29.11.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Ozljede na skijanju – ligamenti koljena

Koliko smo samo puta na TV vidjeli nezgodne padove profesionalnih skijaša od kojih vam kroz svaki dio tijela prolaze hladni trnci. Iako izgleda daleko i nerealno, ovakve su ozljede vrlo česte i među rekreativcima.

Sve stvari uvijek djeluju tako daleko dok se zapravo ne dogode, zar ne? A onda kad se dogode, nažalost, u određenom postotku mogu imati posljedice kojima se nismo nadali. I da, govorimo o tome djelomično i iz vlastitog iskustva. U situaciji u kojoj se našao potpisnik ovih redaka i konzultacijama sa mnogim liječnicima i raznim specijalistima, donosimo vam jedan laički pogled na vaša koljena i što se sve s njima može desiti na skijanju, a nadamo se, ipak, nikad neće.

Kao što vjerojatno svi znate, koljena su vrlo sofisticirani zglobovi između femora (tzv.butne kosti, natkoljenice) i kosti potkoljenice, tibie. Sam zglob osim patele, male kosti koja se nalazi s prednje strane koljena sadrži i četiri važna ligamenta, dva križna (prednji i stražnji) građena pretežno od kolagena uz visoki sadržaj elastinskih vlakana, medijalni kolateralni te lateralni kolateralni ligament. Osim ligamenata tu se nalaze i strukture vezivnog tkiva, hrskavični meniskusi (medijalni i lateralni), koji služe da bi se smanjili trenje između završetaka femora i tibie. Medijalni kolateralni ligament (Medial collateral ligament - MCL) se proteže uz unutarnju stranu koljena vertikalno i ima ulogu sprečavnja savijanja koljena prema unutra. Lateralni kolateralni ligament (Lateral collateral ligament - LCL) se pruža vertikalno uz koljeno sa vanjske strane i ima ulogu sprečavanja savijanja koljena prema van. Prednji križni ligament (anterior cruciate ligament - ACL) leži unutar samog koljena i sprečava koljeno da se izbaci iz zgloba te da tibia ima preveliku slobodu gibanja unaprijed u odnosu na femor, te daje koljenu rotacijsku stabilnost. Stražnji križni ligament (posterior cruciate ligament – PCL) radi u kooperaciji sa prednjim i također se nalazi unutar koljena. Sprečava odvajanje femora i tibie te podvlačenje tibie iza femora. Prednji i stražni križni ligamenti unutar koljena tvore strukturu koja ima oblik slova x, otuda naziv križni (slika).

Ozljeda prednjih križnih ligamenata je dosta česta pogotovo kod osoba koje se bave nogometom, košarkom ili skijanjem. Do ozljeda dolazi u situacijama u kojima koljeno pretrpi udarac sa strane, prilikom naglog zaustavljanja ili doskoka uz rotaciju gornjeg dijela tijela u odnosu na potkoljenicu. U takvim situacijama ligamenti mogu napuknuti ili se istegnuti (tzv. rupture ili lezije), ali mogu i skroz puknuti. Osim bolova, simptomi su naticanje koljena u roku od 6 sati, te nestabilnost koljena, pogotovo na naglije pokrete. Važno je naglasiti da ukoliko dođe do puknuća ligamenata, nestabilnost koljena se ne mora pokazati u ranoj fazi zbog zgrčenosti okolnih mišića koja može smetati testovima nestabilnosti koljena. Prva pomoć je jednostavno mirovanje, hladni oblozi i držanje noge na povišenom dok ne splasne otok i zgrčenost mišića kao redovita kompenzacija organizma na ozljede ligamenata. Kad odete na pretrage, vjerojatno ćete morati odraditi RTG, možda UZV, a ako se sumnja na ozbiljnu dijagnozu, jedna od najsigurnijih pretraga je Magnetska rezonancija (MR) na kojoj će se osim eventualnih oštećenja ligamenata vidjeti i oštećenja hrskavice. No, MR-u će vrlo vjerojatno prethoditi pozitivan Lachmanov test.

Ozljedu prednjeg križnog ligamenta često prati ozljeda MCL i medijalnog meniskusa zbog pojačane slobode i proklizavanja koljena, tzv. Nesretna trijada. Ako je dijagnosticirano puknuće ACL, bojim se da vam ne gine operacija i duga i naporna rehabilitacija želite li opet skijati. Rekonstrukcija se najčešće provodi tako da se artroskopski na mjesto puknutog prednjeg križnog ligamenta ugradi dio patelarne tetive (koja povezuje patelu sa tibiom) ili dio kvadricepsa. Puknuti križni ligament se ne može jednostavno zašiti. Ozljede križnih ligamenata danas nisu rijetke, pogotovo jer se dosta ljudi bavi nekim fizičkim aktivnostima.

Stražnji križni ligament se ne ozljeđuje toliko često kao njegov partner, a ozljede najčešće nastupaju kao posljedica prejakog savijanja noge ili jakog udarca u koljeno sa prednje strane. Ozljede se manifestiraju u vidu neprirodnog savijanja koljena. No, kako pacijenti nemaju uvijek osjet nestabilnosti, operacija nije uvijek neophodna, a većina se sportaša vrati naporima nakon fizikalne terapije. Operativni zahvat se primjenjuje jedino u slučajevima kada prilikom puknuća ligament odvoji i dio femora.

Medijalni i lateralni ligamenti se ne operiraju, ako se radi o manjim rupturama konzervativni pristup (mirovanje, led, eleavcija, bandaža) koje slijedi fizikalna terapija najčešće daje dobre rezultate. Nerijetko se neko vrijeme nakon ozljede nose i razne ortoze. Ako je došlo do potpunog puknuća kolateralnog ligamenta može biti potrebna operacija iako se njoj rijetko pribjegava.

Ako vam se ipak dogodi ozljeda, a nadamo se da neće i budete li željeli obaviti pretrage da budete sigurni što se s vašim koljenom događa i usto postoje indikacije da bi moglo biti problema sa križnim ligamentima, morat ćete obaviti magnetsku rezonanciju. Budući da se u bolnicama čeka nevjerojatno dugo, i po nekoliko mjeseci na red za snimanje, možda ćete poželjeti pretrage obaviti privatno. Za takav luksuz budite spremni izdvojiti minimalno 1600 kn. Zato ozbiljno shvatite savjete koji se tiču zagrijavanja, procjene terena i vlastite umješnosti skijanja te savjete o svojevrsnim pripremama prije samog odlaska na skijanje. Za jačanje ligamenata i hrskavice velik broj specijalista preporuča glukozamin-sulfat, kondroitin-sulfat i kolagen, ali prije uzimanja bilo kojeg od preparata savjetujemo konzultiranje liječnika, po mogućnosti specijaliste.

Metoda računalno asistirane rekonstrukcije ligamenata koljena koja se pojavila u skoro vrijeme možda bi mogla poboljšati uspjeh ovog kompleksnog zahvata nakon kojega slijedi trajan i zahtjevan oporavak.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3261
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr