SKIJALIŠTA

»

BIH

02.03.2011.      

Autor i photo: Mario Iličić
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 10/11. 

 

Igman

Jahorina, Bjelašnica, Igman - trolist 14. Zimskih olimpijski igara 1984. u Sarajevu. Od navedenih Igman je najmanji centar te djeluje nekako najpitomije.

Igman
Službene stranice: -
Web-cam: -
udaljenost od Rijeke 631 km
udaljenost od Zagreba 414 km
 

Za razliku od susjedne Bjelašnice, ali i Jahorine, na borilištima Igmana su se održavala natjecanja u nordijskom skijanju. No danas, Igman ipak ima nešto za ponuditi i alpskim skijašima.

Do Igmana vodi isti put kao i za Bjelašnicu, a dovoljni broj putokaza bez problema će vas dovesti direktno do skijališta. Dolaskom u Sarajevo potrebno je krenuti prema aerodromu, iza kojega, nakon cca 5 km, veliki znak upućuje na skretanje u desno. Ovdje se skreće prema skijalištu te nakon još 15-ak km, prolaskom posljednjeg raskrižja, znakovi jasno upućuju na Bjelašnicu i Igman. To je ujedno i jedino mjesto gdje je potrebno obratiti pažnju i ispravno skrenuti. Nakon skretanje cesta već nakon par kilometara dolazi na Igman.

-.-Mario Iličić-.-Igman se nalazi na 1.270 mnv, a sastoji se od predjela Veliko i Malo polje. Dolaskom prema skijalištu prvo se s lijeve strane dolazi na Veliko polje, gdje se nalazi oko 30 km staza za skijaško trčanje i biatlon te nekoliko u ratu uništenih objekata. No, nastavite li vožnju još dva do tri kilometra doći ćete na Malo polje, gdje se nalaze 2 skijaške skakaonice te nekoliko staza za alpsko skijanje.Pravo malo bogatstvo za nordijce najbolje potvrđuje čak pet sagrađenih  skakaonica. Svojedobno su sagrađene skakaonice od 10 m, 25 m, 40 m, 70 m i 90 m, a ružni rat su preživjele samo dvije najveće. No, kako ne bi bilo sve idealno i na njima se, baš kao i na ostaloj infrastrukturi (rasvjetni stupovi, sudački toranj), vidi kako rat i ljudska mržnja nemaju granice. No stari nostalgičari će uz malo mašte vrlo lako zamisliti kako se tu još uvijek natječu Jens Weisflog i Matti Nykanen za zlato na Olimpijadi.

Na Malom polju postoje četiri baby lifta i jedan dvosjed s cca dva kilometra skijaških staza. Ako ste apsolutni početnik tada ćete uživati na stazama uz baby liftove, koje su blage i široke i gdje ćete bez problema načiniti svoje prve ski korake. Uz dvosjed postoji jedna staza plavo crvene kategorizacije, a koja se pred kraj razdvaja i na crni odvojak. No kako tamo skijaju gotovo isključivo početnici onda je najčešće u radu samo plava staza.

-.-Mario Iličić-.-
Igman ima specifičnu klimu i položaj, tako da su ovdje česte i jako izražene temperaturne inverzije. No, nisu samo inverzije zanimljive u klimatološkom pogledu. Ovdje je izmjerena i najniža temperatura u bivšoj državi, koja je iznosila respektabilnih -43,5º C. Stoga nije neobično da već u rujnu naiđete na led, a u listopadu bi se vrlo lako mogao početi proizvoditi umjetni snijeg, naravno, kada bi za to postojali uvjeti.

-.-Mario Iličić-.-

Na Igmanu postoji vrlo malo popratnih sadržaja, jer je većina objekata srušena, a slab interes za njihovu obnovu ne ulijeva povjerenje da će se bilo što uskoro promijeniti. No ukoliko si date truda, ipak možete pronaći  jedan restoran i jedan kafić te u neposrednoj blizini jedan hostel, gdje će vas noćenje koštati oko 60 KM.

-.-Mario Iličić-.-
Igman svakako treba posjetiti, ako ništa drugo onda radi prirodnih ljepota te priče koju pamti iz nekih drugih vremena. Isto tako skijalište može vrlo lako poslužiti i kao promjena destinacije ukoliko ste došli na skijanje na obližnju Bjelašnicu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 164487
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr