20.10.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Petra MilašinčićPhoto: http://muscle.ucsd.edu 

Hipoglikemija na stazi

Objavite rat hipoglikemiji, skijajte s dovoljno energije. Prvi simptomi hipoglikemije su umor, pospanost i samim time slabiji refleksi i kontrakcije mišićnog tkiva.

Hipoglikemija je stanje organizma sa smanjenom razinom glukoze u krvi. Takav poremećaj može biti izazvan povećanim tjelesnim naporima, a uzrokovan neadekvatnom prehranom. Ima li lijeka? Svakako.

Izvor direktne energije su ugljikohidrati. Iako je glavni potrošač glukoze u organizmu mozak, dosta se može trošiti i naglašenom mišićnom aktivnošću kroz takozvani aerobni citratni ciklus (slika desno). No, da ne bi bilo zabune, nikako nije dobro unositi u organizam samo ugljikohidrate i to iz nekoliko razloga:

Prvo, ugljikohidrati sa visokim glikemičkim indeksom (velika brzina apsorpcije iz probavnog sustava u krvotok) izazivaju reakciju gušterače koja luči veliku količinu inzulina (hormona koji služi za regulaciju glukoze). Velika količina inzulina brzo posprema višak glukoze koja se ne koristi direktno u masno tkivo. Trošenje masnog tkiva ima smisla samo kad je potrošnja ugljikohidrata veća od njihovog unosa. Osim toga, aktivirana velika količina inzulina vrlo brzo snižava koncentraciju glukoze u krvi i može doći do pospanosti, usporenosti i sl., kao reakcija mozga na manjak glukoze u krvotoku. Dakle, ako i imate osjećaj slabosti na skijanju, onda je optimalno uzeti nešto slatko, ali nikako u velikim količinama jer ćete postići upravo suprotan efekt.

Jako je dobar pristup mješavine žitarica i čokolade, nešto u vidu tzv. "energy bara". Zbog toga što će dio ugljikohidrata vrlo brzo ući u organizam, a dio polakše i postepeno (jer iako su žitarice pretežno građene od ugljikohidrata, oni su većinom "zarobljeni" u rešetku raznih biljnih vlakana) i na taj način neće stvoriti energetsku eksploziju koja vrlo brzo može rezultirati umorom, nego će postepeno dozirati količinu glukoze u krvi. Stoga poneki proizvodi koji na sebi imaju oznaku light, mogu djelovati lošije od normalnih proizvoda. Istina iz light proizvoda izvučen je dio ugljikohidrata, ali uz njih i vlakna pa se preostali ugljikohidrati apsorbiraju u krvotok neometano brzo i mogu napraviti više štete nego koristi. Živi su primjer za takve slučajeve pojedine prekooceanske zemlje (da sad ne upiremo prstom) koje su opsjednute "low fat" i "light" proizvodima, a imaju gotovo 75 % ozbiljno pretilog stanovništva.

Pristup sa fruktozom (koja je također heksoza – monosaharid sa šest ugljikovih atoma) je također odličan, ali imajte u vidu da je proces puno sporiji jer fruktozi treba puno dulje vrijeme da se u jetri pretvori u glukozu - jedinu šifru koju razumije naš organizam. Dakle nije baš preporučena metoda za hitne slučajeve, ali su oba šećera inzulin neovisna i metabolitički prihvatljivija.

Sadržaj glukoze je dosta bitan i kod apsorpcije raznih napitaka predviđenih za konzumaciju za vrijeme ili nakon povećanih tjelesnih napora, ali o tome više riječi u nekom drugom članku.

Dakle, apsolutno je preporuka da za doručak pojedete balansirani doručak (nikako isključivo ugljikohidrate) i da taj doručak pojedete minimalno 1 sat prije fizičkog napora, a da sa sobom za svaki slučaj ponesete neku energetsku rezervu u vidu energy bara (obično su u sastavu 70% ugljikohidrati, 20% proteina, and 10% masti), koji nije potpuno čokoladni, već mješavina po mogućnosti glukoze, fruktoze i žitarica. Naravno, sve to u vrlo umjerenim količinama. Ne zaboravite da je alkohol također ugljikohidratima bogati napitak!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293278
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr