PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

10.10.2005.      

Autor: Željko MihalićNaslovna fotografija: www.atomicsnow.com 

Atomic skije 05/06

Pouzdani austrijski proizvođač skija donosi pregled ponude za sezonu 05/06. Nema bombastičnih vijesti, Atomic se jako koncentrirao na održavanje teško stečene reputacije i kvalitete.

Kod natjecateljskih modela Race serije, na prvi pogled nema promjena. Iskreno, i malo detaljnijim gledanjem promjene će se dosta teško uočiti, pogotovo u dizajnu i bojama, koje su ostale gotovo iste. Najveća razlika u natjecateljskoj kategoriji je pojava plavo sivih veleslalomskih modela LT i slalomskih ST, te ženskog race modela RC8. Vrh ponude i dalje predstavljaju dugogodišnji zaštitni znak atomica SL11m (slalomski model) i veleslalomski GS11m (sa malom braćom SL9m i GS9m, svi u istim bojama. Slalomski modeli dolaze u duljinama 150-170 cm i rasponima radijusa 10-15 m (pri tome je dosta važno reći da su SL9 puno manjeg radijusa (za ilustraciju, pri duljini skije od 160 cm SL11 imaju radijus 14m, a SL9 11 m). Veleslalomski modeli dolaze sa radijusima 16-21 m.

Supercross seriju predstavlja 5 modela, već standardnim rasponima Sx7, SX9, SX10, SX 11 i SX b5 sa najnovijom b5 atomicovom tehnologijom. Vizualno, ove sezone SX seriju karakterizira svijetlozelena boja, koja je prisutna na svim modelima. Duljine se kreću u velikom rasponu 142 – 182 cm i radijusima više primjerenim cross seriji (14-19m) pa se jasno vidi da su namijenjene široj populaciji skijaša. Većina modela ima aerospeed vanjsku površinu, dura edge tehnologiju obrade rubnika i beta 4 sistem prijenosa sile na rubnike. Jači modeli su opremljeni i sistemom power channels magnesium, ali o tome detaljnije u članku posvećenom tehnologijama.

Serija od koje najviše očekujemo je Metron serija koju bismo svrstali u neku Allmountain kategoriju, sa jakom tendencijom primjene i u freerideu. Što Metron čini toliko posebnima? Mnogo toga, no prvenstveno imponira kombinacija zakrivljenosti kružnih lukova i relativno malih radijusa koji omogućavaju lagane carving zavoje, a istovremeno dovoljno velike dimenzije struka koje u kombinaciji sa širim vrhovima i repovima imaju dobre predispozicije za duboki snijeg. Sve tehnologije što ih Atomic posjeduje nalaze se ukomponirani u ove modele čiji je raspon duljina 150-185 cm i radijusa do 19m (iako su radijusi na nekim uobišajenim duljinama oko 170 cm za allmountain skiju zaista mali 13-14m), s tim da su viši modeli B5 i M:Ex dosta tvrdi i teški i namijenjeni stvarno dobrim skijašima.

Rekreativnu kategoriju predstavlja Izor serija koja je zamijenila popularnu E i C seriju. 4 modela trebala bi biti dovoljna za većinu neizbirljivih skijaša, pa čak i onih koji znaju nešto više o skijama. Osim novog nanoframe sistema (više o tome u članku o tehnologiji Atomica) donosi i dura edge na svim modelima, a jače modele krasi i sistem prijenosa na rubnike nazvan power rods. Modeli dolaze u velikom rasponu duljina od 132- 177 cm, radijusa odgovarajućih allround kategoriji od 9-17m.

Od ženskih modela Atomic donosi 5 posebno dizajniranih (vizualno naravno) i ponešto modificiranih Balanze modela. Duljina od 132-171 cm i radijusima od 9-14 m vidi se da su namijenjeni rekreativnom skijanju. Osim malo pomaknute točke ravnoteže skije, ništa posebno i novo na skijama ne nalazimo. Naravno, Dura edge kao neizostavni standard, zatim nanoframe na većini skija za lakšu inicijaciju zavoja. Skije će biti vrlo lako prepoznati po bojama i dizajnu.

Za park i powder Atomic je predstavio jedinstvenu FFG seriju, koja se sastoji od 3 podserije potpuno različitih namjena (Triple3ts, Freestyle i već nekoliko godina poznate big daddy serije) svaka s nekoliko modela. Zanimljivo je da je to jedina serija Atomica koja ne zahtijeva odabir Atomic veza, nego vam pruža slobodan izbor jer nema nikakvu predugradnju.

Freeride seriju predstavljaju Big daddy, sugar i sweet. Svi su modeli ogromnog radijusa preko 28 m i ogromnih gabarita i bit će interesantne samo onima koji jurcaju za powderom. Naravno da su duljina također preko 180 cm bez nekakvih tehnoloških inovacije, jer za off-piste one nisu najvažnija stvar osim dura edge rubnika.

Freestyle seriju (modeli Pimp, Stomp i Deviant) predstavljaju strogo profilirani modeli za park sa twin tipom, velikim radijusima preko 20m, i bez tehnoloških novotarija, krasi ih samo dura edge.

Park seriju predstvlja 6 Urban i 6 HP modela sa railslide ojačanjima baze i dodatno ojačanim rubnicima, i sa radijusima od oko 20 metara, duljina 160- 185 cm.

Zaključak je da je Atomic ostao vjeran svom dosadašnjem pristupu tržištu, s time da očekujemo da bi veći uspjeh mogla postići Metron serija, za koju smo se imali privilegiju uvjeriti da je iznimno kvalitetna. Jedini bi joj problem mogla biti iznimno visoka tržišna cijena.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327328
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr