PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

26.06.2009.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o.
E-mail: atomic@planetsport.hr
 

Atomic Race SL (09/10)

Race SL stoji gotovo uz bok najjačem D2 modelu, no ipak jedan korak iza. Izgledom vrlo slična, voznim karakteristikama još uvijek jaka, no ipak osjetno manje zahtjevna od bratskog D2 modela

Testirani model: 163 cm, r = 11,5 m
Sidecut: 124,5-70-109
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170 cm

-.-Skijanje.hr-.-Kao i najjači Atomic D2 SL, i Race SL također ponosno nosi do sada najveći Atomic natpis koji smo vidjeli na skijama iz Altenmarkta. Crvena slova na bijeloj pozadini iznimno su upečatljiva i stvaraju željeni efekt upadljivosti, no bez prisutnog kiča. Za svaku pohvalu. Kako smo već pisali kod bratskog D2 modela, Atomic od ove godine ne koristi brojčane oznake, već isključivo slovne. Tako je Race SL ukupno gledajući druga skija od vrha, barem po pitanju dućanske ponude. Odmah iza D2 SL-a, te još uvijek ispred najslabijeg Race ST modela.

Pa krenimo odmah "u glavu". Elastičnost kakva krasi ovaj model rijetko kada je viđena kod nekog Atomicovog modela. Nježan, no istovremeno jak spoj elastičnosti i iznimne vozljivosti najbolje se očituje kada skiju ne stišćemo do njenih granica. Prilikom pravocrtne vožnje, blagih i sporih zavoja srednjih i dugih radijusa osjeća se da skija diše s nama i ne opire se svojom masom i snagom relativno malim silama koje na nju djeluju.

Ako kod najjačeg modela postoji značajna doza agresivnosti i brzine, pogotovo na izlasku iz zavoja, Race SL je u takvoj situaciji puno pitomiji i odmjereniji. Rubnici ne zaostaju nimalo za najjačim modelom. Čvrstina i kvaliteta rubnika na strmim i ledenim stazama zavidna je, a torzijski je skija vrlo odmjerena, što daje super spoj stabilnosti i snage, te ukrotivosti, s još uvijek velikom brzinom prebacivanja skije s rubnika na rubnik.

Ono što je ovdje zanimljivo, i što svakako valja spomenuti, je određena promjena u uzdužnoj tvrdoći skije. U usporedbi sa starijim Atomicovim modelima istog ranga, novi Race SL je u određenoj mjeri mekaniji i samim time ugodniji za vožnju. Ovo ne smije zavarati, i dalje je riječ o odličnoj i posebice naprednoj skiji za ljubitelje kratkih zavoja, no Atomic je u velikoj mjeri počeo dobivati ono što za određeni krug nikada nije imao - elastičnost i iznimnu vozljivost, bez pretjerane muke i iznenađenja prilikom ulaska ili izlaska iz zavoja.

Mekaniji uvjeti na stazi neće biti po volji niti jednog slalom modela, pa tako niti ovoga, no plovnost i solidna širina vrha i repa skije ipak će se pobrinuti za lijepu i ugodnu vožnju kroz nakupine snijega, bljuzgu ili pak popodnevne hupsere. Naravno, bez odgovarajuće tehnike ovo ipak nemojte shvatiti previše ozbiljno.

Kako nas je Atomic ove godine ugodno iznenadio sa smanjenom težinom i povećanom vozljivosti, Race SL-a smo odveli i u za njega malo nelogičnije uvjete, što nam s dosadašnjim modelima nije niti padalo na pamet. Skokovi preko hupsera, ili vožnja unatrag sasvim je izvediva i skija se, prvenstveno zahvaljujući svojoj povećanoj elastičnosti jako dobro snalazi i u takvim uvjetima.

-.-Skijanje.hr-.-U usporedbi s konkurentima, Atomic je sa svojim slalom modelima još uvijek u vrhu po pitanju tvrdoće materijala i relativno velikog prijenosa vibracija s podloge na skijaša. Ovo saznanje ipak treba zvučati kao doza realnosti za sve potencijalne kupce, no drugačije nešto nije niti za očekivati od skije ovakvog ranga. Skijaši koji odlično voze brzo vijuganje te su u stanju izvesti kratak zavoj na bilo kakvoj stazi, s ovom skijom bi se vrlo lako mogli oduševiti. Još ako nemaju problema s kondicijom, sreći neće biti kraja. Za nagradu, ovaj Atomic vas neće kazniti baš za svaku vašu grešku.

Dojma smo kako Elan, Salomon i Rossignol još uvijek rade u određenoj mjeri mekanije skije od Atomica, no promjene su vidljive, te bi po osobnom osjećaju rekli da se razlika u tvrdoći između Atomica, Fischera i Heada opasno smanjena. Segmenti kupaca slalom skija, a koji su se do sada umnogome razlikovali, mogli bi se od ove sezone opasno početi miješati. Ljubitelji Fischera i Heada, pa čak i Elana mogli bi uživati na Atomicu, a vjerujemo da vrijedi i obrnuta situacija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 289565
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr