19.05.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Kodno ime 2864: Novo skijalište u Sloveniji?

Izneseni su planovi za izgradnju potpuno novog skijališta u Bohinjskoj Bistrici sa 25 do 30 km staza.

Bude li sve išlo po planu, Slovenija bi od kraja sljedeće godine mogla biti bogatija za jedno potpuno novo skijalište, piše ljubljansko Delo. Ideju o novom skijalištu na području Bohinjske Bistrice iznio je Boštjan Čokl, jedan od arhitekata projekta "kodnog" imena 2864 prema nadmorskoj visini obližnjeg Triglava.

U planu je uređenje 25 do 30 kilometara skijaških staza, a početna stanica gondole bi bila smještena blizu željezničke postaje u Bohinjskoj Bistrici čime se mnogo učinilo po pitanju ekonomičnosti transporta putnika. Dvije etape gondole bi završavale na  vrhu Možic, visokom 1.602 m. Po početku rada kapacitet skijališta bi bio 150 do 200 tisuća skijaša godišnje, a konačni kapacitet bio bi i dvostruko veći.

Investitore je Čokl već pronašao. Zanimanje za ulaganje su izrazili talijanski Kronplatz te proizvođač žičara Leitner. Investicija je "teška" oko 30 milijuna eura, a prvi korak je dogovor s vlasnicima zemljišta oko prodaje ili eventualnog iznajmljivanja. Veći problem investitorima predstavlja birokratski aparat koji mora odobriti promjene u prostornom planu Bohinjske Bistrice. Uspije li se to riješiti do kraja sljedeće zime, radovi bi mogli početi već u proljeće 2012.

Susjedna skijališta, poput Vogela, Koble i Soriške planine, blagonaklono gledaju na možebitnog novog susjeda. Ocjenjuju da će se dio skijaša kod duljeg boravka u Bohinjskoj Bistrici svakako odlučiti i na posjet njihovim stazama. Novo skijalište 2864 oživjelo bi tako zimi pomalo pospanu bledsku i bohinjsku "rivijeru" i pružilo zanimljivu alternativu postojećim slovenskim skijalištima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 165628
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr