SKIJALIŠTA

»

BIH

18.04.2014.      

Autor: Skijanje.hr
Foto: Kopaonik, arhiva Skijanje.hr 

 

Povratak zakašnjele zime - Kopaonik ponovo otvara vrata

Snijeg u travnju nije ništa neobično, pogotovo za planinska područja. No nakon zime poput ovogodišnje svaka pahulja snijega spada u rang neočekivanog.

Problemi uzrokovani snijegom tema su gotovo svih medija posljednjih nekoliko dana. Temperature su se noću nerijetko spuštale i ispod ništice, a u Hrvatskoj je, već tradicionalno, najviše problema zadesilo Liku te djelomično i Gorski Kotar. U Bosni i Hercegovini te Srbiji situacija je još izraženija te je prema pisanju portala Crometeo.hr na Vlašiću nedavni snijeg uzrokovao blokadu gostiju u hotelu, ali i otežanu opskrbu električnom energijom.

Planinski prijevoji u Bosni i Hercegovini bili su pod teškim naletom zime, a najteže stanje bilo je između Kupresa i Bugojna, Rame i Uskoplja te Drvara i Bosanskog Petrovca. Zanimljivo je kako je službeno izmjerena visina snijega na Bjelašnici dosegla čak 77 cm, a temperatura je pala na gotovo -9ºC.

U Srbiji je novi snijeg osim problema donio i neočekivane zimske radosti za vrijeme uskršnjih praznika. Iako je Kopaonik prošlog vikenda rekao zbogom zimskoj sezoni, novi snijeg omogućio je ponovno otvaranje skijališta. Tako će Kopaonik ponovo u rad s dvije skijaške staze i skipassom jeftinijim za 40%. Na skijalištu je trenutno oko 40 cm snijega.

Spomenimo kako je 28 cm snijega palo i u Zlatiboru dok je u Crnoj Gori, točnije na Žabljaku snijeg dosegao visinu od preko 40 cm. Crnogorski Kolašin je uspio srušiti i ovosezonski rekord sa trenutnih 29 cm snijega (sezonski maksimum bio je 18 cm).

I hrvatske planine su se također zabijelile, ali ipak ne u tolikoj količini. U Hrvatskoj su uz snijeg zabilježeni i orkanski udari bure, primjerice na Biokovu, na kojem je bilo izmjereno čak -7ºC i udari bure od čak 160 km/h.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 162102
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr