PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

18.10.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Völkl tehnologija 05/06

Sveprisutni Völkl ulazi s nešto malo inovacija u novu sezonu barem kad kao referencu uzimamo sezonu 04/05.

Od stvari na koje smo već navikli tu je i dalje Motion tehnologija montiranja vezova, koja se i dalje zasniva na suradnji Völkla i Markera, kao proizvođača vezova, započeta prije pet godina. Sistem navlačenja vezova na šipke trebao bi bolje djelovati kao kombinacija skija/vez i naravno djelovati na bolje prenošenje sila sa veza direktno na rubnike, pogotovo u kombinaciji sa double grip tehnologijom i s obzirom na činjenicu da se vez montira bez dodatnog bušenja same jezgre skije. Nažalost, i dalje nema dijagonalnog izbacivanja stražnjeg bloka veza, što smo na Markerovim vezovima već navikli, jer jednostavno takav tip veza ne proizvode.

Novost, koja je uvedena još i prošle sezone, a i dalje predstavlja glavni adut je upotreba svojevrsnih amortizera (ili shock absorbera na naslovnoj slici) koji na iPT (internal power transmission) i AT (advanced technology) sistemu vezova kontrolira i dozira neželjene vibracije i nejednolikosti kod savijanja skije u zavoju, uz pomoć uljnog klipa koji se nalazi unutar shock absorber sistema. Nešto slično sistemu kojeg koristi i Nordica (što je jasno, jer se radi o istom dobavljaču vezova).

Glide suspension je sistem koji se nalazi na višim rekreativnim modelima, a sastoji se od opruge koja sudjeluje u sprječavanju vibracija. Na manje skupim rekreativnim modelima nalazimo pasivne sisteme stabilizacije nazvane Rail suspension ili Attiva power module, namijenjene skijama sa laganim jezgrama, koje bi napredniji sustavi stabilizacije otežali i fizički, ali i financijski.

Također, što se tiče izrade same jezgre skije, Völkl se i dalje zadržao na drvenoj jezgri na višim modelima, koja se naziva sensor wood core, dok se kompozitna jezgra nalazi samo na nižim rekreativnim modelima. Sensor wood core (slika desno) je posebna konstrukcija koju karakteriziraju vertikalne posebno laminirane pločice, iznad kojih se nalazi drugi sloj double grip sistema.

Woodcore jezgra je nešto drugačije koncipirana i koristi 4 zasebne drvene šipke, koje se protežu uzduž cijele duljine skije, dajući mekšu i upravljiviju jezgru, naravno nešto nižeg torzijskog indeksa i preciznosti, ali zato i rekreativno primjenjivije namjene (slika lijevo). Double grip tehnologija se na ovogodišnjim modelima, baš kao i na onim prošlogodišnjim jačim modelima, i dalje koristi kao sistem boljeg iskorištavanja rubnika u smislu da bi trebala ponuditi poboljšani sistem prijenosa sila sa skije na rubnike i čim bolji kontakt sa snijegom kroz cijeli zavoj. Extended double grip (slika desno) koji susrećemo na vrhunskim modelima ima dodatnu drvenu jezgru kako bi se dobio harmoničniji flex i ugradio sistem antivibracija u samu strukturu skije. Na nekim modelima se može naći i Double grip carbon sistem, u kojem su drvena ojačanja jezgre dodatno ojačana ugljikovim vlaknima. Double grip LT se od ostalih double grip sistema razlikuje po upotrebi fiberglasa umjesto dodatnog drvenog sloja iznad jezgre, što čini skiju mekšom i odzivnijom te znatno prilagodljivijom za manje agresivnu vožnju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 254762
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr