PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

08.09.2010.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: VITA, Trebnje d.o.o
Studenac 24, 8210 Trebnje
Slovenija
Kontakt za Hrvatsku:
Email: bojan.laginja@vita.si
Tel: 098 421 401
 

Fischer Motive 84 C-Line (10/11)

Nakon dugih godina traženja čini se da je Fischer konačno pronašao pravu formulu za svoj all-mountain proizvod!

Testirani model: 175 cm, r = 17 m
Sidecut: 126-84-114
Dostupne visine: 161, 168, 175, 182 cm

Da samo kratko podsjetimo - prije nekoliko godina imali su AMC, pa ga je iduće godine zamijenio Fuse da bi prošle godine Fischerov all-mountain model nosio ime Heat... Ove godine "Baltazar" je nešto duže razmišljao i iz stroja izvukao pravi zgoditak - skija se zove Motive!

-.--.-No krenimo redom. Dizajn ove Fischer skije je vrlo nenapadan, ali ozbiljan, kao da nam iz Fischera žele reći da više nema zezancije i da sad nude ozbiljnu skiju za ozbiljne skijaše. Testirani model spada u C-Line seriju, dakle osim što je dio allmountain serije ujedno nosi i oznaku Fischerovog kvalitativno najvišeg razreda. Kao i kod drugih "članova" ovog elitnog društva površinski sloj gornje plohe Motiva 84 C-Line asocira na pletivo od karbonskih niti koje skiji daju posebno dobra mehanička svojstva. Motive 84 (84 mm u struku) jedini je iz svoje obitelji koji spada u ovaj elitni razred, dok uži Motivi - 80, 76, 74 i 74 sidewall - uz sebe ne nose oznaku C-Line. Motive 84 C-Line dolazi u dužinama 161, 168, 175 i 182 cm uz uvijek isti radijus od 17 m.

Konstrukciju skije skije čini Sandwich Sidewall s kombiniranom drveno titanskom jezgrom ojačanom karbonskim vlaknima. Rubovi skije dodatno su ojačani Dynamic Grip Control sistemom, dok je za kontakt s vezovima zadužen čuveni Fischerov Flowflex sistem koji je ove godine i nešto unaprijeđen te omogućuje ručno podešavanje fleksijskog otpora.

Vezovi na testiranom modelu bili su Fischerovi XTR 12 namijenjeni posebno za skije sa širim strukom. Vez, osim što djeluje vrlo solidno i čvrsto, ima i vrlo jednostavan mehanizam za namještanje razmaka među glavama.

Motive smo testirali i na stazi, i u dubokom snijegu, ali i na popodnevnom razrovanom terenu izvan staze. Na stazi, Motive je vrlo precizan u zavoju i neće dopustiti proklizavanje niti na vrlo zaleđenim i strmim padinama. Općenito je vrlo pouzdan i stabilan te srazmjerno tvrd, no ukoliko spadate u iskusnije i ne jako lagane skijaše neće vas znatno umarati niti tijekom cjelodnevne upotrebe. Jedina mu je mana srazmjerno velika težina koju duguje kvalitetnim i pouzdanim materijalima svoje konstrukcije. Dugi zavoji mu prirodno bolje leže, ali ukoliko se zaželite brzog vijuganja nećete požaliti - zbog fino izbalansiranog omjera uzdužne i torzione fleksije skiju se lako može voditi kroz zavoje različitih radijusa.

U dubokom snijegu ponaša se sasvim solidno - čini se da je sidecut skije optimalno pogođen jer skija (koja dakle odlično funkcionira na stazi!) ima sasvim dobru plovnost. Ometajući je faktor zasigurno njena nešto veća težina, no ako uvjeti nisu preekstremni Motive 84 je sasvim solidna zamjena za freeride modele u uvjetima dubokog snijega.

-.--.-Najbolji dojam Motive je ostavio na razrovanim terenima koji nastaju nakon upornog 'peglanja' po dubokom snijegu, a koji prethode tvrdim hupserima što nastaju u krajnjoj fazi 'trošenja' off-piste padina. Na takvom terenu s Motivom ste kao u Land Roveru – ako je prepreka mala - raznijet će ju, ako je veća - lako ćete ju amortizirati, a ako pak naletite na fleku nedirnutog snijega - kliznut ćete po njenoj površini bez zapinjanja.

Ukratko, Fischer Motive 84 C-Line odlična je skija za one koji vole kombinirati stazu s neuređenim terenima, a solidnog su skijaškog znanja. Za one malo manje iskusne vjerojatno će bolji izbor biti neki od 'slabijih' Motivea užeg struka koji će manje zahtijevati i samim time manje umarati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315891
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr