OPREMA

»

SKIJE

22.11.2012.      

Autor: Ivan Kašuba 

Usporedni test: allmountain skije 2012/13

Iako su u današnje vrijeme sve skije izrađene na visokom nivou, neke razlike su ipak vrlo očigledne. Svake skije, kada su izdvojene, mogu djelovati odlično, no kakve su u usporedbi s konkurencijom saznajte u članku koji slijedi.

Ova serija skija popularno zvana allmountain, ili "skije za sve moguće i nemoguće uvjete", ujedinjuje modele koji trebaju pokriti širok spektar skijaševih želja te tako pred proizvođače stavljaju jedan od težih uvjeta - napraviti svestranu skiju koja će moći sve. I koliko god 'na papiru' to vrlo jednostavno djelovalo, u praksi to nije lako izvesti. Iako su sve usporedbe većinom stvar osobnog dojma, približit ćemo vam neka naša iskustva nakon testiranja ovih devet modela skija:

> Elan Amphibio Waveflex 88XTi
> Salomon Enduro XT 800 Powerline
> Nordica Fire Arrow 74
> K2 Aftershock
> Fischer Motive 80 Powerrail
> Atomic Blackeye Ti
> Fischer Hybrid 7.0
> Rossignol Experience 88
> K2 Impact

Dizajn je stvar ukusa te je tako od osobe do osobe i taj ukus različit. Svejedno, kada se sve skije stave 'vez uz vez', poneki dizajni ugodniji su oku nego ostali.

Za one koji ne vole pretjerivanje boja i natpisa na skijama vrlo jednostavno i kompaktno dizajnirani su modeli Salomon Enduro, Elan Amphibio sa svojim već sada naveliko poznatim Porsche dizajnom, Rossignol Experience, te Fischerova dva modela Hybrid i Motive. Nešto veseliji dizajn krasi K2 modele Impact i Aftershock te Atomic Blackeye iako je ovaj dizajn napravljen od tamno-zelene i crne boje, što skiju čini dosta hladnom te čak jednostavnije dizajnirani, prije navedeni modeli izgledaju puno privlačnije. Skija koja definitivno jako 'upada u oči', i to naročito mlađoj populaciji skijaša, je Nordica Fire Arrow s hrpom boja, motiva i dizajnerskih natpisa.

Tehnologija izrade allmountain skija uglavnom je kod svih vrlo slična. Jezgra i rubnici uglavnom su napravljeni od podjednakih materijala već poznatih drvenih jezgri i ostalih već poznatih tehnoloških rješenja te je razlika osjetna isključivo pri skijanju. Kada govorimo o jezgri, ujedno i tvrdoći skije, definitivni pobjednik, ili u isto vrijeme gubitnik, je K2 Aftershock skija. Ovo je bez premca, najtvrđa i najteža skija na testu, koja zahtjeva jako puno energije. Usporedbe radi, ni Salomon Enduro, nije puno lakši, no puno je uglađeniji i mekši za voziti od K2.

Rocker je prisutan na svim skijama i uglavnom neke osjetne razlike između skija nema. Jedina skija koju krasi najnovija tehnologija, za razliku od svih testiranih, je Fischer Hybrid s novitetom u obliku prekidača za uključivanje ili isključivanje Rocker tehnologije. Također veliki plus za inovativnost ide i Elanu, zbog sada već poznate tehnologije podignutih vanjskih dijelova vrha skije, odnosno podjela skija na 'lijevu' i 'desnu'.

Salomon Enduro svakako je najjača skija s najboljim voznim karakteristikama. Odlično prolazi kroz zavoje i daje nevjerojatnu sigurnost u svakom trenutku. Njemu 'uz rame' našli su se Fischerov Hybrid i K2 Impact, iako 'kaskaju' za njim korak iza. Rossignol Experience je skija koja je najsličnija Salomonu, no dosta je šira, što je opet minus na tvrdoj stazi, ali i prednost u dubokom snijegu.

Elan Amphibio i Nordica Fire Arrow skije su namijenjene širokom spektru skijaša. Vrlo dobro se ponašaju u svakom okruženju, iako u krajnjem pogledu moramo reći kako je Amphibio ipak 'izvukao deblji kraj' iz razloga što Nordica nekako više 'vuče' na on-piste skiju te bi 'kaskala' za Elanom u dubokom i razrovanom snijegu.

Dvije skije koje su se pokazale kao najbolje izbalansirani omjer svega navedenog su Fischer Motive i Atomic Blackeye. No i tu ima razlike. Fischer Motive je najlakša skija u allmountain testu i izuzetno je vozljiva i okretna te s optimalnom tvrdoćom. Ova skija bi mogla oduševiti kondicijski i konstitucijski lakše skijaše. Suprotno tome, za one malo jače, Blackeye se nameće kao najbolji izbor. Upravo ono što Motiv nema, a to je tvrdoća, to je na ovoj skiji prednost. Već duži niz godina Atomic Nomad serija pronalazi put do svojih skijaša što je dovoljna potvrda njezine usporedbe s konkurencijom.

Generalno gledano, mlađi skijaši svoju sreću vjerojatno će pronaći u navedenim modelima Nordice i K2, no nikako Aftershocka. Skije koje će zadovoljiti najveći dio skijaške publike mogle bi biti Atomic Blackeye, Elan Amphibio, Fischer Motive, te Nordica Fire Arrow. Za one teže skijaše, s puno kondicije, na raspolaganju su modeli Salomon Enduro, Rossignol Experience, Fischer Hybrid i K2 Aftershock.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 316859
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr