PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

07.10.2014.      

Autor: Željko Ivnik

Ustupio: VITA Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija
Kontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, tel: 098 421 401

 

Fischer Motive 86 Ti (14/15)

Pokušajte zamisliti svijet koji je podređen vašim životnim pravilima i navikama... A sada pokušajte zamisliti skiju s kojom ćete vi diktirati pravila izvan, ili na stazi, bez obzira na vrstu podloge, i uvjete, koji vladaju. Jeste li?

Testirani model: 182 cm, r= 18 m 
Sidecut: 128-86-116
Dostupne visine: 161, 168, 175, 182 cm


U redu, zašto čekate i gubite vrijeme? Fischer Motive 86 Ti na noge i pravac "van"...

Neka vas ne smeta dramaturgija u uvodu teksta, baš kao niti činjenica da ovaj model, od ove sezone, više nije predvodnik allmountain serije. Uličnim žargonom rekli bismo da je ovdje riječ o "komadu" skije.

Nisu bez razloga Fischerovi stručnjaci tehnologije iz nordijskog primijenili na alpsko skijanje, kada je riječ o ovoj seriji, odnosno, o modelima 80 Powerrail te 86/95 Ti.

 

Air Tec tehnologija, koju ovaj model posjeduje, njena drvena jezgra, sačinjena od topole, slična je nordijskim skijama. A drveni laminat produciran je kao rebrasta struktura, s uzdužno postavljenim utorima. U konačnici se dobije čak 25% lakša konstrukcija skije, što je dobrodošao podatak svima koji namjeravaju satima "peglati" ovaj model.

Svakako treba reći da kvalitetnim voznim svojstvima ove skije doprinosi kombinacija Air Tec-a, laminiranih ugljičnih vlakana i ojačanja od titanala. Dakle - ništa se ne gubi na torzionoj krutosti te njenoj savitljivosti, dapače, konačni je rezultat fini vozni osjećaj za neuređene, odnosno, uređene terene.

Torzijskoj krutosti pridonosi Air Carbon oplata, baš kao i njenoj stabilnosti prilikom rubljenja. A kako izgleda prebacivanje s rubnika na rubnik 86-ice?

Zbog širine struka od zavidnih 86 mm osjeća se određena tromost skije, što je i bilo za očekivati, ali reakcija materijala je i više nego dobra, baš kao i grip. No, treba voditi računa o tome da je skija namijenjena zavojima srednjeg tj. dugog radijusa. Tim više zanimljivim nam se čini koncept najjačeg modela, 95 Ti, za kojega se nadamo da ćemo ga imati prilike testirati.

-.-Goran Razic-.-

Treba li uopće posebno isticati da svi modeli Motive serije imaju allmountain rocker, što samo ide u prilog njhovoj plovnosti, i upravljivosti, baš kao i sendvič sidewall konstrukciju, o kojoj pišemo već nekoliko prošlih sezona. Sinterirana baza za odliku ima dugi servisni period, što nikako nije zanemarivo.

Kome je namijenjena ova skija? Svima koji žele isprobati čari dubokog, ili razrovanog snijega. S druge biste se strane, na ledenim plohama uređene staze, mogli osjećati poput mačke u vodi. Skija ima tendenciju proklizavanja i pojačanog vibriranja.

Složili bismo se sa konstatacijom proizvođača da je Motive 86 Ti namijenjen, u većoj mjeri, vožnji izvan uređenih staza, uz solidno poznavanje skijaških tehnika.

Da zaključimo - ovaj model skije nije rekreativni model. Ako vam je namjera skijaška popodneva provoditi uz čaj i kuhano vino - potratili ste vaše novce.  Baš kao što smo rekli u uvodu, bez obzira na uvjete, 86-ica vas jednostavno uvijek mami van na još jedan, uvijek onaj još jedan dodatni "lauf" više...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 12. listopada 2014.   12:32h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Naravno, svako ima svoje kriterije i mnogima ne trebaju šire od 70 mm (uglavnom zato što nisu probali šire i u različitim uslovima). Mnogima je "hop, hop, hop" jedini način skijanja. "
    (Član stekan)
    Ne skijaju skije nego noge, tj. malo na kraju ispadne bitno jer si u pola metra snijega s GS ili powder skijama. Ja osobno se skijam vec bar pet godina s istim skijama koje mi sluze i za stazu i za okolisanje, ne vidim razliku jer idem s njima po Crvenom ili po Panjevini! Od sirokih tocno znam sto bih zelio ali to jos nisam dobio, istina da sam samo nekoliko modela do sad probao!

  • Objavljeno: 12. listopada 2014.   10:55h

    Član od:
    27.06.2006.

    Mjesto:
    Njemačka, Minhen

    Sve je relativno.

    U posljednjih 10-tak godina sam isprobao hrpu modela i nabavljao sam nove svake sezone (ponekad i više pari). Krajnji rezultat je da sam pronašao svoje idealne skije gdje su jedne 84 mm u struku, a druge 114mm. Nemam skije za "hop, hop, hop...", niti mi trebaju.

    Naravno, svako ima svoje kriterije i mnogima ne trebaju šire od 70 mm (uglavnom zato što nisu probali šire i u različitim uslovima). Mnogima je "hop, hop, hop" jedini način skijanja.
  • Objavljeno: 12. listopada 2014.   07:39h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " sto mislite o izboru duzine ovih ( i slicih skija )
    konkretan primjer 190cm/85kg
    -kada je prioritet skijanje u dubokome snijegu, kao duboki snijeg ne smatram powder sa filmica vec normalne uvijete kod nas, 20-30cm snijega preko staze i sl....

    -kada je prioritet skijanje po iskijanome snijegu s x kratkih zavoja i x hupsera, x statista na stazi i svega sto ide uz to "

    (Član ZAAK)
    Intenzivno sam trazio te neke sire skije, koje bi bile ne samo za duboki. Uglavnom se uzimaju relativno visoke, od onog sto sam probao (sve po stazi, i malo po dubokom) to je bilo bez veze. Zadnje sto sam vidio na netu je bila Armada koje ima u nešto nizim dimenzijama, i cini mi se doduse po filmicima da je vrlo upravljiva. Da zivim u St Antonu ili Chamonixu uzeo bih siroke i duge, ovako trazim nesto cega cini mi se nema!
  • Objavljeno: 10. listopada 2014.   20:27h

    Član od:
    25.11.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ludbreg

    Evo moja iskustva s Volkl RTM 81 (isto kao neki all mountain otprilike u tom rangu) visine 171cm, a visok sam 179cm sa 80 i nešto sitno kila.
    Nemam nikakvih problema u mekanom i razrovanom snijegu i hupserima gdje treba radit kratke zavoje. Skija se okreće bez problema iako je najteža skija koju sam do sad držao u rukama.
    Prošle sezone sam prvi put uživao i u tom šugavom, raskvašenom i razrovanom snijegu.
    A opet, dužina dobro dođe pri većim brzinama u carvingu, ne bih vjerojatno pogriješio ni da sam uzeo 176cm.

    Ali nećeš valjda uzimat skije "na slijepo". Ulovi neki test skija i stani na njih pa ćeš vidjeti što ti više odgovara.
    Recimo, ja sam bio uvjeren da ću uzeti Elan Amphibio 12 i onda mi je RTM 81 (za koju nisam ni čuo prije) toliko bolje sjela da nisam razmišljao ni trena više.
  • Objavljeno: 10. listopada 2014.   18:30h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    pa za takvo "mogul" skijanje :) kakvo si opisao mislim 175 iako si visok 190, no s obzirom da se reklamiraju kao allround a ti vjerojatno zelis skijati i na drugim tipovima podloga, onda valjda 182...iako je receno da je najmijenjena srednji i dugim zavojima, a to bas ne pase klasicnom razrovanom/izskijanom snijegu, nego bas off-piste u powderu.

    Inace, sve ovo drugo u clanku je vise manje markenting, iliti bla-bla, to znas i sam. No, vjerojatno su dobre...
    kompromisi su u pravilu shit, no tu i tamo se pogodi neki dobar kompromis između dvije varijable, skoro nikada između vise njih, kao sto u clanku kazu da su dobre za razrovanu, ali super i za led, a super i za lagano skijuckanje, a super i za uređene staze.....samo da pokriju sto vece polje potencijalnih kupaca. a sto je paradoks, i jesu, ali ovisno o tome tko ih uzme u ruke/na noge

    rentaj pa probaj, to sam ti mogao odmah na pocetku napisati i to ti je najpametnije

    [Editirano] 10. listopada 2014. u 18:39h
  • Objavljeno: 10. listopada 2014.   16:53h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    sto mislite o izboru duzine ovih ( i slicih skija )
    konkretan primjer 190cm/85kg
    -kada je prioritet skijanje u dubokome snijegu, kao duboki snijeg ne smatram powder sa filmica vec normalne uvijete kod nas, 20-30cm snijega preko staze i sl....

    -kada je prioritet skijanje po iskijanome snijegu s x kratkih zavoja i x hupsera, x statista na stazi i svega sto ide uz to

Prikazano 6 od 6 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326591
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr