PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

14.10.2007.      

Autor: Goran Razić 

Fischer tehnologije 07/08

Većih promjena u odnosu na proteklu sezonu nema, što nam govori da Fischer i dalje žanje plodove uspješnog lansiranja nekoliko odličnih tehnoloških rješenja.

Fischer skije i tehnologijePrije svega tu je nezaobilazni i na naprednijim modelima skija sveprisutni Flowflex sistem. Fleksibilni spoj veza sa skijom sve je učestaliji, a kod Fischera on nosi ime Flowflex. Kada se skija savija prilikom izvođenja zavoja malene opruge ispod ploče se stišću, dok srednji dio mehanizma gura ploču prema gore. Nakon ravnanja skije opruge pomažu povratku u prvobitnu poziciju. Drugim riječima, skija i u zavoju zadržava pravilan kut zakrivljenosti po čitavoj svojoj dužini, što doprinosi preciznijem prolasku zavoja.  

Fischer, fischer skije, fischer tehnologijeOd sistema izgradnje jezgre tu je "sandwich" konstrukcija, koja posebnim sistemom slojevitog slaganja slojeva jezgre (kombinacija drva i titana) daje odlične performanse i dodatnu čvrstinu u torzijskom pogledu. Osim klasičnog sandwich sidewall konstrukcije, Fischer ugrađuje i tzv. sandwich 25° konstrukciju. 25° označava kut koji zatvara okomica iznad rubnika s postraničnim zidom skije. Tako povećani kut daje odlične rezultate u snowparku, gdje je izrazito bitno da skija rubi čak i u ekstremnim pozicijama (halfpipe, op.a.). Tu je također već viđeni Frequency tuning (FT), koji radi posebnog komprimiranja materijala skije daje idealnu mirnoću skiji. Za vrijeme skijanja FT upija vibracije i smiruje skiju. Sistem je proveden kroz čitavu dužinu skije, a ne samo na ključnim mjestima.

World cup tuning koristi se samo kod najjačih Fischerovih modela. Posebna pozornost dala se završnoj obradi rubnika, koji su finiširani vrlo pažljivo, pod kutevima koji odgovaraju natjecateljskoj vožnji. Aircarbon, koji također nije novost, zapravo je posebna presvlaka preko šasije skije, kako bi se istovremeno dobila što bolja izdržljivost i upravljivost. Materijal je mješavina ugljičnih vlakana i titana, što garantira malu masu i veliku otpornost na uvijanje.

Fischer, fischer skije, fischer tehnologijeMy Turn, zapravo je ujedinjeni naziv za grupu tehnoloških rješenja koja se koriste na Fischerovim ženskim Vision modelima skija. Ovdje posebno do izražaja dolazi Flowflex Vision, koji se ugrađuje na najjači ženski Vision model - Zephyr. Proizvođač naglašava kako se usprkos 50% smanjenoj masi nije nimalo izgubilo na kontroli i upravljivosti skije. U istom paketu prisutni su i Air power i Air channel, zračni koridori unutar jezgre skije, koji su zaslužni za manju masu skije.

Kako ne bismo zaboravili freeride i allmountin modele spomenut ćemo samo najizraženiju tehnologiju koja je prisutna. Riječ je o I-Beam tehnologiji ojačanja jezgre. Riječ je o posebnim karbonskim profilima u obliku slova I, koji se umeću u vrlo laganu smjesu jezgre. Na taj način zadržana je lakoća i mekoća materijala, što je neizmjerno bitno za skiju namijenjenu prvenstveno vožnji po mekom snijegu, dok je s druge strane ojačanje zaslužno za preciznost vođenja skije i torzijsko ojačanje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327593
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr