NATJECANJA

»

SNOWBOARD

16.02.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: ZOI Soči 2014.

 

ZOI Soči, SBX (ž): Samkova bez konkurencije

20-godišnja Čehinja iz Libereca Eva Samkova nova je snowboardcross olimpijska pobjednica. Srebro put Kanade za Dominique Maltais, bronca u Francusku Chloe Trespeuch.

Vrlo, vrlo spektakularno natjecanje, koje je po pitanju uzbuđenja iznova imalo sve, ponudilo je danas snowboardcross natjecanje djevojaka na ZOI u Sočiju. Jedina činjenica koja tijekom cijelog natjecanja nije ipak došla nikako u pitanje bila je činjenica da je danas za konkurenciju apsolutno neuhvatljiva bila mlada Čehinja Eva Samkova.

Djevojka koja u karijeri već ima upisane tri pobjede (uz još dva podija) na snowboardcross natjecanjima Svjetskog kupa dominirala je od samog početka natjecanja. Isprva najbržim vremenom kvalifikacijskog dijela natjecanja, u kojem su snowboarderice tražile svoje najbolje pozicije na startnom bloku za utrke četvrtfinala. Ali potom i u svim izravnim utrkama od četvrtfinala, polufinala do velikog finala.

Još od kvalifikacija bilo je nekako jasno da je zapravo jedina djevojka koja Samkovoj može ozbiljno zaprijetiti istinska "veteranka" ženskog snowboardcrossa Lindsey Jacobellis (USA). Djevojka koja je, podsjećamo, na premijernom izdanju ove discipline u Torinu 2006., nakon ogromne prednosti u finalu, zlatnu medalju izgubila padom gotovo doslovce pred ciljem. Te se tada morala zadovoljiti srebrom.

Za Jacobellis sve je danas krenulo odlično. Odmah do Samkove po vremenu u kvalifikacijskoj vožnji. Pa potom sigurna pobjeda u njenoj utrci četvrtfinala (četiri četvrtfinalne utrke s po planiranih šest natjecateljica, a prve tri u cilju osiguravale su prolazak dalje, u četvrtfinalnim utrkama broj 1 i 4 bilo ih je na startu po pet, budući da Norvežanka Helene Olafsen i Amerikanka Hernandez nisu nastupale dalje od kvalifikacija, nap.a.).

Već u jednoj od četvrfinalnih utrka nakon pada u poziciji vodstva utrke oprostili smo se od aktualne olimpijske pobjednice iz Vancouvera Maelle Ricker (CAN). A u svojoj polufinalnoj utrci, također iz pozicije sigurnog vodstva, pala je potom opet i Jacobellis te tako ostala bez velikog finala.

Pobjeda u utrci malog finala i završno sedmo mjesto za Jacobellis baš i neće biti neka posebna utjeha. Dok su u velikom finalu na kraju nastupile, uz djevojke s konačnim medaljama, još i završna četvrta Faye Gulini (USA), završna peta Alexandra Jekova (BUL) te završna šesta Michela Moioli (ITA). Samkova potom već spomenuto preko svih valova, zavoja i skokova na 750 m dugoj stazi nedodirljiva naprijed, Maltais dovoljno sigurna u odnosu na ostale djevojke na kraju s olimpijskim srebrom, a Trespeuch vrlo s(p)retno, uslijed pada i rušenja Jekove od strane Moioli, nakon srebra Anthonioz iz Vancouvera, Francuskoj osigurava broncom i novu žensku snowboardcross olimpijsku medalju.

Dominique Maltais današnjim rezultatom postaje jedinom snowboardcrossericom s dvije olimpijske medalje, budući da današnje srebro pridodaje bronci iz Torina 2006. Švicarke, koje su do sada imale medalje u oba izdanja ženskog olimpijskog snowboardcrossa, ovoga puta s najboljom natjecateljicom Simonom Meiler na 4. mjestu malog finala ili prevedeno na 10. mjestu.

Cjeloviti rezultati natjecanja

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4729874
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr