PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

15.07.2011.      

Autor: Željko Ivnik

Ustupio: No. 2 planet sport d.o.o. 
E-mail: atomic@planetsport.hr

 

Atomic D2 Vario Cut 75 (11/12)

Vremena odokativnog odabira skija na osnovu kombinacije imena proizvođača i naziva modela daleko su iza nas. Primjer skije o kojoj se definitivno prvo morate informirati da ne kažemo pročitati uputstvo za upotrebu jesu Atomic D2 VC 75.

Testirani model: 167 cm, r = 14/11/15 m
Sidecut: 124,5-75-107,5
Dostupne visine: 157, 167, 177 cm
-.--.-

 

-.-Goran Razić-.-Njen ovogodišnji dizajn ne otkriva mnogo. Modelom dominira crna boja dok se naziv minimalistički skriva na gornjoj srebrnoj plati. Takvim pristupom proizvođač je odmah u startu želio istaknuti njenu posebnost. No je li tome doista tako?

Atomic D2 VC 75 definitivno je intrigantan model. Pripada All Mountain seriji Atomic skija, dakle namijenjen je vožnji po svim vrstama terena. Skija je bazirana na Doubledeck Vario Cut tehnologiji kojom su objedinjene naizgled nepomirljive suprotnosti. Evo konkretno o čemu je riječ. Doubledeck znači da je skija podijeljena na dvije cjeline, donju i gornju na kojima su postavljene plate.

Skija svojom mekoćom anulira vibracije te omogućuje ravnomjeran kontakt s podlogom u zavoju. Gornja ploča zaprima i prenosi pritisak skijaša (slično transmisiji vozila) na donju što u konačnici pojačava reakciju donje skije. Funkcija i međusobna povezanost ova dva segmenta sjeda na svoje mjesto prilikom dinamične vožnje. U tom vam režimu donja plata osigurava dodatnu čvrstoću skije prilikom naginjanja naprijed i u stranu.

Specifični prorezi po sredini vrha i repa skije zasluga su Vario Cuta koji omogućuje promjenjivi radijus. U razrezani dio skije implementirana je, zbog elastičnosti, guma s primjesom plastike. Ovisno o skijaševoj brzini, primijenjenoj snazi i pritisku na skiju, ona se na vrhu i repu širi te na taj način mijenja radijus.

U praksi to funkcionira na sljedeći način: Pri brzoj vožnji volumen širenja skije dozvoljava izvođenje zavoja manjeg radijusa. Stoga oprez jer ovo je ključni element za definiciju vozljivosti ove skije. A ujedno i razlog zašto smo testni model s vezovima Neox TL 12 ( DIN 4-12) podešavali simetrično stvarnoj težini.

Mogućnost izvedbe manjeg radijusa pri većoj brzini mogla bi vam donijeti u fazi adaptacije na skiju poprilične glavobolje. Svojevrsni otklon od željene i realizirane putanje gibanja. Što može rezultirati gubitkom ravnoteže ili jednostavno proklizavanjem. Skija pojednostavljeno rečeno ima tendenciju iznenađenja dok se ne savlada princip vožnje.

-.-Goran Razić-.-Bez brige, ona nije nepredvidljiva. Mirna je i lako upravljiva u širokim zavojima pa i prilikom ravnog spusta na uređenoj stazi. Jedinstvena poslastica za one iskusne. Međutim prilikom promjenjivih uvjeta na stazi, neravnina, južnog snijega ili ledenih ploha nekako smo bliži opciji da će više istinskog zadovoljstva All Mountain serije donijeti primjerice model Nomad Smoke. Navedena skija ima prednost u vidu Adaptive Rocker tehnologije što ju čini mišljenja smo - iskoristivijom. U svakome slučaju konačna procjena mora biti vaša.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 04. kolovoza 2011.   03:19h

    Član od:
    16.02.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    tocno sto pise, imam proslogodisnji model. skija je super samo oprez kod stiskanja rubnika, moze biti veselo dok se ne priviknes na skiju

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321029
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr