PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

19.09.2008.      

Autor: Goran Razić 

Fischer tehnologije 08/09

Fischer i dalje suvereno gospodari tržištem skijaške opreme. Za sljedeću sezonu ne unosi neka revolucionarna otkrića, ali ponuda tehnoloških rješenja i dalje je prepoznatljiva za majstore iz Austrije.

I dalje glavni adut najjačih Fischerovih klasa je megapopularni Flowflex, u koji tvorci iz Fischera polažu i dalje puno nade. Ponovimo još jednom, riječ je o fleksibilnom spoju skija-vez. Kada se skija savija, prilikom izvođenja zavoja, malene opruge ispod ploče se stišću, dok srednji dio mehanizma gura ploču prema gore. Nakon ravnanja skije opruge pomažu povratku u prvobitnu poziciju. Drugim riječima, skija i u zavoju zadržava pravilan kut zakrivljenosti po čitavoj svojoj dužini, što doprinosi preciznijem prolasku zavoja.  

Možda i najbitnija zanimljivost je svojevrsno "jačanje" Progressor klase. Skije namijenjene za bolje rekreativce, koji žele pravog allroundera, tj. skiju namijenjenu kako za široke tako i za duge zavoje. Glavna tehnološka karakteristika na njima je "Dual radius sistem". Riječ je o zanimljivom rješenju koje donosi dva različita radijusa na jednoj skiji (!?). Tj. na vrhu skije je skija manjeg radijusa, tj. ekstremnijih razlika u dimenzijama, dok je radijus na donjem dijelu skije puno blaže izražen, tj. nudi veleslalomske karakteristike. Cilj je brži i precizniji ulazak u zavoj, te mirniji izlazak iz istoga, što je svakako bitno za većinu sportski nastrojenih rekreativnih skijaša.

Od prije tu je već poznata "sandwich" konstrukcija, koja posebnim sistemom slojevitog slaganja slojeva jezgre (kombinacija drva i titana) daje odlične performanse i dodatnu čvrstinu u torzijskom pogledu. Osim klasičnog sandwich sidewall konstrukcije, Fischer ugrađuje i tzv. sandwich 25° konstrukciju. 25° označava kut koji zatvara okomica iznad rubnika s postraničnim zidom skije. Tako povećani kut daje odlične rezultate u snowparku, gdje je izrazito bitno da skija rubi čak i u ekstremnim pozicijama (halfpipe, op.a.).

Ženske skije donose još jedno zanimljivo rješenje imena Hybrid Tech. Nova tehnologija je zapravo sistem izrade jezgre skije, koja je kombinirana između dva materijala - drva i ugljičnih vlakana. Prema riječima Fischera drvo daje upijanje vibracija i odlično ponašanje prilikom dinamike skije. Ugljična vlakna su već poznata sa svojom tvrdoćom i malom masom. A upravo to se kod jačih modela ženskih skija posebno očekuje.

Kod freeride i freestyle skija tu je ponešto drugačija izrada unutrašnjosti skija. I dalje Fischer koristi tehnologiju imena I-Beam. Riječ je o posebnim karbonskim profilima u obliku slova "I", koji se umeću u vrlo laganu smjesu jezgre. Na taj način zadržana je lakoća i mekoća materijala, što je neizmjerno bitno za skiju namijenjenu prvenstveno vožnji po mekom snijegu, dok je s druge strane ojačanje zaslužno za preciznost vođenja skije i torzijsko ojačanje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4095216
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr