22.09.2009.      

Željka Novosel  

Vibracijama do super skijaške forme

Otkriti trening pomoću vibracija znači upustiti se u sasvim novo iskustvo vježbanja.

-.-Skijanje.hr-.-Vibracijska platforma kao saveznik za pripremu za skijanje daje i usputne učinke; smanjenje stresa, smanjenje potkožnog masnog tkiva i veću razinu energije na svakodnevnoj razini" uvjerava  nas Ozren Zec, trener koji je i koncipirao program.

U svijetloj i intimnoj jutarnjoj atmosferi teretane s pogledom na podsljemensku zonu isprobali smo Ski fit - trening s ciljem: produžiti vrijeme boravka na stazi uz znatnu uštedu energije. Vježbanje koje za opterećenje mišića koristi vibracije umjesto utega već samo po sebi zvuči dosta neobično. U tehnologiju vibracija za cijelo tijelo uloženo je mnogo promišljanja i znanja iz medicine, biologije antropologije, citologije, kineziologije, fizike i tehničkih znanosti. Ideja za ovaj način stimuliranja mišića posljedica je svemirskih istraživanja, odnosno zahtjeva za održavanjem fizičke kondicije astronauta za vrijeme boravka u bestežinskom stanju.

Strojevi koji se koriste u Power Plate institutu u Zagrebu su za profesionalnu upotrebu i pripadaju najnovijoj generaciji tog branda koji je u komercijalnoj upotrebi već 10 godina. Podloga koja trese cijelo tijelo u početku može izazavti nelagodu, uz stručno vodstvo trenera taj se problem vrlo brzo eliminira i počinje svjesno kroćenje vibracija pomoću pravilne angažiranosti mišića. Trenira se zadržavanjem određenih položaja tijela na spravi od pola minute pa naviše, ovisno o individualnoj fizičkoj kondiciji korisnika. Titraji podloge su  na vrlo maloj amplitudi, od svega 2 mm, ništa slično divljem treskanju sličnih naprava koje se mogu naći na tv prodaji.  Frekvencije na kojima se vježba podignute su na sigurnu razinu iznad svih prirodnih tjelesnih frekvencija upravo radi izbjegavanja moguće rezonancije s radom pojedinih organa.

-.-Skijanje.hr-.-Vibracije koje proizvodi Power Plate u valovima se prenose na tijelo i izazivaju prirodnu refleksnu kontrakciju mišićnih vlakana 30-ak puta u sekundi. Tzv. tonični vibracijski refleks, prirodni odgovor tijela na stimulirajuću vibraciju  dovodi do intenziviranja učinka vježbi, što podrazumijeva brže postizanje vidljivih rezultata nego kod konvencionalnog vježbanja. Optimalno vrijeme treninga ubrzano je na svega pola sata intenzivnog vježbanja.

Osjećaj u mišićima nakon prvog susreta s vibracijama je nevjerojatan. Iako su sve vježbe bile uglavnom izdržaji, sva sila probuđenih mišića zateže cijelom dužinom i širinom; traže pod hitno novi trening. Rezultati su ono najbitnije svakome tko trenira. Kod treninga pomoću vibracija rezultati su osjetni već nakon nekoliko tjedana.

-.-Skijanje.hr-.-Ski fit program traje 6 tjedana s po tri treninga svaki tjedan. Prva dva tjedna radi se na općoj pripremi muskulature - tretiraju se mišići cijeloga tijela i to uglavnom jednostavnim vježbama koje bez većih problema mogu izvesti svi bez obzira na različit nivo kondicije.

Nakon što se mišići "probude" započinje se s drugom fazom pripreme. U fazi specifičnog treninga tijelo je već pripremljeno za zahtjevnije vježbe i spremno je maksimalno prihvatiti efekte takvih treninga te se povećava intenzitet samih vježbi. Mijenja se i sam način treninga - fokus je na mišićima donjeg dijela tijela koji je krucijalan za skijanje. To su redom: mišići natkoljenice (kvadriceps femoris, biceps femoris, aduktori i abduktori), mišići potkoljenice (soleus i gastrocnemius) te najvažniji mišić zdjelice, gluteus (stražnjica). Specifičnost ove faze pripreme je u tome što se naglašeno radi na eksplozivnoj i repetitivnoj snazi te na izdržljivosti. Ukratko, cilj druge faze pripreme je u što većoj mjeri simulirati vrstu i intenzitet skijaških napora.

Upravo je Power Plate poligon za veliki broj najrazličitijih istraživanja. Koristi se kod kondicijske pripreme profesionalnih sportaša, rehabilitacija nakon ozljeda pomoću vibracija pokazala se učinkovitijom od nekih standardnih metoda, postižu se dobri rezultati i kod pacijenata s multiplom sklerozom i sl.

Power Plate bio je uključen u prošlogodišnje kondicijske pripreme francuskog skijaškog tima  za koji skija i aktualni sljemenski kralj Jean-Baptiste Grange. Najraširenija primjena mu je u rekreaciji, odnosno poboljšanju fizičkog izgleda o čemu svjedoče brojni zadovoljni korisnici u cijelom svijetu.

-.-Skijanje.hr-.--.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 288523
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr