PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

07.04.2010.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic tehnologije 10/11

Doubledeck sistem i dalje obilježava bitan dio tehnologija korištenih u modelima skija za sezonu 2011.

Doubledeck sistem (d2) i dalje je najzvučnija tehnologija koja se koristi na modelima Atomic skija za 2011. Iz samog naziva ove tehnologije da se zaključiti kako je riječ o sistemu u kojoj je skija podijeljena na "dva kata", odnosno, kako Atomic slikovito kaže, riječ je o dvije skije postavljene jedne na drugu. Ovaj sistem dolazi u dvije varijante, jedna je D2 Vario Cut, a druga D2 Vario Flex, a svoju su primjenu našli u velikom broju modela u natjecateljskoj i rekreativnoj seriji.

Vario cut (desno) je nešto ekstremnija varijanta kod koje je skija doslovno razrezana "po pola". Donja skija je na vrhu i na repu razdvojena, tj. spojena je gumenim i plastičnim spojem. Prilikom veće brzine, odnosno većim pritiskom na gornju skiju, razdvojeni i gumirani dio počinje se razdvajati i time raditi veći sidecut, pa tako skija poprima manji radijus. Glavno obilježje modela s ovom tehnologijom je da su, ukoliko se skija na neuređenim stazama (hupseri, razgaženi snijeg i sl.) dosta nepredvidivi, jer je u takvim uvjetima dosta teško kontrolirati pritisak, a gumeni dio nemilosrdno se rasteže i mijenja radijus, iako skijaš to u tom trenutku možda i nije htio.

Vario Flex (lijevo), za razliku od prethodne inačice nema promjenjiv sidecut, nego promjenjiv flex tj. uzdužnu tvrdoću. Prilikom veće brzine, odnosno većeg pritiska spoj između gornjeg i donjeg dijela skije, u kojem se nalaze specijalni elastomeri, reagiraju na pritisak te ovisno o tome učvršćuju materijal po uzdužnoj osi. Posljedica je veća stabilnost i bolje vozne karakteristike prilikom većih brzina, dok prilikom manjih brzina skija zadržava mirnoću i laganu vozljivost. Ono što će većina skijaša kod ovog sistema odmah primjetiti je da skija, iako teška, na nogama djeluje vrlo lagano, pa treba proći nešto vremena za navikavanje da i tako "lagana" skija drži prilikom brže vožnje ili na strmim i tvrdim stazama.

Najveći novitet ove je sezone primjena različitih profila odnosno forme skije. Pojednostavljeno, riječ je o zakrivljenosti koju skija ima, a kod svih Atomic modela ove sezone razlikuju se tri: tradicionalna, prisutna na svim modelima namijenjenim isključivo za stazu, rocker - kod koje su vrhovi odignuti u zrak, za sve modele namijenjene za van staze, te prilagodljiva - ovisno o pritisku na punu plohu skija lagano odiže svoje vrhove (primjerice kod vožnje ravno), dok je u zavojima, kada je pritisak većinom postraničan, zakrivljenost normalna i skija punom duljinom dotiče snijeg (naslovna ilustracija). Ovako prilagodljiva zakrivljenost koristi se na Nomad modelima koji su namijenjeni za različite uvjete.

Ženski modeli i dalje koriste prošle godine uvedene Woman Flex zone, dostupne samo u Cloud. Distribuirane su između vrha i repa skija u omjeru 4:2 (četiri zone smještene ispred veza, te dvije iza) te 3:1 (tri ispred, jedna iza). 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 281404
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr