PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

29.04.2009.      

Autor: Goran Razić 

Fischer tehnologije 09/10

Fischer se potpuno fokusirao u svoju najveću marketinšku novotariju - "rupu". Popularna rupa postala je zaštitni znak te se pojavljuje na sve većem broju modela, a nije izostala niti na skijama za nordijske discipline

To je ujedno možda i najveća novost. Tzv. tehnološko rješenje koje reducira masu skije na vrhu i na repu pronašlo je primjenu na čak 9 modela Fischerovih skija, no uz određene promijene. Natjecateljski modeli za slalom i veleslalom (junior i standardni modeli) imaju isti sistem rupe kao i do sada. Najviši razred komercijalnih natjecateljskih skija (RC4 WC RC i SC, op.a.) od sljedeće sezone će također dolaziti s inačicom "rupe", no ne posve iste kao i kod bratskog trkaćeg modela. Radi se o tome da će SC i RC modeli imati tanji sloj plastike koja će prekrivati rupu. Iskorištavanje pozitivnog imidža, koji su izgradile skije iz FIS Svjetskog skijaškog kupa pokušava se preslikati i u prodaji. Modeli Race SC i RC će također imati reljefnu promjenu na vrhu i repu, no manje izraženu od WC modela.

-.-skijanje.hr-.-

Kako bi dao svojevrsnu dubinu i razloge proizvodnje takvog rješenja, proizvođač je objavio i konkretne podatke o redukciji mase. Tako stoji kako je promjenom materijala, ili kompletnom rupom reducirana masa između 10 i 40 grama na prednjem dijelu skije.

-.-Skijanje.hr-.-

Drugi Fischerov novitet je tzv. Dynamic Grip Control. U potrazi za idealnim "gripom", odnosno idealnim hvatanjem rubnika prilikom ulaska i izlaska iz zavoja, inženjeri Fischera konstruirali su sistem koji se navodno adaptira promjenama opterećenja uzrokovanih promjenama na stazi (tip snijega i sl.). Jezgra je sačinjena od materijala podijeljenog u tri dijela. Dok je u sredini skije vrlo kompaktna jezgra, koja ima zadatak podnositi najveće torzijske sile, u vrhu i repu skije jezgra je potpomognuta elastomerima, koji imaju za zadatak "osluškivati" ponašanje skije i prilagođavati sile prilikom ulaska i izlaska iz zavoja. Svoju primjenu ovo tehnološko rješenje pronašlo je u seriji Heat, te u potpuno novoj Fischerovoj seriji skija - Viron.

-.-Skijanje.hr-.-Osim navedenih noviteta, Fischer donosi i ona već isprobana rješenja. Tako je kompletna race linija (Worldcup, Race i Competition, op.a.) opremljena drvenom jezgrom, sve skije sagrađene su sandwich tehnologijom, dok su modeli iz Worldcup klase finalno obrađeni po natjecateljskim standardima (race finish).

Od prije poznata "sandwich" konstrukcija, koja posebnim sistemom slojevitog slaganja slojeva jezgre (kombinacija drva i titana) daje odlične performanse i dodatnu čvrstinu u torzijskom pogledu. Osim klasičnog sandwich sidewall konstrukcije, Fischer ugrađuje i tzv. sandwich 25° konstrukciju. 25° označava kut koji zatvara okomica iznad rubnika s postraničnim zidom skije. Tako povećani kut daje odlične rezultate u snowparku, gdje je izrazito bitno da skija rubi čak i u ekstremnim pozicijama (halfpipe, op.a.).

Flowflex je već standard kod Fischera i na njega ne treba trošiti previše riječi. Svoju primjenu ove godine nalazi na najjačim RC4 Worldcup modelima (RC i SC) te na najjačem Competition modelu 9+. Ostali modeli, osim freeride i freestyle modela, dolaze s Railflex sistemom predugradnje vezova.

Valja spomenuti kako je kod predugradnje za vezove izdano zanimljivo rješenje za ženske skije, imena "Railflex My Style". Riječ je o tome da se u samo nekoliko sekundi kompletan vez može pomaknuti naprijed ili nazad, pomičući na taj način kompletno težište tijela naprijed ili nazad. Ova opcija je posebno zanimljiva za ženski spol.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323734
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr