19.02.2011.      

 

Veljača je najopasnija za skijanje

Iako većina rekreativnih hrvatskih skijaša smatra da je siječanj "špica" skijaške sezone, snijeg je najbolji za skijanje tek u veljači. Pritom naravno mislimo na Europske Alpe, ali i na Makedoniju koja je sve popularnije među hrvatskim freeriderima.

-.--.-SPONZORIRANI ČLANAK

U veljači su skijališta i najviše popunjena sa skijašima i borderima, a zbog gužvi i učestalih snježnih padalina dešava se i najveći broj skijaških nesreća. Najveći broj smrtnih slučajeva na skijalištima, čak preko 90%, događa se raznim vrstama sudara.

Osim u sudarima, najveći broj ljudi tada stradava u lavinama koje zbog velike količine novog snijega postaju sve učestalije. Ono što je zanimljivo, od svih stradalih je najmanji postotak onih iskusnih freeridera, makar oni voze najopasnije rute i najviše se izlažu opasnosti. Najugroženiji su obični ljudi, skijaši amateri koji gledaju druge kako se voze izvan uređenih staza, dobivaju lažni osjećaj sigurnosti i sami se upuštaju u freeride a bez da imaju potrebnu opremu, ali i znanje za njeno korištenje. Ako skijate više od 7 dana godišnje i ako se imalo vozite izvan uređenih staza, te stvari morate dobro poznavati. Stručnjaci tvrde da se preko 90% smrtnih slučajeva uzrokovanih lavinom može smanjiti uz upotrebu pravilne opreme i uz potrebno znanje.

-.--.-Na nekom boljem skijalištu gdje u jednom danu boravi oko 2000 skijaša, dogoditi će se u prosjeku 3,48 ozljeda koje traže medicinsku intervenciju. Skijašima najviše stradava koljeno, a istraživanja su dokazala da je ozljedu koljena moguće smanjiti za velikih 62% u koliko skijaš pročita upute za prevenciju. Kod bordera najviše stradava zglob šake što jako boli i može uzrokovati dugoročne posljedice. Uz upotrebu pravilnih štitnika opasnost ozljede ovog zgloba moguće je smanjiti za između 67-85%.

Opasnost od lavina, ozljede i njihova prevencija samo je mali dio onoga što možete naučiti u knjizi "Istina o skijanju". Bili vi iskusan skijaš ili početnik, sigurno ćete doći do novih saznanja od kojih vam neka mogu biti i od životne važnosti. Rezervirajte na vrijeme svoj primjerak knjige.

Istina o skijanju - www.istinaoskijanju.com

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4733009
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr