PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

06.05.2014.      

Autor: Ivan Kašuba 

Atomic skije i tehnologije 14/15

RAMP Tech najzvučnije je pojačanje u redovima tehnologija Atomic skija, koja omogućava još lakše skijanje na race skijama. Među skijama i klasama, situacija je ista kao i prošle godine. Dizajn i promjena pokojeg modela već su standardni dio priče.

-.--.-

Poznata tehnološka rješenja iz austrijskog Altenmarkta i dalje drže čvrsto svoju poziciju u sastavu Atomic skija za nadolazeću sezonu. Zadnja velika vijest u obliku tehnologija koja je odjeknula na sva vrata, te iz godine u godinu bila unapređivana, je Doubledeck. Kako bi i dalje bila odličan saveznik u upijanju vibracija, osiguravanje mirnoće pri većim brzinama te fleksijskoj tvrdoći, ove godine je promijenjen dio ispod kojega su se nalazile poznate žute gumice, takozvani konektori koji poboljšavaju apsorpciju vibracija i rezultiraju većom stabilnosti. Oni su sada u obliku slova X, te je na sam doubledeck, točnije ispod zadnjeg veza, napravljena nova stvar koja bi uvelike trebala olakšati skijanje na race skijama. Naime riječ je o RAMP tehnologiji. RAMP Tech je jednostavnim rječnikom rečeno umetak ispod pete skije koji se prilikom skijanja podiže i tako gura sijačevo težište prema naprijed.

Nakon toga u široku primjenu kako u ostalim modelima tako i u race segment, ušla je rocker tehnologija koja je uvelike pridonijela lakšem vođenju skije. Skije koje su nekada bile namijenjene isključivo za 'odlikaše', ipak su se malo približile 'normalnim' skijašima. Ona je danas sastavni dio Atomic skija u svim segmentima. Tu možemo i spomenuti HRZN Tech, a riječ je o takozvanom horizontalnom rockeru zaduženom za još lakše upravljanje i okretanje modela za off-piste.

Spomenimo i prošlogodišnju ARC tehnologiju zamišljenu i izvedenu s glavnom namijenom pravilnog savijanja skije u obliku luka koji nastalu silu koncentrira na jednu centralnu točku i time rezultira lakoćom upravljanja te skijanje čini lakšim. 
-.--.-

Od ostalih tehnologija, oku nevidljivih, ali skijašu osjetnih možemo spomenuti već poznate Doubledeck Shockilla Powercore Cap koja osigurava veliku agilnost i visoku mirnoću s race performansama, zatim Shockilla Sidewall Speedcore, Doubledeck, Cap, Sidewall i Step Down Sidewall konstrukcije jezgre, te ovogodišnji novitet Tapered Sidewall. Band-X Tehnology, svojevrsne flex zone uz Backbone Titanium ultra tanku "ploču" i V-Shape tijelo skije tri su najzvučnije tehnologije koje se koriste u izradi ženskih skija.

Sto se skija tiče, ovogodišnje stanje dosta nalikuje na prošlu godinu. Izmjene su minimalistične te nekakvih značajnih noviteta nema. Race segment doduše ponešto redizajniran s pokojim novim modelom u Nomad seriji i dalje su svojevrsni 'highlight' Atomicove ponude.

Najjači veleslalom i slalom modeli sada imaju u svom nazivu dodatak 3.0 uz doubledeck što predstavlja novi sklop tehnologija s već spomenutom RAMP i Tapered Sidewall tehnologijom. Sada je u tu klasu skija dodan i novi model Redster Doubledeck 3.0 XT koji dolazi samo u jednoj visini i to 175 sa 15,5 metara radijusa, no bez rocker tehnologije. Stare Atomicove uzdanice i dalje su ovdje po jačini Redster Doubledeck 3.0 GS, Redster EDGE GS i Redster LT. Kod slalom modela situacija je nepromijenjena pa će skijaši i dalje moći birati između tri modela, Redster Doubledeck 3.0 SL (slika dolje), Redster EDGE SL i Redster ST.

-.--.-

Nomad serija, kako je već poznato, može se pronaći u dvije verzije i to Nomad S, čija primjena možda malo vise teži k samoj stazi, dok je klasični Nomad rezerviran za sve uvjete s posebnim naglaskom na obilje snijega. Ovdje novosti u modelima, s obzirom na prošlu godinu, nema, pa su tu i dalje Temper Ti, Radon Ti, Radon (slika dolje), Magnet i Tune glavne uzdanice Nomad S serije, dok Crimson Ti, Blackeye Ti, Smoke Ti, Blackeye (slika skroz dolje) i Smoke čine Nomad seriju.

-.--.-

-.--.-

Vantage serija iz allmountain klase skija usmjerenih prema ljubiteljima skijanja izvan staze i dalje nudi pet poznatih modela; Ritual, Alibi, Theory, Panic (slika dolje) i Rival koji nisu doživjeli znatna osvježenja osim pokojeg vizualnog detalja. Žensku seriju ovih skija čine tri modela, Elysian, Superme i Polarity.

-.--.-

Jedna od najpoznatijih ženskih serija skija rasprostranjena među skijašicama, svakako je Atomicov Cloud. Skije koje su i na testovima oduševljavale svojim karakteristikama i dizajnom i dalje su prisutne bez promjene modela, no s pokojom novom tehnologijom. Od toga valja spomenuti kako su najjača dva modela Cloud serije opremljena s ARC tehnologijom, koja je prošle godine svoj bum doživjela u Nomad seriji, sto bi uvelike trebalo poboljšati i ovako već dobar glas o ovim skijama, a to su redom Cloud Eleven ARC, Nine ARC (slika dolje), Nine, Eight i Seven. Nešto lakše ženske skije koje su poznate po laganim voznim karakteristikama i nadasve dizajnom šarenije, moguće je potražiti u seriji Affinity i to u modelima Storm, ovogodišnjem novitetu Sky, Pure i Air.

-.--.-

Iz serije Freeski možemo spomenuti nekoliko modela. Ukoliko je riječ o parku tada je mogućnost odabira svedena na samo dvije skije Punx i Infamous dok ako pričamo o Powderu izbor skija je nešto veći. Tako ovdje možemo nabrojiti nove ženske skije Century 109 i 102, zatim muške modele Bent Chetler, Automatic, te Backland Drifter i Descender koje su također nove skije i Aspect koje sve zajedno pripadaju Backcountry skijama.

Izbor dječjih modela uistinu je veliki. Ovisno o skijaškom znanju i dobi skijaša, za svakoga se ovdje može nešto pronaći. Race modela za sada ima četiri i to Redster JR EDGE, JR III, JR II i JR I, zatim iz Vantage serije za dječake također gotovo istog imena kao i kod race modela Vantage JR III, JR II, JR I, a za curice Girl III, Girl II, Girl I. Za klince i klinceze koji vole istraživati na stazi i pored nje tu su modeli Rascal JR II, Rascal JR I, Punx JR III, Punx JR II, Bent Chetler Mini, Century Girl III i Century Girl II.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 09. svibnja 2014.   09:37h

    Član od:
    25.11.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ludbreg

    Nov sam u ovom sportu i moram priznati da snaći se kod kupovine novih skija je čak gore nego odabrati tarifu kod mobilnog operatera :)rnDobio sam dojam ko da se voda namjerno muti da bi se bilo što teže snaći. rnrnJedina informacija koja vrijedi je test. Jel' mogu skijati na tome ili ne mogu. Jel' uživam ili se mučim. Jel' napredujem ili se bojim bilo što napraviti.rnrnI bome sam uživao do prije dva tjedna kad sam htio prenaglo stat, pao i polomio ligamente u acc ramenom zglobu. Neš ti tehnologije, nisu me spasile :)
  • Objavljeno: 09. svibnja 2014.   08:12h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    da, vidio sam sto si napisao, pa sam htio osnaziti misao :), a i iznijeti svoju zasicenost tim trgovackim terorom svake godinine iznova.

    koliko cujem, najbolje skije, svoju kvalitetu pronalaze samo u pazljivom odabiru vrhunskog drva, dugotrajnoj pripremi i obradi, te pedantnom susenju, ljepljenju, susenju,, ravnanju....dakle, prakaticki , vrhunski i pedantni stolarski posao.
    pri tome, nemaju nista od dodataka, nista od ovih trgovinskih skracenica, samo vrhunkso drvo- obradjeno, sklepano i dovrseno na pravi nacin. i to je to. plus vezovi naravno i celik za rubnike kod kojeg opet nema puno filozofije...


    [Editirano] 09. svibnja 2014. u 08:18h
  • Objavljeno: 09. svibnja 2014.   06:40h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    znači .....više manje isto se misli.....

    [Editirano] 09. svibnja 2014. u 06:40h
  • Objavljeno: 08. svibnja 2014.   20:56h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    a dobro sada, pustite ljude da uzivaju. to su beskorisni marketinski dodaci. sve to ne radi nista ili nesto sitno u odredjenim i ogranicenim okolnostima, nema sanse da netko tko nezna skijati preko noci proskija na toj skiji i pocne juriti niz stazu.

    plus sta tu i ne moze biti velikih skokova u izvedbi skije, skija je vrlo jednostavan proizvod. Ne kazem da pametni ljudi ne mogu taj jednostavn proizvod ucini malo boljim, ali ne svake godine revolucija, to je pretaknje iz suljeg u prazno, reciklaza starih fora na novi nacin, itd.
    recimo , carving je prava ideja i iskorak, eto to, u zadnjih 20 g., a ostalo su vise manje pidarije....

    a budala je budala, na svakoj skiji


    [Editirano] 08. svibnja 2014. u 21:02h
  • Objavljeno: 07. svibnja 2014.   22:37h

    Član od:
    13.03.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb, Centar

    Ništa ne kupujem dok ne izmisle sustav protiv proklizavanja i aplikaciju koja će to kontrolirati preko satelita u položajima i režimu vožnje osvajača svjetskog kupa u tekućoj sezoni, skijanje bez toga u današnje vrijeme mi baš i nema puno smisla...
  • Objavljeno: 06. svibnja 2014.   18:00h

    Član od:
    27.06.2006.

    Mjesto:
    Njemačka, Minhen

    Ni ja nisam dobacio dalje od dvije rečenice, ali je činjenica da se 80% skijaša pali na te "tehnologije".

    Elan je prije skoro 40 godina imao model TC kog kojeg je gornja površina bila od polietilena, tj. kao i klizna ploha. Ko je znao skijati na gornjoj površini skije bio je u velikoj prednosti. Danas istu foru prodaje Voekl na bočnim stranama skije (Speedwal). Ljudska glupost nema granica.
  • Objavljeno: 06. svibnja 2014.   14:12h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ja to ne mogu ni procitati do kraja...! Bilo bi zanimljivo uzeti od jednog proizvodaca 4-5 generacija istog modela pa isprobati razlike, ako uopce postoje!
  • Objavljeno: 06. svibnja 2014.   13:50h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    još če biti više kamikaza koji misle, da zanju skijati na stazama....A osnove skijanja?? šta če mi ti neki doubledekecerji, ramp,espji, ars, abs, kers.....skije su dve daske sa vezovima i piči miki....ako znaš...ako ne, najprije nauči, pa onda kupuj ako misliš da ti to treba....smešno šta se sve ne uvaljuje, da bi se to prodalo....za mene postoje bitne stvari: tvrdoča, radij i dužina skije....jebi ga ...ja sam star....:)

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329219
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr