PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

14.10.2005.      

Autor: Željko MihalićSlike arhiv: www.fischerskis.com 

Fischer tehnologija 05/06

Fischer se nije puno upuštao u eksperimentiranje što, uzevši u obzir dosta veliki udio tržišnog kolača u prošlim sezonama, nije ni čudo. I dalje su favoriti obrade rubnika, railflex je i dalje misao vodilja kad se govori o vezovima.

RAILFLEX je sistem vezova kojeg je razvila Tyrolia, a sastoji se od plate koja ima pripremljene šine na koje se vez doslovce navlači na skiju bez fiksiranja vijcima za samu platu koja omogućuje mali, ali dovolajn stupanj slobode veza, o čemu je bilo dosta govora. Iako sistem nije baš najizdržljiviji i revolucionaran što se tiče prijenosa pokreta pancerice na skiju, Tyrolia je jedan od najpouzdanijih proizvođača vezova današnjice. Neka vas ne zavara logo Fischer na vezovima, sve vezove za Fischer proizvodi Tyrolia, a Fischer samo lijepi logotip.

FT (FREQUENCY TUNING) sistem nije novost to je standard koji se razvio na bazi proučavanja zvuka i akustike, odnosno vibracija koje se harmoniziraju tako da rešetka metalnih oksida koja se nalazi direktno ispod vanjske konstrukcije, umjesto asinkrono djeluje sinkronizirano i stvara konstruktivnu interferenciju koja doprinosi mirnoći skije u vožnji. Zanimljiva je činjenica da se taj sistem razvio proučavanjem reakcije struna teniskih reketa.

Novost u vrhu race modela je dodatni FT okvir (naslovna slika) koji djeluje kao nadgradnja postojećeg internog FT sustava, poseban okvir koji je ojačan na mjestima gdje su primijećene najjače oscilacije skije tako da bi raspodjela energije i mirnoća skije bila što potpunija.

AIRCARBON - To je posebna presvlaka preko šasije skije da bi dalj što bolju izdržljivost i istovremeno upravljivost jer se radi o iznimno otpornom i laganom materijalu kombiniranom od ugljikovih vlakana i titana. Psebno ojačanu šasiju na taj način imaju AMC modeli.

O PLASMA EDGE-u ne treba posebno trošiti riječi. Da ukratko ponovimo to je posebna obrada tvrdih čeličnih rubnika vrućom plazmom da bi se dobili čim trajniji i otporniji materijal.

POWER VACUUM - Ovaj tehnološki trik služi kako bi se spojilo nekoliko slojeva laminata te da među njima ne zaostane nimalo zraka ili neželjenih čestica kako bi interakcija laminatnih slojeva bila čim bolja na cijeloj njihovoj površini. Vanjski je sloj skije, baš poput laminata, protegnut od ruba do ruba kako bi se zagarantirao bolji i efikasniji prijenos sile sa skijaša na skiju. Uglavnom taj sistem konstrukcije jezgre skije nalazimo kod skupljih modela koji imaju laminatnu jezgru (RC4 modela, skupljih RX i AMC modela)

GFC (GLASS FIBER CHASIS) - Dinamična šasija razvijena je u projektu potrage za lakšom, čvršćom skijom čim konstantnijeg flexa. Spomenutu konstrukciju karakterizira izrazito dobar omjer prijenosa težine na snagu skije uz zadržavanje dobrih karakteristika upravljivosti.

AIRTECH je novi sistem izrade jezgre rekreativnih modela od komprimirane i ljepljenje piljevine kako bi se čim više olakšala skija i omogućila čim lakša inicijacija zavoja. Naravno da u tom slučaju teško možete računati na preciznost skije, te stabilnost pri energičnijoj vožnji. Zbog toga ovaj sistem nalazimo uglavnom kod nižih CX i ženskih modela koji ne računaju na agresivnu vožnju i velike sile.

Općenit je zaključak da je Fischer vrlo zadovoljan postignutim rezultatima kad pričamo o "nevidljivim" tehnološkim inovacijama unutar skije, a što vrlo vjerno ilustrira i činjenica da se gotovo ništa u odnosu na prošlu godinu nije promijenilo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330871
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr