PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

15.05.2012.      

Autor: Goran Razić 

Fischer tehnologije 12/13

Razvoj pancerica nastavio se u istom smjeru s Vacuum Fitom, dok su sve karte za osvajanje srednjeg ranga skijaša bačene na novi Fischerov model - Hybrid.

Osim blagih dizajnerskih promjena Fischer je u sezoni 12/13. odlučio jače zagospodariti srednjim rekreativnim rangom prezentirajući novu liniju "sve u jedan" skija - Hybrid. Najveća Fischerova uzdanica tako bi trebala u sljedećoj sezoni zadovoljiti apetite širokog dijela populacije, prvenstveno onih koji većinom skijaju po uređenim stazama, ali vole okušati i nešto drugačije uvjete na stazi i pored nje. Hybrid sistem ima zanimljiv klik mehanizam, koji koristi napetost metalne šipke na gornjem dijelu skije kako bi po potrebi savinuo skiju i od nje napravio "rocker" model. Zanimljiv koncept koji bi mogao pronaći širu primjenu. 

-.--.-

Osim Hybrida rocker modeli su se još dodatno proširili, tako da je trenutno u ponudi preko 30 modela skija koje imaju neki oblik rockera. Jedini koji su lišeni ove tehnologije su natjecateljski modeli, koji još uvijek vrlo konzervativno čuvaju sve glavne karakteristike race segmenta. 

-.--.-Kod skija i dalje je pristupna "sandwich konstrukcija", koja posebnim sistemom slojevitog slaganja jezgre (kombinacija drva i titana) daje odlične performanse i dodatnu čvrstinu u torzijskom pogledu. Osim klasičnog sandwich sidewall konstrukcije, Fischer ugrađuje i tzv. sandwich 25° konstrukciju. 25° označava kut koji zatvara okomica iznad rubnika s postraničnim zidom skije. Tako povećani kut daje odlične rezultate u snowparku, gdje je izrazito bitno da skija rubi čak i u ekstremnim pozicijama (halfpipe, nap.a.). 

Kod vezova su također prisutne promjene. Nakon dugog vremena carevanja Flowflexa od naredne sezone zamjenjivat će ga nova inačica imena "Racetrak" (slika desno). Racetrak će se ugrađivati u sve najjače Fischerove modele, a glavna karakteristika mu je još lakše montiranje na ploču te još lakše prilagođavanje veličini pancerice. Uz to Fischerovi inženjeri pobrinuli su se i za još slobodnije gibanje i savijanje skija, kako vez ne bi bio prepreka u prenošenju sila nego saveznik. 

Već spomenuti Vacuum Fit i dalje je tu i nudi odličnu prilagodbu cipela prema skijaševoj nozi. Stvar funkcionira na način da se pancerice zagrijavaju na 80ºC u posebnoj peći, da bi se potom prilagođavale nozi u posebno namijenjenoj "vreći". Prilagođavanje se može vršiti do pet puta, a cijeli postupak traje oko sat vremena. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315861
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr