16.12.2013.      

Autor: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija

 

Atomic: Kako je ARC tehnologija trajno promijenila skijanje?

S novom Atomicovom All Mountain serijom skija skijanje je postalo potpuno prirodno.

Nove skije Nomad i Nomad (S) serija u sebi sadrže revolucionarnu ARC tehnologiju, koja garantira savijanje skije prirodno po cijeloj njenoj dužini. ARC tehnologija omogućava da se skija prilagodi svakom terenu, ponudi bolji grip te da bude potpuno mirna u zavoju i tako skijašu ponudi puni kontakt sa snježnom podlogom.

"Nevjerojatno tečno kliženje", "nimalo vibracija", "potpuni grip": svatko tko je isprobao novu ARC tehnologiju bio je potpuno oduševljen. Sama lakoća skijanja s ARC tehnologijom osjeća se već pri prvom zavoju: Kada se skije s ARC tehnologijom fleksibilno prilagode terenu, skijaš u svakom trenutku zadržava puni kontakt sa snježnom podlogom, grip je bolji, a sam osjećaj skijanja postaje puno prirodnijim.

"Poput downhill bicikla s punom suspenzijom nad kojim, s boljim gripom, imamo i bolju kontrolu", mišljenje je Atomicovog All Mountain proizvodnog menadžera Markusa Rehrla.

Potpuno prirodan osjećaj na snijegu

Kratica ARC simbolizira englesku riječ luk. Luku sličnu ili simetričnu fleks liniju skija, koja je ključ ARC tehnologije: skije s ARC tehnologijom odlično se prilagođavaju terenu jer se kroz svoju čitavu dužinu daju savijati poput luka. Ostale skije, pod fiksno pričvršćenom pločom s vezovima, dominantno su krute.

-.--.-

Srž ARC tehnologije je u "lebdjećem" sučelju između skije i pancerice - u tzv. "float decku". "Float deck" se nalazi u specijalno dizajniranom udubljenju u skiji, i jednom jedinom točkom fiksiranja - tzv. "sidrištem" ili "anchor pointom" - povezan je sa skijom. I upravo preko tog "sidrišta" sva se sila prenosi na skiju. A čime opet skijaš odmah dobiva jedan potpuno novi osjećaj skijanja.

Skija se savija jednostavnije, kontrola nad njom je laka, a kod agresivnije vožnje skija daje dinamičniji odziv. Torzijska kontrola "float decku" onemogućava da se "odskliže" prema naprijed i tako osigurava bolju stabilnost i spriječava moguće deformacije. A sve to opet omogućava neometeno i precizno skijanje i pri većim brzinama - ukratko - sve ono što zapravo i očekujete od vrhunskih modela skija. Shockilla ulošci ispod "float decka" dodatno ublažavaju vibracije i time omogućavaju prirodno gibanje skije na svim terenima.

-.--.-

Nomad i Nomad (S): Pioniri ARC tehnologije

Atomic ARC tehnologiju u sezoni 2013/14. sadrže dvije serije skija - potpuno obnovljena serija Nomad i nova serija Nomad (S).

Modeli Nomad (S) serije su temperamentni modeli namijenjeni skijanju po uređenim terenima, a posjeduju sportsku "šasiju" (sport chassis). Uz širinu skija od 73 do 76 mm i tvrdi Piste Flex brza izmjena s rubnika na rubnik i maksimalna stabilnost mogući su i pri najvećim brzinama.

Skije Nomad (S) Temper Ti premium su model Nomad (S) serije. Zbog drvene jezgre i uložaka od titana odlično se ponašaju pri velikim brzinama i na tvrdom terenu jer nude odličan grip i vrlo tekuće vođenje skija. Svi modeli Nomad idealni su za sve skijaše koji se povremeno upuštaju u avanture van uređenih staza. To su, dakle, skije potpuno namijenjene skijanju na uređenim terenima, ali zahvaljujući V-obliku i većoj središnjoj širini odlično reagiraju i u mekanom snijegu.

-.--.-

Sve skije Nomad i Nomad (S) serije dolaze s All Mountain Rocker-om i najnovijim Step Down Sidewall-om 2.0. Najširi je model Nomad Crimson Ti s 86 mm širine u središnjem dijelu, koji s drvenom jezgrom i titanskim ulošcima garantira potpuno zadovoljstvo skijanja u svim uvjetima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 18. prosinca 2013.   19:32h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    cini mi se da najbolje skije, takmicarske skije koje i nisu u ducanima, u biti nemaju nista od tih tzv. tehnologija, dok ovaj tzv. rekreativni segment obilije tim featurima, a bojim se da je to sve samo marketing.....
    dobra drvena jezgra, pomno odabrana i spajana, dugo sušenje i prešanje, najbočlji čelik, pedantna obrada, i to je to.......ožeži :)
  • Objavljeno: 18. prosinca 2013.   00:20h

    Član od:
    23.11.2009.

    Mjesto:
    Hrvatska, Omiš

    Dobro kažeš
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   22:27h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Haha, da da, revolucionarni patenti... A materijali već 50 godina u osnovi isti. Samo što nije došla na tržište skija koja sama skija. Očekujem je iz Elana, oni su doktori za muda-pod-bubreg marketing.
    Ne znam otkuda mi, ali netko je napravio nekav test sa Mercedesima S klase, neki 15-20 g. stari model i najnoviji (prethodni valjda) sa vozačem koji na neku foru nije znao koji model vozi. Kada su ga pitali da ih usporedi i kaže koji mu je bio bolji, nije znao reći. E, tako bi i mi sa skijama prošli ja mislim!
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   09:55h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj


    Naravno, to se nikad neće promijenit,bez obzira na tehnologiju.
    Smanjiti- da
    Nestati- ne

  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   08:26h

    Član od:
    27.06.2006.

    Mjesto:
    Njemačka, Minhen

    Staro ARC je od "Atomic RaCe", a ovo sad je nešto revolucionarno kao što je bio Beta profil. I nema ga više.

    Već 35 godina čitam o revolucionarnim tehnologijama koje uklanjaju vibracije u skijama. Svake godine se pojavi po jedna, a skije još uvijek vibriraju (i uvijek će vibrirati).
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   07:54h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Hmmm... Poznato mi je ovo "ARC" odnekud... A da, pa to im je prastara fora još sa ravnih skija. ccc



    [Editirano] 17. prosinca 2013. u 07:58h

Prikazano 6 od 6 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4721582
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr