SKIJALIŠTA

»

BIH

28.03.2011.      

Autor: Goran Boban
Photo: www.ski-stozer-vrana.com 
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 10/11. 

 

Kupres - Stožer

Na 130 km od Splita, 310 km od Zagreba i 490 km od Rijeke nalaze se dva relativno mala skijališta. Popularnije i veće je Adriaski, smješteno na Čajuši, a drugo no ne manje bitno je Vrana, koje se nalazi na Stožeru.

Kupres - Stožer
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Splita 130 km
udaljenost od Zagreba 310 km

Stožer i Čajuša popularna su odredišta skijaša iz zapadnog dijela BIH, ali i jedna od omiljenijih destinacija Dalmatinaca, kojima je ovo jedno od najbližih skijališta.
 
Put do Kupresa, grada u zapadnoj BIH, većina skijaša i bordera iz Dalmacije već jako dobro poznaje. On vodi magistralnim pravcem Split - Bugojno. Preko Trilja potrebno je prijeći graničnim prijelazom Kamensko te dalje jednom od dvije ponuđene varijante. Jedna vodi preko Livna, a druga preko Tomislavgrada, zatim preko Šuice i konačno do Kupresa. Varijanta preko Tomislavgrada nešto je kraća te je sigurnija ukoliko su vremenske prilike nepovoljne, dok varijanta preko Livna pruža komotniju i bržu cestu.

-.-Ski-Stozer-Vrana.com-.-
Stožer je smješten vrlo blizu Kupresa, i do njega se dolazi preko glavnog kružnog toka, na kojem je potrebno skrenuti istočno (postoji putokaz). Nakon toga putokaz vodi lijevo sve do parkirališta. Pristup skijalištu nije loš. Cesta koja vodi od Kupresa do Stožera se redovito čisti, ali je vrlo uska i vodi između kuća. Osim toga, cesta je, zajedno s parkingom, zadnjih nekoliko stotina metara strma, pa u slučaju obilnijih snježnih padalina mogu nastati problemi za vozila s neadekvatnom zimskom opremom.

Skijalište ima deklariranih 4,5 km skijaških staza, no budući da se najčešće uređuje samo jedna skijaška staza, ta brojka je puno manja. Stožer - Vrana je relativno visoko smještena, s vrhom na 1.758 mnv, što često garantira dobre vremenske uvjete.

Infrastruktura je pomalo vremešna. Za prijevoz skijaša i bordera zadužen je jedan dvosjed, ukupne dužine 1.500 m te vučnica koja vozi na samom vrhu skijališta, u dužini od 300 m. Osim toga, početnicima i djeci je na raspolaganju baby lift, koji se nalazi u podnožju.

-.-Ski-Stozer-Vrana.com-.-
Dvosjedežnica je starijeg datuma te je dosta spora, što kod boljih skijaša rezultira češćim provođenjem vremena upravo u sjedećem položaju. Sjedežnica ima i međustanicu, namijenjenu prvenstveno slabijim skijašima i početnicima. 

Vrh skijališta nudi brojne opcije, no prvenstveno za freeridere. S vrha se može krenuti desno na uređenu plavu stazu, koja se kasnije spaja na međustanicu i "glavnu" stazu, a moguće je krenuti i lijevo na stazu koja je prokrčena kroz šumu te je pristojnog nagiba, ali se, na žalost, ne uređuje, što je prava šteta jer smo mišljenja da bi skijalište time puno dobilo na kvaliteti. 

Neslužbeno objašnjenje je da je taj dio prepušten freeriderima, koji to obilato i koriste. Da li je zaista tako, ili je tek dobro došao izgovor, procjenu prepuštamo vama.

-.-Ski-Stozer-Vrana.com-.-
No, po pitanju freeridea, Stožer zaista nudi dobre mogućnosti. Kada je situacija sa snijegom dobra skijalište nudi zaista puno prirodnih pravaca do donje stanice sjedežnice. Za one koji vole lijepu prirodu i odličan pogled, valja napomenuti da se za lijepog vremena s vrha pruža fantastičan pogled na cijelo kupreško polje pa i na susjednu Čajušu.

Kao i većinu u BIH, i djelatnike Stožera sve više muči problem vremena i snijega. Nepostojanje sustava umjetnog zasnježenja sve je veća prepreka, a kako je skijalište okrenuto prema jugu ima velikih problema s očuvanjem prirodnog snijega. Kada pak probleme ne radi južina i relativna blizina mora, Stožer muku muči i s još jednim problemom, a to je bura, koja često otpuše mekani prirodni snijeg s vrha. U tu svrhu su postavljeni burobrani, koji barem donekle popravljaju situaciju.

-.-Ski-Stozer-Vrana.com-.-
Zbog svih ovih nedaća i loših zima staza ne broji puno radnih dana u nazad nekoliko godina. Usprkos tome, svojom konfiguracijom je skijalište idealno za obitelji s malom djecom i za prve skijaške korake.

Tome u prilog svakako ide činjenica da je na polaznoj stanici dvosjeda, odmah uz parking i prekrasnu "Kuprešku kuću", smješten baby lift, na kojem se paradoksalno snijeg zadržava najdulje.  

Upravo zato iz topline "Kupreške kuče" roditelji novih skijaša mogu pratiti prve skijaške korake svoje djece. Također, dobra je stvar što skijalište pruža mogućnost kupovine ski karte samo za baby lift, koja stoji 10 KM (40 kn), što je još jedna pogodnost za "novopečene" skijaše. Puna cijena karte iznosi 20 KM (80 kn).

-.-Ski-Stozer-Vrana.com-.-
Ugostiteljska ponuda je dobra i autohtona. Kupreška kuća nudi vrlo kvalitetnu i ukusnu domaću hranu s umjerenim cijenama te prekrasan ambijent. Gastro ponuda objekta je prilagođena tradiciji kupreškog kraja pa se tako dešava da skijaši s ostalih skijališta poslije skijanja ovdje dolaze  na domaće uštipke, uz nezaobilazne ćevape s kajmakom.

Smještaj je moguće pronaći u hotelu i apartmanima smještenim uz samu stazu ili u Kupresu, koji ima sasvim dovoljan broj smještajnih kapaciteta. Naš rezime bi glasio - Kada je situacija sa snijegom dobra skijalište je svakako za preporuku svima kao alternativa Čajuši (Adriaski), na kojoj vikendima zna biti velika gužva, koje ovdje za sada nema. U suprotnom, alternative će ipak biti bolji izbor. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 128136
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr