PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

11.05.2009.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic tehnologije 09/10

Najznačajnija promjena u sezoni 09/10 odnosi se na novi sistem doubledeck skija.

Doubledeck sistem (d2), najavljen i isproban polovicom protekle sezone, u ovoj sezoni našao je svoju primjenu među mnoštvom modela namijenjenih skijanju na stazi. Iz samog naziva ove tehnologije da se zaključiti kako je riječ o sistemu u kojoj je skija podijeljena na "dva kata", odnosno, kako Atomic slikovito kaže, riječ je o dvije skije postavljene jedne na drugu. Ovaj sistem dolazi u dvije varijante, jedna je D2 Vario Cut, a druga D2 Vario Flex, a svoju su primjenu našli u velikom broju modela u natjecateljskoj i rekreativnoj Drive seriji.

Vario cut (desno) je nešto ekstremnija varijanta kod koje je skija doslovno razrezana "po pola". Donja skija je na vrhu i na repu razdvojena, tj. spojena je gumenim i plastičnim spojem. Prilikom veće brzine, odnosno većim pritiskom na gornju skiju, razdvojeni i gumirani dio počinje se razdvajati i time raditi veći sidecut, pa tako skija poprima manji radijus.

Vario Flex (lijevo), za razliku od prethodne inačice nema promjenjiv sidecut, nego promjenjiv flex tj. uzdužnu tvrdoću. Prilikom veće brzine, odnosno većeg pritiska spoj između gornjeg i donjeg dijela skije, u kojem se nalaze specijalni elastomeri, reagiraju na pritisak, te ovisno o tome učvršćuju materijal po uzdužnoj osi. Posljedica je veća stabilnost i bolje vozne karakteristike prilikom većih brzina, dok prilikom manjih brzina skija zadržava mirnoću i laganu vozljivost.

Novu promjenu doživjele su i natjecateljske skije u koje nije ugrađena d2 tehnologija. Gabariti su u potpunosti izmijenjeni, pa sada veleslalomski i slalomski modeli imaju struk širine veće od 70 mm. Nova jezgra sastavljena je u potpunosti od drva te dva sloja titana, a dobro poznati Powerbridge još uvijek je prisutan.

U-Turn, ugrađen na Drive modele koji nemaju d2 tehnologiju, i dalje je tu. Zadaća mu je eliminirati vibracije u skiji. Pojednostavljeno, elastični umetak na kritičnom mjestu ispred veza preuzima vibracije te ih, putem odašiljača u obliku slova U, vraća natrag na rubnike. To osigurava mirniju skiju i bolje prianjanje rubnika uz podlogu. Ovaj umetak može biti izrađen od nekoliko materijala, a samo ime skije otkrit će materijal izrade (modeli Carbon, Titan, Scandium i Fibre).

Torsion Flex Control sektori na Nomad modelima, prepoznatljivog trokutastog oblika, ove sezone nemaju više toliko izražene točkice, no zadaća im je i dalje jednaka. Ovisno o modelu, Nomad skije imaju do 10 takvih sektora po skiji. Prošle godine uvedena titanska ojačanja prisutna su i dalje, a osiguravaju bolje performansama na tvrdim i zaleđenim stazama.

Ženski modeli i dalje koriste prošle godine uvedene Woman Flex zone, dostupne samo u Cloud.

Distribuirane su između vrha i repa skija u omjeru 4:2 (četiri zone smještene ispred veza, te dvije iza) te 3:1 (tri ispred, jedna iza).

Kao i neki drugi proizvođači i Atomic ove sezone u modelima namijenjenim freerideu i freestyleu donosi nešto drugačiju zakrivljenost skije.

Power Rocker (ispod lijevo) označava da je prednji dio skije odignut, odnosno zakrivljen prema gore, što olakšava plovnost skije kroz duboki snijeg, ali s obzirom da je rep skije i dalje "normalno" postavljen, sigurno i jednostavno izvođenje zavoja. Za razliku od ovog principa, Pop Rocker (desno) ima zakrivljenu skiju prema gore i na repu i na vrhu, što omogućava bolju plovnost bez obzira u kojem smjeru vozimo skiju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324785
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr