SKIJALIŠTA

»

BIH

20.01.2010.      

Autori: Elinka Barišić, Mario Iličić

 

Jahorina

Krenite i vi tragom Olimpijskih igara. Jedna od najljepših planina u BIH očekuje vas u sve raskošnijem izdanju.

 

Jahorina
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 560 km
udaljenost od Zagreba 400 km
 

Ne tako davne 1984. god. planina Jahorina bila je jedna od pozornica zimskih Olimpijskih igara koje su se te veljače održavale u Sarajevu. Na stazama Jahorine natjecala su se tada najpoznatija skijaška imena. Sarajevo je te godine bilo simbol prijateljstva i mira, grad koji je živio sa svojim vjerama, kulturama i tradicijama.

Tužni rat 1992. god. ostavio je ružni trag i na ovome, do tada, prekrasnom skijalištu. Iako na ovoj planini nije bilo direktnih ratnih zbivanja, dosta objekata je srušeno ili devastirano, u nekima je boravila vojska i prognanici. Zadnjih godina je gotovo sve renovirano, sagrađeno je par novih, modernih hotela, pansiona i ostalih pomoćnih objekata. Nadamo se da će se u budućnosti ipak pripaziti na očuvanje ovoga predivnog čuda prirode, jer je veliki dio planine proglašen Nacionalnim parkom.

-.--.-Sarajevo je najbliži veliki grad, od kojeg se do Jahorine može doći na dva načina. Prvi vodi preko centra i prolazi kraj popularne Baščaršije, ali oprez! U tom slučaju morate proći specifično skretanje na odvajanju za Pale, na kojem redovno čeka policijska patrola i nerijetko kažnjava baš strane turiste. Drugi način je da otprilike u centru Sarajeva pratite znak za tranzitni promet, koji vodi ponad Sarajeva i kad je lijepo vrijeme, ili ako su večernji sati, nagradit će vas prekrasnom panoramom Sarajeva. Preko Pala put je dug 28 km, no ceste se zimi često ne posipaju na vrijeme, tako da su lanci obavezna i vrlo često korištena oprema, ukoliko nemate dobre zimske gume (Podsjećamo kako je u BIH obavezna zimska oprema za sva vozila od 15.11.nap.a.).

Od prošle sezone postoji i treća mogućnost dolaska na Jahorinu kojom se zaobilazi Sarajevo i Pale. Dolaskom u Sarajevo iz pravca Zenice vozite se ravno i pratite smjer za zračnu luku, nakon prolaska pokraj zračne luke Sarajevo nakon jednog kilometra trebate skrenuti lijevo (točije pod kutem 150°) na raskrižju trokut, nakon daljnih 500-tinjak metara na semaforu skrećete desno (s lijeve strane je trgovački centar gdje možete se i opskrbiti namirnicama) i nakon 200 m dolazite na kružni tok i izađite na drugi izlaz (ravno) i dalje vam preostaje pratite samo glavnu cestu koja je nova, putem susrećete 2-3 manja zaseoka, nema prometa i cesta većim dijelom nova te je putovanje ugodno. S nove ceste po lijepom vremenu može se vidjeti zračna luka i Bjelašnica. Završetkom novog puta dolazite do raskrižja gdje skrećete desno te se uključujete u staru cestu Pale –Jahorina.

Jahorina je od Banja Luke udaljena 200 km, a od Zagreba 400 km (preko Slavonskog Broda, nap.a.). Za posjetitelje iz Rijeke i Istre također savjetujemo put preko Zagreba, koji iako je nešto duži, no u konačnici je bolji.  

-.-Skijanje.hr-.-Dolaskom na Jahorinu put se dijeli na dva dijela. Jedan vodi u naselje Šator, u kojemu se nalaze mnoge vikendice, većinom izgrađene u alpskom stilu, s puno drveta, a drugi put vodi u nešto viši predio Jahorine, gdje je smješten velik broj hotela i pansiona. Smještaj varira od luksuznog, s bazenima i saunama, pa sve do običnih alpskih kuća nakrcanih sobama ili apartmanima. Ukoliko želite možete odsjesti i u jednom od više pansiona ili hotela u kojima se polupansion kreće već od 35 eura pa sve do 105 eura za puni pansion u apartmanu. Na Jahorini se intezivno grade smještajni kapaciteti više klase a među njima prednjače hotel Termag i aparthotel Vučko. U konačnici smještaj je zadovoljavajući, ukoliko nemate prevelike zahtjeve. Cijene smještaja, polupansiona, hrane i pića su vrlo pristupačne i općenito vrijedi nepisano pravilo da su iznosi cijena jednaki kao i na zapadnim skijalištima, no uz jednu veliku razliku - cijene su navedene u Konvertibilnim Markama, a ne u Eurima (1KM = 4KN, nap.a.). Primjerice čaj u kafiću na stazi stoji 2KM, kuhano vino 3KM, tjestenina oko 8KM, dok je miješano meso15-tak KM.

Od pred nekoliko sezona uvelike je poboljšana i sigurnost parkinga te je na ulazu u skijaški centar postavljen policijski punkt, koji će vas na izlazu i ulazu ponekad provjeravati. Cijena parkiranja iznosi 2KM na dan. Cijena dnevne karte je 33 KM, a plaćanje je moguće i u Eurima. Na Jahorini je u sustavu ski-pass uvedena i mogućnost key-carda. Key card košta 10 KM i nakon skijanja možete dobiti povrat kaucije na blagajnama. 

-.-Skijanje.hr-.-Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica s visinom od 1.916 m, a skijalište se proteže od 1.300 do 1.880 mnv. Skijati se može na 20-tak km uređenih staza, a možemo ih podijeliti na 3 dijela. Prvi "najdesniji" dio planine su Poljice koje poslužuju baby-lift, tanjurić, dvosjedežnica i nova i moderna šesterosjedežnica, koja je u pogonu od sezone 09/10. Središnji dio poslužuju 2 tanjurića, jedna dvosjedežnica i još jedan nova šesterosjedežnica. Sasvim "lijevo" nalazi se Prača ili Skočine, s dvije staze koje se spuštaju najniže od svih i ponekad imaju problema sa snijegom, ali su zato vrlo zahvalne u slučaju jakog pa čak i olujnog vjetra. Dvosjedežnica koja je postavljena na tom mjestu nalazi se u dobroj zavjetrini.

 Ozbiljna zamjerka Jahorini je ponešto nemaran odnos prema održavanju staza. Iako je taj segment svake godine sve bolji, često se dogodi da i s više od metar i pol snijega staze budu pune kamenja i skijanje se ponekad iz uživanja pretvara u borbu za život i opremu. Također, staze nisu kvalitetno označene, pa ćete se ponekad zapitati gdje zapravo smijete voziti i gdje zapravo vodi staza. Ali zato u slučaju da se na Jahorini zateknete nakon što je napadalo puno novog snijega, a inače ste border ili ljubitelj skijanja izvan uređenih staza, bit ćete vrlo ugodno iznenađeni jer je vrh planine ogoljen, bez drveća, i u takvim uvjetima postaje velika igraonica samo za vas i vaše "slobodne" aktivnosti.

Staze su zadnjih sezona djelomično označene brojevima staze i bojom koja označava težinu ali još postoji prostora za napredak u smislu nekog panoa i znakova(strjelica). Od sezone 2012/13. na ski blagajnama možete dobiti ski mapu staza i cijele planine koja je napravljenja vrlo dobro i predstavlja dobar napredak k boljem snalaženju na stazama.

-.-Skijanje.hr-.-Umjetno zasnježenje je postavljeno na stazi Praća i nekoliko kritičnih mjesta na Ogorjelici.

Noćno skijanje još uvijek nije vraćeno a planira se postaviti u sezoni 2013/14.

Osim izgradnje 3 nove moderne žičare i namjere opremanja sustavom umjetnog snijega, u planu je i postavljanje nekoliko vučnica na višim dijelovima staza i jednog četverosjeda na trasi lifta Olimpik. Novim šesterosjedežnicama gužva je uvelike smanjenja, a nove žičare mogu samo pridonijeti još većoj kvaliteti skijanja i protočnosti skijaša.

Na Jahorini ćete pronaći i staze za skijaško trčanje, a ako vas od svih ovih aktivnosti previše zabole noge, možete iznajmiti motorne sanjke i uživati u vožnji. Ukoliko poželite naučiti ili usavršiti svoje skijaško znanje možete se upisati u jednu od ski-škola. Možete pronaći i ski-rent kao i ski-servis.

-.-Skijanje.hr-.-Ono što Jahorinu definitivno izdvaja od ostalih skijališta u blizini je bogatstvo ugostiteljske ponude. Uz same ski staze nalaze se brojne grill kućice s terasama na kojima se možete odmoriti i okrijepiti uz dobro poznate bosanske specijalitete s roštilja i tople ili hladne napitke. Ukoliko vam usfali poneki rekvizit u obliku kape, rukavica ili naočala za to će se pobrinuti brojni štandovi, a da ne budete gladni i žedni na žici prije svake sedežnice dočekat će vas improvizirana klupa sa sokovima, čokoladama i cigaretama. Na žalost, velika većina ambalaže završava u šumi ispod sedežnica.

Kada padne noć možete se nastaviti skijati, ili se otisnuti u ludi noćni život u brojnim kafićima, restoranima i diskotekama. Kada kažemo "ludi noćni život" to doista i mislimo te budite spremni dočekati zoru u atmosferi daleko drugačijoj od alpskog jodlanja!

Jahorina je prekrasna planina s "dušom", ljudi su jako ljubazni i veseli, priroda je prekrasna, cijene su dosta niže nego po europskim skijalištima, a noćni život je lud i nezaboravan. Nadamo se da će Jahorina u idućih nekoliko godina ispraviti neke svoje boljke, pogotovo što se tiče "kamenoloma" na skijalištu te sustava umjetnog zasnježivanja koje trenutno ne postoji. Sa izgradnjom novih žičara su već započeli i to je za svaku pohvalu.

Na Jahorini je, na žalost, djelomično primjetna i pojava skijaške i ljudske nekulture, posebice kada je loše vrijeme i kada vertikalni transport radi smanjenim kapacitetom. Tada se stvaraju gužve na polaznim stanicama gdje možete doživjeti sve oblike preskakanja reda i sl.

Jahorinu godišnje posjeti oko 100.000 gostiju, od čega je 90.000 skijaša, a zadnjih godina udio broja gostiju iz Hrvatske u ukupnoj brojci gostiju doseže i 30%.

Novosti u sezoni 09/10:

  • Na Jahorini novi šesterosjedi već u sezoni 09/10
  • Gradnja 2 sjedežnice na Jahorini u punom jeku

    -.--.-
    -.--.-

    -.--.-
  •  

     

     

     

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4722038
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr