SKIJANJE

»

ŠKOLA

25.09.2009.      

Autor: Vjeran Baranović

Photo: Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja

 

Pripravnik, učitelj, demonstrator... tko je tko?

U Hrvatskoj postoje različiti rangovi učitelja skijanja ovisno o završenom odnosno položenom školovanju i nivou skijaškog znanja. Osim u Hrvatskoj, slična pravila vrijede i u ostalim zemljama svijeta uz male razlike.

Hrvatski sustav obrazovanja za učitelja skijanja ima nekoliko različitih stupnjeva unutar kojih se učitelji razvrstavaju. Evo i kratkog "tko je tko" pregleda od najnižeg prema najvišem stupnju.

-.--.-Pripravnik učitelja skijanja je osoba sa završenim i uspješno položenim ispitom na kraju Tečaja za učitelja skijanja I. Položeni elementi pripadaju u osnovnu školu skijanja. Pripravnik može raditi sa grupama ili individualno na onom nivou za koji je osposobljen odnosno osnovne elemente škole skijanja. Licenca za pripravnika vrijedi dvije godine i ne obnavlja se nego pripravnik u te dvije godine mora ići na daljnje školovanje i preći u idući stupanj. Pripravnik učitelja skijanja smije raditi isključivo pod nadzorom mentora, odnosno licenciranog učitelja skijanja.

Učitelj skijanja je osoba koja je završila i položila ispit na kraju Tečaja za učitelje skijanja II i položila sve teorijske ispite te tako sječe pravo na IVSI licencu. Učitelj skijanja može raditi sa grupama ili individualno bez ograničenja jedino unutar Republike Hrvatske, odnosno u zemljama gdje je bilateralnim dogovorom omogućen rad hrvatskih IVSI učitelja. Njegova licenca vrijedi tri godine i nakon ili unutar te tri godine mora prisustvovati seminaru za učitelje skijanja i tako obnoviti licencu.

-.--.-ISIA učitelj skijanja je profesionalni učitelj koji je nakon stjecanja licence učitelja skijanja odradio školovanje na ISIA kampu,  na kraju kojega je uspješno položio sve ispite. ISIA licenca je međunarodna profesionalna licenca koja je priznata u 39 zemalja te s tom licencom učitelj smije raditi izvan domovine, isto kao i za strane škole. Više o ISIA-i možete pročitati u članku  Što je ISIA?.

Učitelj skijanja koji želi daljnje usavršavanje ide na tečaj za pripravnika demonstratora. S položenim elementima na tečaju stječe pravo na titulu pripravnik demonstratora.

Nakon dvije godine pripravničkog demonstratorskog staža slijedi još jedan tečaj nakon kojeg, s položenim svim elementima, se postaje demonstrator skijanja. Demonstratori, osim što su ISIA učitelji, ovom državnom titulom osposobljeni su za pripremu i obuku budućih i  sadašnjih učitelja skijanja.

Među demonstratorima postoji i rangiranje, ovisno o ocjenama na demonstratorskom tečaju, a prvih 10 ulazi u Demo team (naslovna fotografija) koji predstavlja Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja na međunarodnim događanjima i natjecanjima, te je ujedno i najviši rang u ovom sustavu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 278370
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr