OPREMA

»

SKIJE

16.05.2013.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija
www.amersports.com, miha.krizaj@amersports.com 

 

Atomic Redster Edge SL (13/14)

Pomalo promijenjenih gabarita i nekoliko milimetara šireg struka Redster Edge SL u vožnji predstavlja svestranu jurilicu s kojom su uživancija kratki zavoji.

Testirani model: 164 cm, r = 11,7 m
Sidecut: 122,5-70-109
Dostupne visine: 150, 157, 164, 171 cm


-.-Goran Razić-.-Vjerojatno prvo pitanje koje smo si postavili kada smo testirali ovaj slalomski model bilo je: "Zašto baš naziv Edge"? Na odgovor nismo dugo morali čekati, jer već nakon prva dva zavoja postalo je jasno kako su osjećaj stabilnosti i držanje rubnika besprijekorni na svim vrstama terena.

Atomic Redster Edge SL imali smo prilike upoznati još prošle godine kao 'mlađeg brata' najjačeg Doubledeck SL modela. Riječ je o skiji koju je Atomic zamislio za skijaše koji vole slalom karakteristike, ali kojima eksplozivnost i brzina reakcije nisu toliko bitni. Ono što je karakteristično kod Atomica jest vjernost konstrukciji koja se nije značajno mijenjala zadnjih sezona, baš kao ni dizajn kojeg već tradicionalno krasi stilizirani natpis proizvođača u različitim varijantama uz prepoznatljiv crveni logo. Neki će reći kako je takav izgled pomalo dosadan i ne odaje na pravi način narav skije, no u Atomicu očito razmišljaju kako su im na prvom mjestu i dalje vozne karakteristike te naglašen sportski štih.

Atomic Edge za razliku od prošlogodišnjeg modela nije se konstrukcijski mijenjao. Laminirana drvena konstrukcija ojačana titanijskim vlaknima te Piste Rocker tehnologija i dalje su zaslužni sa optimalne performanse. Tek detaljnijim pogledom uočavamo neznatne dizajnerske promjene u kojima dominira natpis Redster i prepoznatljivi logotip proizvođača.

Kada su u pitanju vozne osobine, možemo samo reći kako nas je Edge SL oduševio. Masa skije, za razliku od najjačeg Doubledeck SL modela, nešto je manja, pa je skija samim time poslušnija te lakše oprašta greške pri neopreznosti skijaša. Kombinacija rockera i širokog repa daje vrlo dobru stabilnost prilikom vijuganja.

Pri malim brzinama uz neznatni utrošak energije skija se lako postavlja na rubnike, a promjena rubljenja nije toliko munjevita da bi zbunila skijaša. Odlazak na zaleđene staze svakako je nešto o čemu bi trebalo razmišljati kod ove skije (barem za potpisnika ovog članka, nap.a.) jer nije previše fleksijski kruta, a opet dovoljno stabilna i okretna, pa pored dobre uzdužne mekoće može barem malo produljit vijek trajanja mišića nogu.

Dolaskom u uvjete razrovanog snijega, Edge SL je pokazao kako skija sa slalomskim karakterom može vožnju u promjenjivim uvjetima učiniti zabavnom. Uz nešto više kondicije bez problema prolazi kroz hupsere i fino upija neravnine, a kod svake želje skijaša da ekspresno promjeni smjer rubljenja reagira bez nepotrebnih trzaja.


U svakom slučaju Atomic Redster Edge SL je skija vrlo dobrih voznih osobina na svim vrstama terena, a kako nije prevelike mase i krutosti bit će odličan izbor skijašima koji još nisu kondicijski i tehnički dorasli najjačim slalomskim modelima, a žele osjetiti čari kratkih zavoja. Nešto većim gabaritima skija će brzo natjerati skijaša na vožnju rubnicima, pa ne treba zanemariti odgovarajuću tjelesnu pripremljenost koja je ionako kod slalomskih modela nešto važnija nego kod allmountain modela.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324517
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr