SKIJALIŠTA

»

BIH

18.03.2013.      

Autor i foto: Goran Boban
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 12/13 

 

Raduša

Nova i još relativno nepoznata bosansko hercegovačka ski destinacija koja oduševljava čak i s mogućnošću freeridea. Dalmatinski skijaši bogatiji su za još jedno skijalište s kojeg će, posluži li ih vrijeme, otići "radosne duše".

Raduša
Službene stranice: link
Web-cam: -
udaljenost od Splita 175 km
udaljenost od Zagreba 325 km
 

Raduša je planina koja se smjestila na samoj granici Hercegovine i Bosne. Najviši vrh planine je Idovac (1.956 mnv), a skijalište je udaljeno od Splita 175 km te od Zagreba 325 km. Put do Raduše u svakom slučaju vodi kroz  Bugojno, bilo da dolazimo iz Splita ili iz bilo kojeg drugog grada sa sjevera Hrvatske. U Bugojnu se skreće za Gornji Vakuf te nakon nekih 5 km od izlaza iz G. Vakufa na jednoj uzvisini, doslovno odmah iza benzinske postaje, skreće se desno s glavne ceste.

Tu nailazimo na  put koji vodi blagim usponom kroz šumu. Nakon par  kilometara vožnje nalazi  se raskrižje na kojem je putokaz za Radušu (skrenuti lijevo, nap.a.).

Od skretanja s glavne ceste do hotela i samog skijališta ima oko 9 km vožnje. Taj dio ceste nije asfaltiran, ali moramo priznati da je cesta u jako dobrom stanju. Isto tako, zimi, kada su snježni uvjeti cestu ionako prekriva snijeg pa razlike gotovo da i nema. U svakom slučaju, radi izbjegavanja neželjenih situacija svakako bi preporučili stavljanje lanaca, kako bi put bio siguran i bezbrižan. Isto tako, djelatnici hotela trude se da put kroz šumu bude redovito očišćen, pogotovo vikendom. U to smo se i sami uvjerili pošto je prilikom naše posjete padao gusti snijeg cijelu noć.

-.-Goran Boban-.- 

Kako su aktualne informacije često presudne u planiranju puta o aktualnom stanju se može informirati i direktnim telefonskim pozivom u hotel. Djelatnici hotela s gostima će rado podijeliti aktualne informacije o stanju na skijalištu ili o prohodnosti ceste (tel broj je dostupan na webstranici hotela, nap.a.), pogotovo one do hotela, čije se asfaltiranje očekuje uskoro.

Oni koji pak žele otkrivati nove puteve neka imaju na umu da iz Dalmacije postoji još jedan alternativni pravac i to preko Tomislavgrada i Prozora, kojim je moguće uštedjeti nekoliko kilometara, no pravac preko Kupresa i Bugojna smatramo puno sigurnijim i udobnijim, pogotovo za loših vremenskih prilika.

Što se tiče skijališta, početna stanica dvosjeda s ulaznom pokretnom trakom nalazi se na visini od 1.295 metara, a ulaskom na spomenutu sjedežnicu dostiže se već respektabilnih 1.717 metara i to relativno brzo za kriterije koji vrijede na okolnim skijalištima. Dužina sjedežnice je 1.800 metara.

-.-Goran Boban-.- 

Nakon izlaza sa žičare, na samo 50-ak metara udaljenosti smjestio se kafić i restoran "Vidikovac", uređen u vrlo modernom stilu te se fantastično uklopio u okolinu. Ispred objekta je lijepa terasa s koje puca pogled na dolinu i okolne planine.

Ukoliko ste jedan od onih kojem zaigra srce kad se nađe na vrhu planine nakon novonapadalog snijega ili ste jednostavno skloni vožnji izvan uređenih staza, mogućnosti za takvo što na Raduši su zaista fenomenalne. Naime, cijeli gornji dio skijališta smješten je iznad granice šume te cijeli predio postaje jedna velika freeride igraonica. U tom slučaju službeno deklariranih 5 km skijaških staza možete zanemariti te se potpuno prepustiti vožnji netakanutim snijegom.

Na vrhu skijališta su na raspolaganju tri vučnice, od kojih dvije vode na blaže staze, dok jedna koja vodi šumskim predjelom vodi na nešto strmiju stazu. Najduža staza na skijalištu uglavnom vodi uz dvosjed te vodi do početne stanice. U početku je staza dosta blaga, ali pri dnu postaje ipak nešto zahtjevnija, no za slabije skijaše nema brige, jer od tog mjesta staza ima blažu alternativu koja se ponovo spaja na dnu.

Osim spomenute varijante postoji još jedna blaža varijanta s vrha. Riječ je o stazi koja kasnije prolazi kroz  predivnu gustu šumu, ali nažalost tim pravcem spuštate se na dno baby lifta pa do dvosjeda gdje skijaše i bordere čeka manji uspon. Nju bi ipak preporučili početnicima, dok ostali mogu na nju računati kod povratka u Hotel ili na pauzu za ručak.




Već spomenuta široka baby staza, kojom operira spori tanjurić, nalazi se odmah ispred hotela i više je nego idealna za prve korake na snijegu. Bitan detalje je i to što restoran pomenutog hotela gleda na tu stazu pa ako i niste strastveni skijaš možete uživati u pogledu na svoje mališane iz toplog.

Ovo je bitan podatak tim više što je za sada upotreba staze besplatna, a prilikom razgovora s rukovodećim ljudi na skijalištu bilo je riječi da se to za sada ne planira mijenjati. Podatak svakako vrijedan hvale.  

Cijena proximity ski karte je 25 KM ili 100 HRK na čiju se cijenu još plaća i deposit od 5 KM. Za djecu do 14 godina cijena je 20 KM.

-.-Goran Boban-.-

Cijene u hotelskom restoranu su pristupačne. Pizze se kreču od 7 do 11 KM dok je recimo bečki odrezak 14 KM. Cijene pića su uglavnom 2.5 KM, a za ljude ovisne o komunikaciji wireless Internet je besplatan. Najam opreme je također dostupan. Ponešto opreme moguće je iznajmiti u hotelu iako za sada još u vrlo suženom izboru.

Što se planova tiče saznali smo da ukoliko se pokaže interes jednom tjedno bi se uvelo i noćno skijanje na stazi KIK, za što već postoji cjelokupna infrastruktura.

Cijeli projekt ski centra Raduša je pokrenut prije pet godina, a prvi skijaši su se spustili prvi puta prije tri sezone.

Sve u svemu relativno novi skijaški centar koji nas je oduševio dosad postignutim. Isto tako, mogućnosti širenja i daljnjeg ulaganja su velike. Sigurnost snijega je također relativno visoka jer nekoliko stotina metara veća prosječna nadmorska visina zna biti presudna što se tiče količine snijega. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 18. ožujka 2013.   11:51h

    Član od:
    18.03.2013.

    Mjesto:
    Bosna i Hercegovina, Gornji Vakuf - Uskoplje

    Za sve zainteresirane evo jedan mali snimak od neki dan , uživajte !


    [Editirano] 18. ožujka 2013. u 11:54h
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VHVayOhGtU4

    [Editirano] 18. ožujka 2013. u 11:55h

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4712548
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr