SKIJALIŠTA

»

BIH

28.12.2012.      

Autor: Mario Iličić
Foto: Mario Iličić i Jahorinalive.net 

 

Jahorina: Gužve na stazama su prošlost

Jahorina se polako, ali sigurno pretvara u pravi i moderni zimski skijaški turistički centar. Kašnjenja po pitanju investicija se polako nadoknađuju te Jahorina u ovom trenutku ima 3 nova moderna šesterosjeda.

Početkom nove skijaške sezone posjetili smo Jahorinu s ciljem osvježenja recenzije te uvida u stvarno stanje na terenu. U konačnici smo se vratili ugodno iznenađeni.

Krenimo redom; Nove šesterosjedežnice na Poljicama i Ogorjelici imaju izgrađenu garažu za sjedalice, dok je sjedežnica Ogorjelica 1 opremljena i zaštitnim pokrovima za slučaj vjetra ili padalina. No ovdje se na Jahorini nisu zaustavili. Od ove sezone je završen je i šesterosjed na Praći, inače vrlo popularnoj stazi u slučaju lošeg vremena.

» BIH: noviteti u sezoni 12/13.
» BIH: cijene ski karata 12/13.

Ovim investicijama u vertikalni transport znatno su smanjenje gužve na polaznim stanica, a usudili bi se reći da ih više praktički niti nema. 

Kako saznajemo od odgovornih ljudi s Jahorine uz postojeće sjedežnice u planu je izgradnja i novog četverosjeda na trasi lifta Olimpik, čime bi se sa dvije moderne žičare kompletno povezao taj dio planine i staza olimpijskog veleslaloma i spusta.

Na Jahorini je također instaliran i novi sustav za umjetno zasnježenje staza na  Praći/Skočinama, zajedno sa kritičnim mjestima na Ogorjelici pogonjenih s ukupno 48 žirafa i 2 topa, a sustav se planira proširiti na cijelu planinu izgradnjom velikog akumulacijskog jezera na vrhu kako bi se Jahorina mogla deklarirati i kao skijalište sa sigurnim snijegom tokom cijele sezone. Ovakva investicija omogućila bi svakako i raniji početak sezone, koji više ne bi dolazio pod znak upitnika te bi time Jahorina sasvim sigurno stala uz bok sličnim skijalištima u Austriji i Italiji. Ova investicija, prema riječima g. Sokolovića iz tvrtke OC-Jahorina, je prioritet kako bi se Jahorina pokazala i dokazala kao skijalište sa sigurnim skijanjem od prosinca do ožujka a ponekad i do travnja.

Također, prema njegovim riječima, Sarajevo je dobilo 2017. g. organizaciju tzv. Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) gdje će Jahorina biti domaćin alpskim disciplinama, a jahorinske staze za skijaško trčanje na Dvorištima će biti domaćin biatloncima. Ovo veliko natjecanje osim velike časti za Jahorinu nametnulo je i obavezu odgovornim institucijama da do 2017. završe planirane investicije na novom četverosjedu te već spomenutom sustavu umjetnog snijega. Za tu priliku će se također izvršiti i kompletno projektiranje i uređenje staze u gornjem dijelu Jahorine.

Također prema riječima našeg sugovornika u planu je i povratak noćnog skijanja na stazu Poljice i to već od iduće sezone. Jahorina velikim koracima grabi naprijed i u smislu povećanja smještajnih kapaciteta kao i kvalitete samog smještaja. Od planinskih kuća do modernih hotela sa 4 i 5 * koji sadrže sve što gost skijaš treba.

Primjetno je i poboljšanje ponude ski rentala tako da možete pronaći dobro opremljene najmove nerijetko opremljene najnovijim modelima skija.

-.-Jahorinalive.net-.- 

Kako sve ne bi bilo bajno, u razgovoru s domaćinom saznajemo i za nekoliko aktualnih problema. Prvenstveno je to loša komunikacija Sarajevo-Pale-Jahorina, gdje bi lokalne zajednice i općine trebale pronaći svoj interes i sudjelovati u subvenciji prijevoza kako bi se svima olakšao dolazak na Jahorinu. No tu prometnim problemima nije kraj. Na taj problem se nadovezuje i nedovoljan broj parkirnih mjesta koji do izražaja posebice dolazi u dane vikenda.

No infrastruktura nije jedini predmet razmišljanja na Jahorini. Skijaška nekultura i dalje je segment na kojem svakako ima mjesta napretku. I dalje su nerijetke situacije vidljive nekulture zaposlenika, učitelja skijanja, ali i gostiju. No taj problem će, vjerujemo, s vremenom postajati sve manje zamjetan. Tome možemo dodati kako se službeno radno vrijeme žičara (od 09 do 16 sati) nerijetko pretvara u 09:30 do 15:45. Bilo bi od velike koriste ugledati se na europske centre gdje prvi skijaši i borderi ulaze na žičare u 9:00 a zadnji ulazak ograničava elektronički čitač ski karata koji dozvoljava ulaz do 15.59.

Ugostiteljska ponuda je već tradicionalno odlična i nema šanse da razočara bilo koje razmaženo nepce. Na raspolaganju je bogata ponuda po vrlo povoljnim cijenama uz već poznatu opuštenost i gostoprimstvo koje će omogućiti okrjepu i predah od skijanja uz same staze.

Cijene ski passova su ove sezone i dalje povoljnije i niže u odnosu na slična strana skijališta. Dnevni ski pass je 17 eura, a šestodnevni iznosi 81 eur. Nedavno je uvedena mogućnost key-carda za koji je potrebno platiti depozit u iznosu 10 KM.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 289243
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr