PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

11.05.2009.      

Autor: Elinka Barišić 

Atomic skije 09/10

Mnoštvo novih modela predvođenih novim doubledeck sistemom, obilježje je Atomica u sezoni 09/10

Kada je sredinom protekle sezone Atomic lansirao novu, revolucionarnu doubledeck tehnologiju, za očekivati je bilo da će upravo ovaj sistem obilježiti sezonu 09/10. Baš kao što je to napravio Rossignol sa svojim Mutixom, i Atomic je d2 "ubacio" u nekoliko različitih klasa modela, ponudivši tako svim kategorijama skijaša da se okušaju na "dvostrukim" skijama.

Atomic ove sezone, slično kao i protekle godine, svoje skije dijeli u natjecateljsku kategoriju, zatim rekreativnu Drive, allmountain kategoriju Nomad, zatim freeski/freestyle te žensku u kojoj je od svega navedenog ponešto. Kao i ostali proizvođači i ovdje je vidljivo da se unazad nekoliko sezona u potpunosti odustalo od cross modela, koji više nisu prisutni kod gotovo niti jednog proizvođača. Tako i kod Atomica od ove sezone više nema SX modela.

Bitne promjene doživjela je "race" klasa skija. Nakon dugo godina više nema klasičnih brojčanih oznaka na koje su svi bili navikli, pa tako SL i GS više nemaju nastavka 10, 11 ili12. Među natjecateljske modele uvukla se u potpunosti doubledeck tehnologija, pa tako ovu klasu kod veleslalomskih modela predvodi D2 Race GS, kog slijede "obični" Race TI GS, te najslabiji Race LT. Vrlo značajna promjena tiče se širine struka, pa su i kod Atomica ove sezone veleslalomski modeli u struku prešli 70mm.


Slično je i sa slalomskim modelima: predvodi ih D2 Race SL (na slici ispod), zatim je tu Race TI SL, te najslabiji Race ST, a i slalomske modele krasi struk veći od 70mm. Dizajnerski, race modeli ostali su vjerni crveno-bijelo-crnoj varijanti, ali je grafika nešto pojednostavljena u odnosu na stare modele.



Za razliku od race modela koji su se brojevno smanjili jer među njima ove sezone više nema SX modela, Drive kategorija doživjela je pravi "boom". Sa četiri prošlogodišnja modela narasla je na čak 17 (!), prvenstveno zahvaljujući doubledeck modelima koje smo upoznali prošle godine, te koji su svoje mjesto pronašli u ovoj rekreativnoj skupini. Vario cut modeli (kod kojih je skija "razrezana" na vrhovima i repu, te gumeni umetci služe kako bi pritiskom mogli promijeniti radijus skije) dolaze u četiri varijante, namijenjene najiskusnijim skijašima: D2 VC 72 Black, D2 VC 82 Black (razlika u širini struka od 72mm i 82 mm), D2 VC Select te D2 VC 82 Select.


Vario flex
modeli, kod kojih se pritiskom na skiju može mijenjati flex skije, dolaze u sedam modela: najjači je D2 VF 70, zatim su tu D2 VF 72 Select, D2 VF 82 Select, D2 VF 72 Sport i D2 VF 82 Sport, te najslabiji predstavnici Drive doubledeck modela D2 VF 75 Select i D2 VF 75 Sport.



Obični Drive modeli ostali su slični prošlogodišnjima, no nazivi su se nešto izmijenili. I dalje je prisutna U-Turn tehnologija, a najjači predstavnici su Carbon sport i Carbon Select, zatim za dobre rekreativce Titan Sport, za srednje rekreativce Scandium Select i Scandium Sport te najslabiji model Fibre Sport namijenjen početnicima. Ovaj ogroman broj Drive modela u stvarnosti je ipak nešto manji, uzmemo li u obzir da je razlika između Select i Sport modela jedino u grafici, dok su tehnologije te geometrije skija identične.



Nomad modeli, namijenjeni vožnji u svim uvjetima, bez obzira da li je riječ o stazi ili freeride područjima i dalje se baziraju na TFC sektorima, no ove sezone u potpunosti su promijenili vanjski izgled. Sada puno više podsjećaju na freeride modele, a poznati točkasti TFC sektori više nisu toliko jako vidljivi. Predvodnik serije je Savage TI sa vrlo širokim strukom (93 mm), namijenjen znalcima koji će znati iskoristiti potencijal skije s takvim gabaritom. Neposredno ispod smjestio se Crimson TI (struk 86mm) za napredne skijaše, zatim Blackeye TI, te nakon njih model za dobre rekreativce Blackeye, za srednje rekreativce Smoke TI, te za početnike Smoke.



Freeride modeli zastupljeni su sa skijama Atlas, Coax, Snoop, freestyle back country sa Bent Chetler i Blog, a modeli za park sa Patent, Punx, Twins i Deviant skijama.

Ženska linija skija i dalje ima "od svega pomalo". Predvodnik je, naravno, novi doubledeck model za žene D2 VF 75 (na slici ispod). Baš poput prošle godine tu su freeride model Heaven's Gate, te Nomad model Seventh Heaven koji ovaj put dolazi u dvije širine 79 i 76. Cloud modeli također su i dalje prisutni i to isto kao i prošle sezone - predvođeni najjačim Cloud 9, te zatim 8, 7 i za početnice modelom 6. I cure imaju svoje modele namijenjene freeski/freestyle načinu skijanja: Heaven'n Hell, Elysian, She Devil, Bad Kitty.



Ponudu Atomica zaokružuju modeli namijenjeni turnom skijanju: Freedream, Descender, Guide Huberbuam, Freetrack, Outbreaker i Ultimate.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 295620
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr