OPREMA

»

SKIJE

07.09.2009.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr  

Atomic Race Ti GS (09/10)

Veleslalomski model iz Atomicove ponude natjecateljske odnosno Race serije skija.

Testirani model: 168 cm, r = 15,5 m
Sidecut: 112-72-102
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175, 182 cm

-.-Skijanje.hr-.-Obzirom da su ovogodišnji najjači modeli iz Race serije Atomicovih skija opremljeni novom doubledeck (D2) tehnologijom, Race Ti GS možemo nazvati nasljednikom GS 12 modela. Cijela natjecateljska serija je dizajnerski vrlo slična, s prepoznatljivim stilom. Veleslalomske modele prepoznat ćete po crvenoj podlozi s bijelim slovima imena proizvođača duž cijele skije, uz oznaku "race" i uočljivom oznakom modela žute boje, u ovom slučaju Ti GS.

Polako gubljenje dominacije u Svjetskom kupu nagnalo je Atomic na promjene u proizvodnji komercijalnih skija. Uz već navedenu doubledeck tehnologiju, koja je rezervirana za najjače modele, sve skije su poprilično unaprijeđene. Trend šireg sidecuta zahvatio je i Atomicove modele tako da veleslalomski modeli sada imaju najmanje 70 mm širine u struku te oko 100 mm na repu skije. Speedcore sidewall čini drvena jezgra koja je obložena, odnosno, laminirana slojevima titana čime je osigurana čvrstoća materijala uz manju masu. Tehnologija Slanted sidewall upotrebljava se kod fun & park modela, no Atomic je uvodi i kod ostalih modela. Ovdje se postranični dio se nalazi pod kutom radi zaštite rubova od nenamjernog međusobnog rezanja, ali također se osigurava bolje prenošenje energije na rubnike. Za maksimalnu iskoristivost energije zadužena je šasija s Powerbridge tehnologijom, koja u sklopu ploče za vez ima svojevrsnu slobodu kretanja. Time se omogućava izravniji prijenos snage prilikom prolaska kroz zavoj i bolja iskoristivost cijele površine rubnika, bez utjecaja na savitljivost skije. Ovaj sistem je razvijen u suradnji s Neoxom stoga Race Ti GS dolazi s ugrađenim TL 10 (DIN 3-10) ili TL 12 (DIN 4-12) vezovima.

Obzirom na poznavanje karakteristika GS 12 i GS 11 bili smo skeptični kada smo vidjeli da je Atomic krenuo sa širim sidecutom na veleslalomskim modelima. Poznavajući masivnost nekadašnjih modela očekivali smo težu skiju a samim time i još zahtjevniju skiju. No, napredak tehnologija je učinio svoje te sada imamo širu i stabilniju skiju uz manju masu.

Osjećaj dobre stabilnosti, koji je oduvijek bio karakteristika Atomicovih veleslalomskih modela i dalje je prisutan. Uz dobru stabilnost skija vas jednostavno vuče da ubrzavate a tu može doći do problema. Naime, skija zahtjeva snagu u nogama da bi se prebacivala s ruba na rub. Ukoliko nemate tu snagu nećete moći izvesti zavoj do kraja čime ćete samo ubrzavati i nekontrolirano dobivati na brzini što može rezultirati s ozbiljnim posljedicama.

Budući je ovo natjecateljski model, namijenjen je isključivo za vožnju po uređenim stazama. Dobro uređene i tvrde staze su "domaći teren" za ovu skiju te uz redovito održavanje nećete niti primijetiti dolazak na ledene površine. Proklizavanja nema, no podrhtavanje se osjeti na razrovanim stazama. Na takvom terenu skija "plovi" po površini prilikom čega dolazi do vibriranja, što vas može baciti na leđa, čime dobivate na brzini. Kako bi se to izbjeglo potrebno je biti mekaniji u koljenima ili jednostavno cijelo vrijeme na rubnicima, odnosno, odmah prelaziti iz zavoja u zavoj.

-.-Skijanje.hr-.-Brzo vijuganje kao i odlazak van staze preporučili bi samo mazohistima. Rekreativci koji se odluče za ovu skiju maksimum iz ove skije će izvući na dužim i širokim stazama, gdje mogu uhvatiti brzinu bez bojazni da nekoga ozljede.

Ovo je ipak klasični natjecateljski model namijenjen prvenstveno vožnji između vrata. No, ukoliko imate već jedan par skija a željeli bi isprobati kako to rade veleslalomaši ili jednostavno uhvatiti malo brzine Race Ti GS je odličan izbor. Ukoliko niste upoznati s natjecateljskim tehnikama, niste fizički u dobroj formi ili imate samo sedam dana na snijegu godišnje radije se orijentirajte na modele iz Drive ili Nomad serije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246877
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr