PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

14.10.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Fischer skije 05/06

Austrijski proizvođač predstavlja modele skija za sezonu 05/06. Prema najavama, možemo se opet nadati solidnom izboru i kvalitetnim proizvodima.

Fischer je unazad nekoliko godina prema našem skromnom mišljenju uz Atomic konstantna marka što se tiče kvalitete i izbora. Sezona 05/06 ni po čemu ne bi trebala biti odstupanja od nečega što se polako pretvara u tradiciju.

Skije se poajvljuju u 7 kategorija, od kojih je jedna posvećena telemark skijanju, a ostale su raspoređene u kategorije prema namjeni i kvaliteti izrade, odnosno količini tehnoloških trikova koji na stazi znače razliku između uživanja i mučenja, brzine i stabilnosti nasuprot lakoći okretanja. Više nema Sceneo niti S-move modela (ovi zadnji su trajali svega jednu sezonu), nema više Big stix modela koje je zamijenila AMC serija, RX serija je očito zahvaljujući dosta velikoj popularnosti uspjela izboriti opstanak. Tyrolia i dalje vodi glavnu riječ što se ugradnje vezova tiče, svi model, osim freeride serije, dolaze sa Railflex platom kao predugradnjom za vez.

Race serija RC4 je i dalje vrlo slična. Dizajn je i dalje crno žuti, kako smo već navikli unazad tri godine, s time da je kataloška ponuda i ponešto proširena. RC Worldcup modeli su sami vrh natjecateljske ponude, a predstavljaju ih dva modela RC4 Worldcup RC (veleslalomski, slika desno) i RC4 worldcup SC (slalomski). Općenito oznaka RC4 RC znači da se radi o veleslalomskim modelima, a RC4 SC ili C da se radi o slalomskim modelima.
Duljine, jasno variraju ovisno o namjeni, no slalomski dolaze u karakterističnim duljinama 150-175 i manjim radijusima 11-16m, dok se duljine veleslalomskih modela kreću od 160-185 i većim radijusima odo 21 m. Od tehnologija i dalje nalazimo sveprisutni FT sistem prijenosa energija i stabilizacije, Aircarbon, power vaccum, world cup edge, no tome ćemo više prostora posvetiti u članku o tehnologiji. Svi modeli dolaze sa railflex predugradnjom.

RX serija nam je stara poznanica. Vrlo popularna allround kategorija kvalitetne izrade i dalje će se moći naći u trgovina, blago izmijenjenog dizajna i prepoznatljivih naziva RX2, RX4, RX6, RX8, RX9. Dva jača modela, RX 8i RX 9 su namijenjeni dobrim skijašima, a na sebi donose cijelu plejadu tehnoloških pomagala koja susrećemo i na race modelima, uz razliku u kružnim lukovima i gabaritima skija koji rezultiraju u nešto većim, odnosno primjenjivijim radijusima, pogotovo RX 9. Skije generalno dolaze u ogromnom rasponu duljina od 140-180 i očito je da je ovo tržišno fischerov najjači adut, uz naravno, marketinški jako eksponirane race modele. Modeli ispod RX 6 nemaju world cup edge obradu rubnika, niti FT, ali su to modeli namijenjeni početnicima i slabijim rekreativcima, koji ne žele skupu skiju, a ruku na srce, pola tih benefita i ne bi osjetili.

Sport Carve serija predstavlja svojevrsnog nasljednika s-move serije, i po izgledu i po namjeni, a nosi oznake CX. Dolazi kataloški u tri modela 2.2, 4.4 i 6.6, s time da samo najniži model dolazi bez railflex predugradnje. Rasponi duljina se kreću od 140 – 170 cm, s radijusima 12-18 m. Rubnici svih CX modela su obrađeni već nekoliko godina prisutnom i dokazano kvalitetnom plasma edge obradom što rekreativci posebice cijene jer se fischerova obrada rubnika općenit, pa samim tim i plasma edge tehnologijom, uz dužno poštovanje prema svim ostalim proizvođačima,a pokazala daleko najtrajnijom.

AMC serija je zamijenila Big stix seriju sa potpuno istom namjenom – All mountain skijanjem. Duljine od 150-182 cm, radijusi logično veći od 13-21 m uz širine struka uglavnom preko 70 mm jasno ukazuju da je ovo skija bi trebala biti spremna na sve i na stazu i na powder. Svi modeli imaju World cup edge, air carbon šasiju, ali ime nedostaje FT sistem, što je malo čudno s obzirom da serija i nije potpune freeride namjene. Svi modeli imaju railflex predugradnju. AMC seriju predstavljaju 4 modela, AMC 70, AMC 73, AMC 76 i AMC 79 (slika lijevo).

Women serija - modeli se od ostalih razlikuju dizajnom i položajem ravnoteže na skiji, iako se u pravilu suštinski ne razlikuju mnogo od CX ili nižih RX modela. Tehnološki,viši ženski modeli imaju World cup edge, Air carbon i FT, kos nižih modela, sistemi prijenosa energije i ublažavanja vibracija nedostaju, ali se postavlja i realno pitanje koliko bi to bilo potrebno na takvim modelima, a utjecalo bi zasigurno na povećanje cijena, koje kod nižih modela skija nikad nije popularan zaokret.

Freeride modela ima puno (prohete, watea, Atua, kehua) i osim dizajna i nazivlja koji podsjećaju na havaje i ukrašeni su pacifičkim ornamentima (i možda više asociraju na skijanje na vodi nego na snijegu) zajednička im je karakteristika da dolaze bez railflex plate i da su, očekivano ogromnih dimenzija struka, ako i vrha i repa. S obzirom na dosadašnja iskustva, teško da ćemo ih vidjeti u nekom od naših trgovina.

Freestyle modela su za ovu godinu svega dva; twin tip modela Lunar i shooter, koji dolaze sa railflex predugradnjom, mekanih i laganih konstrukcija i radijusima koji su primjenjivi u parku, uglavnom preko 20 m. Zbog svih tih zahtjeva tehnologija je ograničena i sastoji se samo u air carbon standardu te izdržljivim world cup edge rubnicima.

Djeci su namijenjeni Jr. modeli koje uglavnom zastupaju natjecateljski i djeci prilagođeni RC4 GS i RC4SL modeli te RXJ allround model.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315213
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr