PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

11.07.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SX b5 (05/06)

Najjači Atomicov cross model je zaista impresivan. Nakon Metrona b5 na red je došla još jedna perjanica u klasi, Supercross b5, skija za znalce i snagatore.

Testirani model: 174 cm, r = 18 m
Sidecut: 110 - 68 - 96
Dostupne visine: 158, 166, 174, 182 cm

Zamjerke ovoj skiji nije lako pronaći, čak štoviše, skija se ponaša u skladu sa svojom namjenom. Vrlo tvrde konstrukcije, torzijski vrlo zahtjevna te odličnih rubnika. Model oduševljava svojom stabilnošću, brzinom i snagom. b5 tehnologija i ovdje je zaslužna za odličan prijenos sila na podlogu te odlično upijanje vibracija uzrokovanih neravninama, a sve s ciljem veće stabilnosti i upravljivosti. Dinamički paralelni zavoji na ovom modelu su prava uživancija. No oprez! Skija zahtjeva veliku zalihu kondicije za cjelodnevno skijanje!

Uz sve navedeno Supercross nam je i ovim modelom posebno dokazao svoje slabe sklonosti prilagodbe različitim terenima. Čak i ako ostavimo po strani težinu skije, ostaje dojam da je skija slabo plovna po dubokom snijegu te jako teško vozljiva po mekanim i dubokim nakupinama i grbama. Glavni razlog tome nalazimo u maloj širini struka te velikoj masi i fleksijskoj tvrdoći. Mokar snijeg je također velika briga za vozača ove skije. No kad je riječ o brzini i upravljivosti prilikom jurnjave, skija se ponaša odlično. Terenski skokovi, držanje u oštrim zavojima ili nagle promjene smjera prava su poslastica za ovaj model.

Rubnici oduševljavaju, kao što smo se imali prilike uvjeriti kod većine Atomicovih modela, i ne popuštaju prilikom stavljanja na kušnju u tvrdim uvjetima i strmijim stazama.

Konkretne zamjerke ne bi bile na mjestu, osim da je skija rađena za ciljanu publiku koja će vrlo dobro znati kakvu skiju kupuje i što od nje očekuje. Za one kojima ne smeta Supercrossova neprilagodljivost i tvrdoglavost na skijanju van staza, te one kojima brzo vijuganje na svim terenima nije prioritet, skija će biti odlična. Uz dobru fizičku pripremljenost; brzina, oštri zavoji šireg radijusa, nagle promjene smjera te terenski skokovi biti će pravo zadovoljstvo koje ostaje u sjećanju.

No skijaši koji više vole vožnju pored staza, vožnju po mekanijem snijegu, neuređenim stazama te vožnju zavoja kratkih radijusa, morat će potražiti neku drugu opciju, jer ova skija ni približno ne spada u klasu koja bi bila bliska allroundu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326094
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr