PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

10.10.2005.      

Autor: Željko MihalićSlike arhiv: www.atomicsnow.com 

Atomic tehnologija 05/06

Vidljivo je da Atomic ne mijenja pobjedničku taktiku. Tehnologiju, a koju je toliko uspješno koristio na svojim dosadašnjim modelima, odlučio je koristiti i dalje bez velikih promjena i eksperimentiranja.

Jedina novost u odnosu na prošlu godinu koja se pojavljuje na rekreativnim i ženskim modelima je nanoframe (slika desno). To je u stvari novi sistem beta tehnologije na čijim je temeljima stvorena skupa i cijenjena b5 tehnologija. Nanoframe modeli se baziraju na tankim i laganim skijama čiji je vanjski vlaknasti okvir napravljen u obliku slova V (vrlo slično ostalim proizvođačima) i integriran u šasiju skije. Takav sistem omogućava doziranje torzijske rigidnosti istovremeno tvoreći kompromis s lakim ulaskom u zavoje na oba kraja skije, i na vrhu i na repu. Kao što je iz slike vidljivo, na vrhu skije cijeli sistem, za razliku od ostalih proizvođača, čini neprekinutu i zatvorenu konstrukciju, koja omogućava kontrolu savijanja skija dajući još bolji pritisak na podlogu, dok v sistem na stražnjem dijelu omogućuje stabilniji prolazak kroz zavoj i lakši izlazak iz zavoja.

Aerospeed je poseban sistem izrade površine skije po uzoru na golf lopticu kako bi se zahvaljujući mikrostrukturi smanjile zračne turbulencije i dodatno doprinijelo stabilnosti skije, posebice za natjecatelje kojima su stotinke sekunde važne.

E sad malo o beta tehnologiji koja je kod Atomica prisutna više od pet sezona i svake godine doživi male modifikacije. Činjenica je da je beta sistem jedan od najboljih sistema za prijenos sila na rubnike i eliminaciju vibracija, ali se čini da jednako tako jako utječe na torzijski flex skije čineći ih torzijski jako tvrdima i na taj način tražeći od skijaša veći angažman prilikom ulaska u zavoj. Beta tehnologija je svoje ime dobila zahvaljujući presjeku koji podsjeća na slovo B ili grčko beta.
To su posebni sistemi – koji mogu biti izrađeni od titana, Hypercarbon sistema, fibreglasa, i magnezijske jezgre i omogućuju redukciju vibracije i prijenos na rubnike preko polukružnih sistema koji na taj način sile is sredine skije prenose ne rubnike. Kroz te tunele u beta sistemu provučene su magnezijske šipke nazvane Power rods magnesium (slika lijevo), čija je uloga jednolika raspodjela pritiska uzduž skije i lakši i eksplozivniji izlazak iz zavoja.
Dodatni prijenos i smirivanje vibracije čine u tanke magnezijske poluge koje prolaze kroz beta sistem i nalaze se direktno iznad rubnika i na taj način eliminirajući vibracije.

Kod najnovijih beta modela, Supercross i Metron, nalazimo B5 sistem koji uz sve beta tehnološke benefite, koji se bave torzijama i vibracijama, ima za ulogu kontrolu savijanja skije u zavoju pružajući još bolji kontakt skije sa snijegom kroz cijeli zavoj, no na taj način čineći skije potpuno zahtjevnima za vožnju i tehnički i energetski. B5 sistem je koncipiran na sistemu dvije magnezijske šipke koje se nastavljaju na beta strukturu i na mjestima maksimalnih pritisaka i vibracija, nekoliko centimetara ispred plate za vez, eliminiraju unastajanje svih mogućih vibracija i gubljenja kontakta skije sa snijegom, koje se može javiti uslijed savijanja uzduž skije tijekom prolaska kroz zavoj.

Beta plus sistem je analogija B5 sistemu, no u jeftinijoj izvedbi sa istom svrhom, no cijela se priča odvija na površini skije, dakle nema integracije u sam beta sistem, no to skiju čini responsivnijom za rekreativne skijaše i skija nije pretvrda.

Što se vezova tiče, nema nekih posebnih novosti, nadamo se da će se nakon prošlogodišnjeg predstavljanja ove godine i na našem tržištu pojaviti EBM (electronic binding management) – elektronički vezovi sa LCD displayom. Ono što nas posebno žalosti je činjenica, da unatoč renomeu Atomica, vezovi i dalje ostaju najslabiji dio opreme relativno upitne trajnosti i da i dalje nismo primijetili Diagonal sistem izbacivanja stražnjeg bloka veza, što je gotovo standard kod ostalih proizvođača već nekoliko godina. Ponuda se nije mijenjala i dalje nas u raznim bojama na tržištu dočekuju EBM, NEOX i Device vezovi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 263530
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr