PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

02.10.2012.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija
www.amersports.commiha.krizaj@amersports.com

 

Atomic Nomad Blackeye Ti (12/13)

Već provjereno dobar model Nomad serije ponovo se našao na testu. Nomad je još jednom potvrdio svoj visok status u allmountain klasi skija.

Testirani model: 174 cm, r = 16m
Sidecut: 125,5-82-110,5
Dostupne visine: 160, 167, 174, 181 cm

 

-.--.-Ako za neku seriju skija možemo tvrditi kako se uspjela izboriti za svoje mjesto pod zimskim suncem onda je to svakako Atomicov Nomad. Tradicija ove serije vuče unazad ne tako davne 2007. godine. Serija od početnih nekoliko modela, svojevrsna nasljednica serije Metron, lagano je iz godine u godinu rasla, kako po broju modela tako i svojom širinom te poboljšanjem već ionako dobrih voznih karakteristika. Danas Nomad krasi sedam allmountain modela namijenjenih gotovo svakom terenu na skijalištu.

Imali smo prilike ponovo voziti prošle godine testirani Blackeye Ti pa je priča već dobro poznata i ispričana. Ovogodišnji model gotovo da se ne razlikuje od prošlogodišnjeg. Dominacija crne boje sa zeleno-sivim uzorkom detalja i nazivom skije je i dalje dominantna. No ovoga puta je dizajn malo drugačije raspoređen. Natpisi su smanjeni, a zelene crte pretvorene u oblik "x". Dizajn ove skije nije napadan, no svejedno je uočljiv, pogotovo ako vam skija ispadne u dubokom snijegu.

O voznim karakteristikama Nomad skija odavno je sve rečeno. Ovo je skija koja je po našoj ocijeni u allmountain seriji testiranih skija pokupila vrlo velike simpatije. Nomad Blackeye Ti, izvrsno je izbalansirana skija, koja ništa ne prepušta slučaju, neće vas katapultirati i izbacivati u zavoju kao da ste na trampolinu, no zahtjeva da se sa njom radi.

Tvrda staza prava je poslastica za ovog Nomada. Rubnici odrađuju svoju ulogu izvrsno te se skija, nazovimo to tako, stapa sa svakim zavojem bez nepotrebnih trzanja i podrhtavanja. Njena čvrstoća zbog ugrađenog punog drveta i sloja titanija ne prepušta ništa slučaju, što vozne karakteristike skije čini još boljim. Zanimljivo je spomenuti kako je skija vrlo okretna. Iako ne spada u kategoriju "laganih" allmountain skija s njom se bez problema može skakati, voziti po razrovanoj i grbavoj stazi te svakako voziti u nazad, ukoliko uvjeti na stazi dopuštaju. Usudili bi se reći; s njom možete sve što poželite.

Dugi zavoji, ako govorimo o jurcanju po stazi, su ono za što ova skija "živi". Prelazak iz zavoja u zavoj vrlo je lagan i točan, a skija k tome voli brzinu. Nas je skijanje na njoj oduševilo. Kraći zavoji također ne zadaju probleme, no ipak "allround" dužina testiranog modela od 174 cm nije pokazala previše zainteresiranosti za vrlo dinamične slalom zavoje.

Naravno, prisutnost rockera ovoj skiji daje veliku važnost, kako na stazi tako i izvan nje gdje se njegova namjena u potpunosti vidi. Po dubokom snijegu izvrsno izbalansirani omjer težine i širine skije dolazi na vidjelo, tako da bi svaki izlet izvan staze s ovom skijom trebao završiti skijaševim osmijehom. Skija se lijepo vodi, ne tone duboko u snijeg zbog Rockera, a i širina samog vrha skije ovdje igra dosta veliku ulogu, baš kao i kod razrovanog snijega. Za neke veće i dublje avanture na planini, naravno, treba ipak zaviriti u nešto jače i šire modele skija.

Iako je skija na testu pokupila puno pozitivnih kritika, ne treba smetnuti s uma kako je ovo samo treći model po redu od najjačeg, te je još uvijek na raspolaganju nekoliko jačih modela. S druge strane slabiji skijaši, kako kondicijski tako i tehnički gledano, mogli bi imati problema s ovim Nomadom te bi svoju sreću možda ipak trebali potražiti u nekom od preostalih, niže rangiranih modela. Svi ostali koji su spremni na avanturu i beskonačnu zabavu, savjetujemo im da stegnu pancerice i upuste se u "nomadsku" avanturu po snježnim bespućima.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326366
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr