PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

24.06.2010.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. 
E-mail: atomic@planetsport.hr
 

Atomic D2 VF 75 (10/11)

Iza mnoštva kratica krije se ovogodišnji ženski Atomic model Doubledeck tehnologije

Testirani model: 157 cm, r = 12m
Sidecut: 122-75-109
Dostupne visine: 148, 157, 166 cm


-.--.-Predvodnik ženske serije Atomic skija je, baš kao i protekle sezone, model opremljen doubledeck tehnologijom. Iza kratice D2 VF 75 kriju se, osim oznake doubledeck (D2) tehnologije, njegova inačica Vario flex (VF) te i podatak o širini skije u struku (75). Osim ovog modela, koji je već postojao protekle godine, novitet ove sezone u ženskoj ponudi skija je i nešto uža varijanta - D2 VF 73, ali i već dobro ustaljeni Cloud modeli predvođeni najjačim Cloud 9, te zatim 8, 7 i za početnice modelom 6. Nomad modele za cure kao i prošle godine predstavljaju Seventh Heaven 79 i Seventh Heaven 76, a modele za skijanje van staza Elysian i Supreme i Century.

Podsjetimo, Doubledeck tehnologija donosi zanimljivu varijantu kod koje skija dinamički mijenja svoja svojstva. Dok je kod radikalnije varijante Vario cut skija doslovno razrezana po pola (i ta varijanta ne postoji kod ženskih modela, op.a.) kod Vario flexa je riječ o "skiji na skiji", tj. o ovećoj plati koja je smještena između veza i donjeg dijela skije. Dok skijamo širim zavojima, manjom brzinom, ili pak pravocrtno, skija nudi mekaniji fleks, na način da gornji dio skije miruje, ili se pomiče minimalno. Što se skija više savija u zavoju, uslijed veće brzine, kraćih zavoja i većeg pritiska, gornji dio slobodno klizi po donjem dijelu te zauzima malo višu poziciju, gledajući po uzdužnoj osi skija. Granice slobodnog pomicanja gornjeg "decka" određuju posebni elastomeri smješteni između dvije plohe, a koji dopuštaju veće ili manje "otvrdnjavanje" skije u zavoju.

U praksi bi to značilo da se, a iskusili smo to već na prethodnim vario flex modelima, skija na prvi pogled ponaša netipično i neočekivano. Uzmete li ju u ruku odat će dojam snažne, tvrde i vrlo teške skije, a u tome nije izuzetak ni ženski model. No pod nogama, sasvim druga priča - kao da ste zabunom uzeli neku drugu, "pero-laku" skiju. Ovakva povratna informacija od skije svakako zahtjeva navikavanje, pogotovo nađete li se na strmijim ili zaleđenim stazama. Instinktivno ćete sa strahom i vrlo oprezno krenuti u zavoje, bojeći se hoće li skija prokliziti i hoće li uopće izdržati vašu masu, no dovoljno je samo opustiti se i slijepo vjerovati teoriji na papiru - Vario flex tehnologiji.

Dovoljan je jači stisak i skija poslušno postaje jača, tvrđa i bez problema izvodi i brže zavoje po strmim stazama. Baš kao što je poslušna i pitoma na blagim stazama, jednako tako ponaša se i na ovim izazovnijim, a bez da se pretjerano mijenja stil vožnje ili uložena snaga, što je svakako podatak zanimljiv ženskom spolu. No, na to se treba naviknuti i nije jednostavno slijepo se prepustiti nečemu što bi vas na bilo kojem drugom, "običnom" modelu, koštalo makar pada, ako ne i ozljede.

Varioflex modeli nisu namijenjeni vožnji van staza, niti po neuređenim terenima, jer D2 tehnologija na grbavim podlogama može reagirati čudno i nepredvidivo. No zato su odličan partner na velikim prostranstvima savršeno popeglanih i žičarama opskrbljenih skijališta gdje će vlasnici pružiti cjelodnevno uživanje bez pretjerane muke, bez obzira na "boju" (težinu) staze.

-.--.-Spomenimo i to da, a to svakako kod ženskih skija nije zanemariva stavka, D2 VF 75 ima vrlo elegantan i profinjen crno-bijelo dizajn, prošaran utisnutim rupicama koje tvore svojevrsnu mrežastu strukturu na površini, što upotpunjuje i Atomic znak u tipično ženskoj varijanti slova.

Usprkos lakoći kojom se skijom upravlja, ne bi ju preporučili skijašicama koje još nisu usavršile svoju tehniku. Skija zahtjeva navikavanje i najljepše se vozi u carving zavojima pa će najviše iz nje izvući dobre skijašice koje su već ovladale ovom vještinom. Ukoliko uz znanje imate i solidnu jačinu u rukama - tim bolje, jer jedina mana ovog modela dolazi na vidjelo kad skiju treba prenositi do gondole.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2803926
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr