SKIJALIŠTA

»

BIH

26.01.2014.      

Foto: Arhiva Skijanje.hr

 

Regija: Kopaonik, S. Planina i Jahorina u radu, Vogel sa 175 cm snijega

Susjedna skijališta se ubrzano uređuju te se pokušava nadoknaditi propušteno vrijeme. Iako visine snijega u BIH i Srbiji rijetko gdje prelaze 50 cm, ukupno je dvadesetak žičara već u pogonu. Istovremeno u Sloveniji ponegdje ima i do 200 cm snijega.

U Srbiji je u radu Kopaonik koji trenutno broji oko 30 cm snijega na stazama. Na skijalištu je trenutno u radu 12 skijaških staza, a u pogonu je i 18 ski liftova te predstavlja skijalište s najvećim brojem otvorenih staza u regiji. Daljnja priprema staza je u punom jeku, a svakako valja napomenuti kako je i noćno skijanje moguće svakog petka, subote i nedjelje od 19 do 22 sata. Osim na Kopaoniku skijanje je moguće i na Staroj Planini koja broji oko 25 cm snijega. U radu su trenutno 4 skijaške staze te jedna vučnica i jedna sjedežnica. S novim snijegom je i uređenje skijaških staza maksimalno ubrzano. Spomenimo još i skijalište Tornik ponad Zlatibora koje još uvijek nije u radu no staze se uređuju i s padom temperatura krenulo je i zasnježavanje. 

I u BIH se situacija polagano popravlja. Jahorina i Vlašić trenutno su jedini skijaški centri u BIH koji su pokrenuli svoje žičare. Na Jahorini su u radu dvije sjedežnice i dvije vučnice, a na stazama je do sada palo oko 20 cm prirodnog snijega. Zanimljivo je kako je Jahorina nedavno dobila i novu skijašku stazu koja prati trasu buduće gondole Pale - Jahorina (“Jahorina express”). Staza je duljine 1.200 metara te ima visinsku razliku od 290 metara. Prema pisanju BHski.ba portala za sljedeću sezonu je u planu osvjetljenje staze za noćno skijanje, a planira se i postavljanje sustava umjetnog zasnježenja. Kako je staza direktno ovisna o izgradnji gondole spomenimo kako radovi na izgradnji idu planiranim tijekom. Trenutno se vrši kabliranje i priprema za dodatnu opskrbu struje za novu jahorinsku gondolu.

Na Vlašiću umjetno zasnježivanje i mehanizacija neprekidno rade od subote ujutro. U funkciji su ski liftovi Babanovac, i Markovac, te Baby ski lift hotela Sunce i lift u kompleksu Eko FIS. 

U Sloveniji je situacija sa snijegom uvjerljivo najbolja. U radu je ukupno 9 skijališta, dok je noćno skijanje trenutno moguće na Rogli i u Kranjskoj Gori. Vogel je i dalje rekorder po količini snijega. Na skijalištu je ukupno 175 cm snijega, a dodatne količine očekuju se narednih dana. Iza Vogela po visini snijega je Krvavec sa 80 te Golte, Kope i Kranjska Gora sa 40 - 50 cm snijega.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244100
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr