PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

24.04.2012.      

Autor: Ivan Kašuba 

Atomic tehnologije 12/13

Prepoznatljivi dizajn, Rocker tehnologija gotovo u svim skijama te napredak u dijelovima race segmenta predstavlja "highlight" Atomica za iduću sezonu.

Iako skijaška industrija svake godine na tržište izbaci gomilu noviteta u segmentu razvoja opreme namijenjene za ljubitelje zimskih sportova, svjedoci smo kako nekih revolucionarnih ili nazovimo ih "svemirskih" noviteta zapravo najčešće nema.

Atomic tehnologije za sezonu 12/13. donose nam svojevrsno osvježenje u race segmentu s redizajniranim novim doubledeckom, novim rješenjima u pogledu race pancerica te Rocker tehnologiji koja se sada nalazi u preko 90% modela Atomic skija, uz nezaobilazni redizajn boja cjelokupne ponude.

Doubledeck je tehnologija koja vlada Atomicom već nekoliko godina i kako se čini, biti će prisutna još duže vrijeme. Za one koji još nisu upoznati s ovom tehnologijom, valja spomenuti kako se ovdje radi o dodatnoj ploči koja je postavljena na skiju, a prvenstvena joj je namjena upijanje vibracija, osiguravanje mirnoće pri većim brzinama te fleksijska tvrdoća. Od ove godine napravljene su i neke promijene na već postojećem D2 sistemu u race skijama.

-.--.-

Sada novi Redster Doubledeck na sebi ima rupe kao i na vijcima koji ga pričvršćuju uz skiju, a sve s ciljem smanjenja mase te je ispod vijaka ubačena i guma, pod nazivom Power Joint, a njena svrha očituje se u optimalnoj povratnoj informaciji i maksimalnom ubrzanju, odnosno prijenosu energije. Između skije i Doubledecka postavljene su takozvane ublažavajuće flex zone, koje su tu kako bi upile vibracije i udarce, bez utjecaja na precizno upravljanje skijom.

Zanimljivo je spomenuti kako cijeli segment natjecateljskih skija sada nosi naziv Redster te tako jednim imenom predstavlja cijeli komplet skija, novih pancerica i dodatne opreme.

Sada sve skije u koje je ugrađena ova redizajnirana tehnologija, a to su GS i SL modeli, imaju novu jezgru imena Doubledeck Shockilla Powercore Cap koja osigurava veliku agilnost i visoku mirnoću sa race performansama. Također, kod slabijih modela, ugrađuje se Shockilla Sidewall Speedcore, no samo bez D2. Od ostalih noviteta u samoj konstrukciji jezgre Atomic skija mali pomak vidljiv je kod allmountain Vantage i freeski powder modela, a odnosi se na različito ugrađene titanijum i ugljične dijelove u bočnu konstrukciju skije i njihovog rasporeda na gornjem djelu skije od vrha do repa, koji mogu biti u obliku slova "V", po sredini i prošarani po cijeloj dužini skije. Navedena tehnologija se zove Backbone. Tako su sada prisutne, Doubledeck, Cap, Sidewall i Step Down Sidewall konstrukcije jezgre.

-.--.-

Rocker tehnologija (slika gore) duboko se ukorijenila u sve klase Atomic skija. Sada ju može pronaći čak i u race klasi, gdje je do sada bila nepoznanica. Tako su za nadolazeću sezonu Atomic Rocker tehnologije svrstane u tri kategorije: Piste Rocker, Allmountain Rocker i Powder Rocker, s time da se allmountain i powder još dijele na dvije vrste, a najveća razlika je jedino u tome da li je podignut rep skije ili ne.

Od ostalih, spomenimo i Sprocket Power Booster tehnologiju, odnosno SPB koji se dijeli na dvije verzije, Titanium i Carbon, a ugrađuje se u Freeski modele. Odnosi se na titanijsku ili karbonsku povezanost repa i vrha skije, koji osiguravaju maksimalnu mirnoću pri dinamičnim i brzim spuštanjima.

Za žene tu su i dalje prisutne Women technologies, u obliku V-Shape konstrukcije tijela skije te Heel Lift, odnosno podignute pete radi lakšeg upravljanja skijom.

Kao najveću novost sezone 12/13, već smo spomenuli uvođenje Redster imena u Atomic race segment, koji za sobom nosi tehnološke novitete u skijama, opremi i pancericama te ga je lako prepoznati po crveno-crno-žutom dizajnu. Upravo takve boje našle su se i na novim race pancericama, pri čijoj izradi je uvedena Redstar Flex Frame Kit tehnologija koja se sastoji od tri okvira u skijaškoj cipeli, ovisno o želji, mekani, srednji i tvrdi te proširenja unutrašnjosti race cipele do 98 mm. Napravljena po novoj race geometriji, ovo je nova race cipela sjoš manjom težinom te kako ističu iz Atomica, najbrža race cipela koja se može dobiti.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 328729
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr