SKIJALIŠTA

»

BIH

04.04.2011.      

Autor i Photo: Goran Boban
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 10/11. 

 

Kupres - Čajuša

Poznatije i popularnije kupreško skijalište okuplja glavninu skijaša i bordera iz zapadne BIH i Dalmacije. Udaljeno je svega pet kilometara od Kupresa te nepunih dva sata vožnje od Splita.

Kupres - Čajuša
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Splita 130 km
udaljenost od Zagreba 310 km
 

Skijalište Adriaski smješteno je na planini Čajuši, gotovo u sredini kupreške visoravni. Baš kao i do  Stožera, i do Čajuše ima oko 130 km iz Splita te oko 310 km iz Zagreba. Pristup je isti, a vodi magistralnim pravcem Split - Bugojno. Preko Trilja potrebno je prijeći graničnim prijelazom Kamensko te dalje jednom od dvije ponuđene varijante. Jedna vodi preko Livna, a druga preko Tomislavgrada, zatim preko Šuice i konačno do Kupresa. Varijanta preko Tomislavgrada nešto je kraća te je sigurnija ukoliko su vremenske prilike nepovoljne, dok varijanta preko Livna pruža komotniju i bržu cestu.

-.-Goran Boban-.-
Pravi put do skijališta nije problem pronaći budući da se posljednje ključno skretanje nalazi uz samu benzinsku crpku. Skretanje je vrlo dobro označeno velikim putokazom, a upravo na tom mjestu naići ćete nerijetko i na gužvu uzrokovanu lokalnim trgovcima, koji ovdje prodaju sve i svašta.

Cesta do skijališta nije loša, no ponekad zna biti zaleđena, pa na strmijem dijelu, prije samog parkirališta, zna biti problema za vozila s neadekvatnom zimskom opremom. Upravo nagle temperaturne promjene uzrok su čestim zastojima i otežanom pristupu skijalištu, što bi se vrlo lako dalo riješiti s još dodatnog truda oko čišćenja pristupa.

-.-Goran Boban-.-
Skijalište se proteže od 1.200 do 1.550 mnv. Za prijevoz skijaša i bordera zaduženi su jedan dvosjed, jedan četverosjed, dva sidra te jedan baby lift. Adriaski ima službeno deklariranih 13 km staza, iako smo dojma da je realnost ipak malo skromnija. No budući da je skijalište puno popularnije od susjednog Stožera, gužve su česte i velike.

Za one koji imaju naviku najma skijaške ili snowboard opreme, to je moguće riješiti na samom skijalištu, u podrumu hotela Adriaski gdje su se smjestile i dvije škole skijanja. Uz navedeni hotel, posjetiteljima je dostupan i restoran  "Ognjišta", smješten uz donji dio skijališta gdje kreće vremešna dvosjedežnica.

Upravo je vrh sjedežnice idealan start za sve novopečene skijaše i bordere, budući da im je na raspolaganju vrlo blaga staza, koja vodi do baby lifta, ili do dna spomenute sjedežnice. 

-.-Goran Boban-.-
Za one pak vještije s istog mjesta kreće nova i brža četverosjedežnica, koja vodi na vrh Tikvice, ujedno i najviši vrh skijališta visok 1.550mnv. U slučaju lijepog vremena ovdje je moguće pronaći idealno mjesto za sunčanje ili pak okrjepu.

S vrha skijališta vode dvije staze. Po jedna sa svake strane četverosjeda. Spust s vrha na svojoj sredini se spaja s već spomenutom plavom stazom, prije koje je smještena vučnica, no ona je iz nerazumljivih razloga vrlo rijetko operativna. 

Osim navedenog, Čajuša nudi još jedan dio skijališta, do kojeg je moguće doći s vrha. Njega poslužuje također vučnica, a u ponudi su dvije staze vrlo lijepe konfiguracije, koje vode kroz gustu zimzelenu šumu. No, na žalost, taj dio skijališta nema sustav umjetnog zasnježenja, pa je ostavljen na milost i nemilost prirode, koja zadnjih nekoliko godina nije bila široke ruke po pitanju količine prirodnog snijega. Sukladno tome, staze su u funkciji vrlo rijetko.

-.-Goran Boban-.-
Uvjeti na skijaškim stazama su posljednjih nekoliko sezona vrlo dobri i to je jedan od značajnijih napredaka, uočljivih na prvi pogled. Cijena skijaške karte iznosi 30 KM (120 KN) za odrasle , a za djecu je cijena 23 KM (92 KN), s time da je ove sezone uveden dodatni popust pri kraju sezone što je svakako za pohvalu. 

Cijene pića i hrane na skijalištu su pristupačne, a hranu je moguće potražiti u hotelskom restoranu ili pak u objektu Ognjišta u kojem je ponuda gotovih jela vrlo dobra. Odmah između spomenutog objekta i sjedežnice nalazi se i sanjkalište, na kojem gotovo redovito uživaju najmlađi.

U Čajušu je posljednjih nekoliko godina dosta investirano. Izgrađen je novi četverosjed te sustav umjetnog zasnježivanja. Četvereosjed je uvelike smanjio gužve vikendom na početnoj stanici, a umjetno zasnježivanje je u velikoj mjeri produžio skijašku sezonu. Najbolji dokaz tome je respektabilan broj operativnih dana i za vrijeme vrlo loših zima, za kojih okolna skijališta ponekad broje i jednoznamenkaste brojeve skijaških dana. No s druge pak strane, blizina mora i nerijetka južina znaju vrlo često ostaviti traga i na Čajuši.  

-.-Goran Boban-.-
Što se smještaja tiče, moguće ga je pronaći u već spomenutom hotelu ili u 5 km udaljenom Kupresu, u kojem postoji još par manjih hotela te mnoštvo privatnih iznajmljivača. Skijalište je odlična vikend ili jednodnevna destinacija za skijaše iz obližnjih mjesta te za ljubitelje snijega iz Dalmacije, kojima je ovo najbliže skijalište s tom razinom ponude. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. veljače 2018.   10:40h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ovo ne spada u skijanje već u domenu putopisne pustolovine. Nevjerovatno je kako smo se mi brzo privikli na dobro. Gdje je ono doba (sedamdesete prošlog stoljeća) kada sam na Šarplaninu putovao (vlakom) i trebalo mi je dan i pol da dođem tamo, a kad ono tamo žičare malo rade malo ne.
  • Objavljeno: 12. veljače 2018.   21:00h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    Prošlo je gotovo 7g od recenzije, a na skijalištu se nije promjenilo apsolutno ništa...pogotovo ne na bolje.

    Više zajebancije radi nego radi samog skijanja zaletil sam se s ekipom minulog vikenda do Kupresa.

    Za put od 390 km bilo nam je uz jedno stajanje potrebno čak 6 sati...do Banja Luke je naravno OK, ali sve dalje je znatno napornije.

    Opcije su ili preko Mrkonjić Grada što smo mi uzeli na putu tamo ili preko Bugojna i Jajca što nam je bila ruta prema doma.
    Dojam je da prva ruta ima višestruka uspinjanja i spuštanja dok je preko Bugojna samo jedno penjanje, ali zato znatno strmije. Možete voziti dakle više uz rijeku Plivu ili uz Vrbas...oba krajolika su zanimljiva

    Skijalište je do u zadnju sitnicu identično kao gore u članku opisano uz dodatak da bi s obzirom na povoljne temperature trebali imati uključene topove te proizvoditi snijeg da zakrpaju rupe po stazama.

    Naime, snijega jako malo...umjetna podloga te nešto sitno prirodnog na vrhu...na dosta mjesta izlizano do zemlje ili kamenja, posebno na donjoj plavoj stazi pa je to bilo poželjno snimiti sa sedežnice i zaobilaziti.

    U petak nije bilo gužve, al u subotu se cijela Dalmacija preselila gore.
    Srećom, zauzeli su pretežito samo ovu "učeničku" stazu i tu se podosta lomili.
    Od vrha su radile dvije i pol staze i na njima nije bilo previše ljudi te se moglo solidno naganjati - jedino što su naravno kratke.

    A čim mi je prva asocijacija "kratko" u kombinaciji sa starom infrastrukturom mene odmah podsjeća po tome na slovensku Roglu.

    Čak mi bilo bezveze uključivati i SkiTracker - ali ovako po osjećaju, u dva dana skijanja odradila se kilometraža kao valjda u 2-3 sata na nekom ozbiljnom skijalištu.

    Jedino što je ovdje karta značajno jeftinija - dvodnevna za 210kn, pivo je 15kn, a ručak s prilogom 35-60kn.
    Restorani su na vrhu i na dnu međutim od istog su gazde pa nema konkurencije - iako su lijepo uređeni, posebno onaj dolje sa kaminom, hrana mi je na razini malo bolje studentske menze.

    Da ne bi zaboravio da se ipak nalazim u BeHari bilo je tu malo njihovog "šarma" poput pitanja dal mi može u porciju staviti samo jednu kobasicu jer eto, nema druge polovice para...

    Al najluđe mi da su ski passovi od njemačkog skijališta Grünten...i naravno nisu keycard već ju svaki put moraš iznova "štancati" pri ulazu na žicu.

    Drugo kupreško skijalište nije radilo jer snijega nema...počeo je padati u nedjelju pa možda proradi s vremenom.

    Zaključak - da je na 50km još bi se imalo rezona posjetiti ga...ili da nemaš ništa drugo u radijusu od 500km...ali ovako je sve osim ispunjavanja osobne znatiželje svaki drugi argument sa skijaškog aspekta iracionalan
    (posebno ako na povratku doma na granici čekaš 3 sata i to uz dosta "lukavstva" zaobilaženja pola kolone, inače bi bilo i blizu 5h...btw.HAK je javljao da je čekanje do 20min)

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224556
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr