SKIJALIŠTA

»

BIH

18.09.2012.      

Autor: Mario Iličić

 

BIH: Noviteti u sezoni 2012/13

Pripreme za početak skijaške sezone kod naših su susjeda u punom jeku.

U tim pripremama najviše je odmakla Jahorina s novim velikim projektom izgradnje još jednog (trećeg) šesterosjeda na stazi Skočine ili na Jahorini ipak popularnijeg naziva Praća. Ova staza ima bitnu ulogu u slučaju lošeg vremena i jakog vjetra jer se nalazi u zavjetrini i na njoj je moguće skijanje uz rad 'žice' i u lošim uvjetima, a od prošle godine staza je pokrivena topovima za snijeg.

Novi šesterosjed će imati 12 stupova, i u toku su radovi oko betoniranja temelja stupova. Za razliku od šesterosjeda Poljice i Ogorjelica koji su crveno-crne boje, šesterosjed Skočine će biti plavo-bijele boje. Bijele boje će biti stanice, a plave boje same sjedalice.

-.--.-

Prema riječima g. Sokolovića iz OC-Jahorina svi radovi trebaju biti gotovi do početka prosinca kako bi sve bilo spremno za novu sezonu. Ovog ljeta je završena izgradnja garaže za šesterosjed Ogorjelica 1 a u toku su radovi na izgradnji garaže za šesterosjed Poljice.

Uz Jahorinu, u punom su jeku također i radovi na Bjelašnici i Igmanu.

Prema riječima Muamere Šehić iz "ZOI '84" trenutno su u toku slijedeći radovi: na akumulaciji br. 2 neophodnoj za projekt umjetnog zasnježivanja, na uređenju staza, remontu vertikalnog transporta, na uređenju prostora oko hostela Feri na Velikom polju kao i na samom uređenju hostela, na izgradnji sportsko-rekreativnih objekata, kao i na pokretanju inicijative za dovršetak preuzimanja i aktiviranja hotelsko-ugostiteljskih kapaciteta koji su već započeti, a za cilj imaju stavljanje u punu funkciju hotelskih kapaciteta.

"U toku su radovi i na uređenju hotela Mušinović, koji je također u našem vlasništvu te je u toku i procedura oko preuzimanja hotela Maršal i Borik na Bjelašnici.

U okviru preuzimanja hotela Borik na Bjelašnici planirano je da njegova namjena bude medicinsko-rehabilitacijski centar.  Uz podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja u narednom periodu planiramo izgradnju hotela Ski na Malom polju, Olimpijske kuće na Bjelašnici i restorana na vrhu Bjelašnice.

Vlada KS se također intenzivno uključila u realizaciju aktivnosti između "ZOI `84" i Općine Trnovo na izgradnji lokalnih i protupožarnih puteva, turističkog puta do vrha Bjelašnice, biciklističkih staza, zaobilaznice na dionici Donja Grkalica – hotel Maršal te izgradnji javnih toaleta na prostoru Igmana i Bjelašnice.

Ukupni investicijski ciklus, uz pomoć Vlade KS i Vlade F BiH, iznosi oko 12 miliona KM, a što nam s obzirom na cjelokupan ambijent i okolnosti koje u ovom trenutku vladaju daje razlog da budemo zadovoljni. Naglašavamo da je Vlada KS prepoznala turističke projekte "ZOI `84" kao projekte od značaja za Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i državu BiH, koji istovremeno potiču razvoj turizma u cjelini.

Realizacijom ovakvih projekata stvaramo uvjete za održavanje međunarodnih natjecanja i osiguravamo uvjete za uspješnu realizaciju EYOF-a (Europski olimpijski festival mladih) planiranog za 2017. godinu uz održavanje natjecanja Europa kupa", ističe Šehić.

-.--.-

Na Vlašiću se također radilo, ali puno manje nego na Jahorini i Bjelašnici, i puno manje u odnosu na izvorne planove.

Prema riječima g. Benjamina Seferovića s Babanovac.net-a Vlašić je ovog ljeta ostvario 20% veću posjetu turista. Sitnim, ali konačno vidljivim i kvalitetnim koracima, planina Vlašić ide prema novoj zimskoj sezoni. Dok se dugogodišnja problematika nad vlasništvom i određenim resursima ove planine postupno riješava kroz zakonski okvir.

Sportsko-rekreacijski centar Vlašić, tvrtka inače zadužena prije svega za pružanje komunalnih usluga na području turističkog naselja Babanovac, i službeno je prešla u privatne ruke, a novi vlasnici su zatekli sve - osim povoljnog stanja. Prethodno poslovanje ove tvrtke predmetom je niza istraga, a novi menadžment se od jesenjeg preuzimanja okrenuo analizi zatečenog stanja i izradi projektne dokumentacije. No da ne duljimo. U periodu od završetka prethodne zimske sezone, do danas, kontinuirano se vrše radovi na rekonstrukciji primarne i sekundarne vodovodne mreže. Izgrađen je i pušten u funkciju novi rezervoar pitke vode, te je privedena kraju izrada projektne dokumentacije novog kanalizacijskog i sustava za preradu otpadnih voda.

Stabilan rad primarnog i sekundarnog sustava vodoopskrbe osnovni je preduvjet neometanog funkcioniranja sustava za umjetno zasnježivanje, prošle jeseni instaliranog na centralnoj stazi vučnice "Babanovac I i II".

Zatvaranje i rekonstrukcija do sada najpopularnijeg vlašićkog hotela "Pahuljica" bila je vijest koja se najčešće prepričavala u lokalnim krugovima i zbog koje su neopravdano bile zapostavljene aktivnosti novog menadžmenta hotela "Blanca", te proširenje ponude hotela "Sunce".

Kako je to na Vlašiću, nažalost, već postalo standardno, izuzetna ponuda svih vrsta smještajnih kapaciteta višestruko premašuje ponudu, prije svega zimskih, ali i ljetnjih sadržaja.

Vertikalni transport i u narednu sezonu ulazi bez bilo kakvih novosti, a konačno dobivena koncesija i završeni projekti na papiru ne predstavljaju nikakvu utjehu svima onima koji godinama očekuju konkretne investicije u ovaj sustav Unatoč svemu ovome, Vlašić i dalje ostaje među najprimamljivijim destinacijama za zimski odmor u krugu obitelji.

Sama mnogobrojnost ponude utjecala je na cijene smještaja, te ga je uz pažljiviju pretragu moguće pronaći vrlo povoljno u odnosu na prethodnu sezonu. Sniženje cijena smještaja se nije bitnije ogledalo u cijenama ponuda za razdoblje dočeka Nove godine, vjerovatno iz razloga što je to jedino razdoblje u kojem se čak i na jednom Vlašiću traži kuća, soba ili krevet više.

"OZON doo" je završio s redovnim godišnjim remontom i servisom specijalnih strojeva za uređenje skijaških staza, a upravo ovih dana ovdje se očekuju stručne osobe koje će izvršiti redovni pregled i testiranje postojećih vučnica. Prema trenutnim najavama iz firme "Vlašić SKI doo", cijene ski passa će i ove godine vjerovatno ostati nepromijenjene.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 23. rujna 2012.   13:27h

    Član od:
    21.11.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Osijek

    Jahorina je najveća po broju staza i najača po žicama posebno nakon izgradnje 2 nova 6-sjeda i najavljenog trećeg
    Ona je zapravo jedina gdje se može skijati 6 dana
    Ali pazi na termin
    Moja preporuka početak 3 mjeseca
  • Objavljeno: 22. rujna 2012.   19:01h

    Član od:
    11.09.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Karlovac

    Prošle godine obišao sam Jahorinu , Bjelašnicu i Igman ,od svih Jahorina mi se najviše dopala tako da i ove godine barem tjedan dana potrudit ću se proći na nju =)
  • Objavljeno: 18. rujna 2012.   08:48h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Svaka Čast....!Za svaku pohvalu...

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246555
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr