PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

16.03.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SX 10 (05/06)

Atomicov supercross model za sezonu 2005/2006 nije preživio drastične promjene, tehnološke karakteristike su ostale poznate, uz neke preinake. No ipak, sa dizajnerske strane primjetne su lagane promjene.

Testirani model: 170 cm, r = 15 m
Sidecut: 112 - 65 - 97

SX modeli imaju nezgodan zadatak, skije moraju biti brze kako bi se istaknule u cross okruženju, također, istovremeno se traži vrlo velika elastičnost i otpornost na oštećenja, rubnici moraju biti vrlo trajni kako bi podnijeli sve napore, a težina skije mora biti u umjerenim granicama kako bi natjecatelju pružila što bolje performanse.

Testirali smo Atomic SX 10 koji je srednji model navedene klase i vrlo dobro odmjeren primjerak za svakodnevno skijanje jednog solidnog, pa i boljeg rekreativca. Da li su skije zaista takve kakve bi morale biti? Moramo priznati da nas je SX oduševio svojom elastičnošću koja se izvrsno ponašala u većini uvjeta. Test smo počeli na ravnoj i uređenoj stazi. Tu je skija dosta mirna, zadovoljavajuće tvrdoće i odmjerenih gabarita za duge carving zavoje koje vozi vrlo precizno, bez poskakivanja, bez sklonosti vibracijama ili neočekivanih promjena putanje.

Izvedba osnovnog vijuganja je bila ponešto otežana zbog solidne torzijske tvrdoće te race tunea kojim se odlikovala navedena skija, no prekaljeni znalci klasičnih zavoja neće ostati toliko razočarani. Ipak dojma smo da je skija zaslužila puno bolji tretman i drugačiji tip vožnje.

Stoga smo prešli na njen teritorij, na skicross stazu koja je odlikovana dobro "zašejpanim" wallovima, sitnijim i mekanijim grbama po dnu staze te većom završnom strminom, naravno, ni pokoja ploha leda nije na odmet. Ovdje se agresivniji tuning rubnika pokazao kao odlično pogođen. Skije su sjekle sve oštre zavoje vrlo dobro i vrlo brzo se prilagođavale terenu ispod njih. Led je dobro odvožen, no jedna stvar je najbitnija, stabilnost je ostala nenarušena. Zabava na SX 10 može početi!

Hupseri su malo problematičnija stvar za ove skije, znalci će ih odvoziti bez nekih većih problema, no ostaje dojam da za takve stvari ima puno prikladnijih skija. Posebno je bitno napomenuti da skijaši sa oskudnom snagom mogu doživjeti tvrdoglavost skije na grbavom terenu na način neuspješnog nagovaranja skije ka vožnji u željenom pravcu. Skije su radi svojih gabarita i karaktera prikladnije bržoj vožnji po raznolikim terenima, terenskim skokovima i sl. nego hard off piste vožnji.

Dubok snijeg se da odraditi na većim strminama i pri većoj brzini kada skija dobije dovoljnu inerciju, no pri nižim brzinama njena težina i podosta uzak struk očituju se velikom tvrdoglavošću.

Skijaši solidne mase, solidno izbrušene tehnike, skijaši uređenih pista te lakših neuređenih pista biti će zadovoljni ovom skijom. Za jurcanja, carvanje, pružanje sigurnosti pri raskvašenom snijegu ova skija će biti vrlo dobra. No tehnički pedantni skijaši, zaljubljeni u bilo koju od alpskih skijaških disciplina ostat će nezadovoljeni i tražit će ciljaniju skiju za svoje potrebe.

Dojma smo da će mlađa rekreativna populacija biti oduševljena SX klasom koja pruža dobru zabavu i osigurava solidnu dozu adrenalina.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 325957
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr