PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

03.01.2006.      

Autor: Tomislav MatošinSlika lijevo: Supersport 3* Slika desno: Supersport 4* Ustupio: Gigant sport d.o.o., Svetoivanska 26, Zagreb. tel. 01/3639-105  

Völkl Supersport 3* i 4* (05/06)

"Sidecut ove serije skije je toliko agresivan, da ga čak ni FIS nije mogao autorizirati". Ovim sloganom proizvođač reklamira Supersport seriju skija, a mi smo imali prilike to provjeriti.

Testirani modeli: 161 cm @ r = 13,7m
Sidecut: 112-67-97
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175 cm

Pod našim nogama našla su se dva "najslabija modela" Supersport serije, 3* i 4* (Three star i Four star, odnosno Tri zvjezdice i Četiri zvjezdice). Iako su to dva "susjedna" modela, razlika među njima se i te kako osjeti. Obzirom na sidecut, te radijus skije, odmah se može zaključiti da je skija predviđena za slalomski tip skijanja, a proizvođač izdvaja odličnu stabilnost i ubrzanje (za cijelu Supersport seriju).

Kako su ovo ipak niži modeli, siromašni su s pomoćnom tehnologijom i samim načinom proizvodnje. Tako je 3* građen oko kompozitne jezgre (Composite core), dok je 4* rađen oko drvene jezgre (Wood core). Kod rubnika se koristi Double grip LT tehnologija, što čini skiju mekšom pa tako prihvatljivijom za one koji još uvijek usavršavaju svoju tehniku. Kod vezova se koristi Motion LT, a serijski dolaze s DIN skalom 3 – 11. Ukoliko ste upoznati s tehnologijama kojima se koristi Völkl pri izradi skija, možete i po tome zaključiti da su ove skije rađene za početnike i slabije rekreativce. Ukoliko skije kupujetu u setu, na njih su montirani Markerovi vezovi.

Obzirom na tvrdoću, odnosno mekoću skija, najbolje karakteristike pokazuju pri manjim brzinama, a čim krenete s agresivnijom vožnjom, skije počinju podrhtavati i postaju teško upravljive. Zato su idealne za učenje pluga i plužnih zavoja te ostalih početničkih elemenata. Pri sporijoj vožnji, dovoljno je tek malo pomaknuti koljena prema centru zavoja i zahvaljujući ovakvom sidecutu, rubovi će odmah uhvatiti, te će vas skija sama voditi kroz zavoj. Kako je 4* nešto tvrđa nego 3*, s njome ćete moći izvoditi i neke naprednije elemente, te uhvatiti nešto veću brzinu. Također, s njom ćete moći i brzo vijugati na malo strmijim terenima, a ako to pokušate s 3* imat ćete problema s proklizavanjem i podrhtavanjem što će skiju učiniti neupravljivom. Širi zavoji, odnosno paralelni carving zavoj moći ćete izvoditi na blažim terenima, ali radijus skije također će vam predstavljati problem, te će vam zavoji biti maloga luka. Imajući na umu da su ovo niži modeli, te nisu predviđeni za izvanterensku vožnju (kao i cijela Supersport serija), tako nešto nismo niti pokušavali. Na ledu ćete problema imati jedino pri većim brzinama i u tom slučaju će skija početi poskakivati, te ćete proklizavati, ali kao što smo napomenuli, ova skija nije predviđena za veće brzine.

Supersport 3* i 4* su klasični niži rekreativni modeli, te ih kao takve i preporučamo. Oba modela su predviđena za učenje i usavršavanje srednjih i slabijih skijaša, pa ćete tako sve elemente početničke škole skijanja izvoditi bez većih problema. Između ova dva modela, jedina je razlika u tome da je 4* namijenjena za bolje (srednje) rekreativce, koji već imaju nekakvo skijaško znanje, te su spremni krenuti na strmije terene i uhvatiti nešto veću brzinu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 281927
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr