PROIZVOĐAČI

»

ATOMIC

05.06.2006.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SX 12 (06/07)

Osim novih brojčanih oznaka i novog dizajna, Atomic je ove godine unio još malo živosti u cross klasu, barem kad se u obzir uzme potpuno novi model SX 12.

Testirani model: 176 cm, r = 17 m
Sidecut: 115 - 68 - 99
Dostupne visine: 162, 169, 176, 183

Najjači model Supercrossa, svojevrsna zamjena za prošlogodišnji model SX 11, a koji je harao skiercross natjecanjima, osim šarenilom kojim odiše, čak bismo rekli i pomalo pretjerano, odiše i novim tehnologijama. Model koji izgledom definitivno privlači mlađu publiku, u stvarnosti pokazuje ipak neko drugo lice. Skije su vrlo teške i tvrde, i torzijski i felksijski. Osim što su tvrde, poprilično su i teške, a ukupna računica je vrlo jednostavna - neophodna je dobra kondicija i solidno skijaško znanje za svladavanje i uživanje na ovoj skiji. Ako su ti zahtjevi zadovoljeni, a staza je još k tome tvrda i strma, užitak je neopisiv.

Powerbridge profile tehnologija, Aerospeed konstrukcija te World cup racing baza, samo su neke tehnologije koje krase ovaj Supercross model, samo stepenicu slabiji od najjačeg b5 modela ovog austrijskog proizvođača. Kako ne bi "zabrazdili" preduboko u tehnologije, a koje su ionako obrađene u zasebnom članku, ili će tek biti, osvrnut ćemo se malo na dojam koji ova skija pruža na stazi.

Kako su nam uvjeti prilikom testiranja bili poprilično loši, odmah u startu smo se uvjerili da se skija, poput svojih prethodnika, vrlo loše ponaša u uvjetima mekanog snijega. Budući da takvi uvjeti nisu uža specijalnost ove skije, baš kao niti off piste vožnja, tome nismo predavali veći značaj. Ono na čemu smo se više posvetili bilo je upoznavanje ponašanja skije na tvrdoj, ranojutarnjoj, stazi. Skija ima odlično odmjereno težište i vrlo dobro je izbalansirana. Tvrdoća te konstrukcija, koja dobrano koketira s race tehnologijama, pak, garantira veliku brzinu na stazi i proporcionalno tome, što je najvažnije, skija pruža velik osjećaj sigurnosti.

Upravo taj osjećaj, koji skija pruža, vrlo je bitan prilikom jurnjave i vožnje tvrdim stazama. Kako bi ta jurnjava bila još bolja tu su već tradicionalno vrlo dobri rubnici, nazvani "Dura edge". Vibracije skija vrlo dobro upija, a neravnine, skokovi i ostala iznenađenja na stazi neće predstavljati veći problem, naravno, ako vaša tehnika ne kaže drugačije, no to je već neki drugi problem.

Osim dosta novih tehnologija, kojima je cilj bio zadobiti veću tvrdoću i vodljivost u vožnji te performanse, došlo je i do promijene u sidecutu, barem kada uspoređujemo podatke s prošlogodišnjim modelima SX 11 i SX b5. Najosjetnija promjena ide u smjeru vrha skije, gdje je SX 12 širi čak deset milimetara od prošlosezonskog modela SX 11, a što ipak daje veći osjet sigurnosti na stazi, te lakši prolaz u nakupinama snijega i neravninama.

Brzo vijuganje na 176 cm dugačkoj skiji ovakvih karakteristika vrlo je naporan posao i osim za potrebe testa te prolaska užim dijelovima staza, ne pričinjava pretjeranu draž. Ova skija, sa 17 - metarskim radijusom, prvenstveno je namijenjena za zavoje dugog u poludugog radijusa, te dinamične veleslalom zavoje. Prilikom pravocrtne vožnje skija nema tendenciju naglih i neočekivanih promjena smjera što ju čini dodatno pogodnom za agresivnije skijaše. No ukoliko volite svaštariti po skijalištu, a stupove koji označavaju rub staze ne pratite previše, ova skija nije za vas. Sigurno i brzo ju vozite po uređenoj stazi i svaka brzina koju postignete djelovat će vam barem 20 km/h manja nego što jest.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

  • Interview

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 276612
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr