OPREMA

»

SKIJE

06.06.2012.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: VITA, Trebnje d.o.o, Studenac 24, Trebnje, Slovenija
Kontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, 098 421 401

 

Fischer RC4 WC SC (12/13)

Nekada su komercijalni natjecateljski modeli odisali snagom i težinom, zbog čega su ih samo rijetki bili u stanju voziti onako kako priliči takvim modelima. Danas su se stvari promijenile; snaga je i dalje tu, no težina je gotovo nepoznat pojam.

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 122 - 69 - 103 cm
Dostupne visine:  cm


-.--.-Puno toga se promijenilo posljednjih nekoliko sezona. Novi materijali i novi koncepti izrade jednostavno su gotovo u potpunosti istisnuli one poznate "slalomske tenkove" na nogama. Najbolji primjer tome je Fischerov model RC4 WC SC, koji nam je na ovogodišnjem testu ostavio već poslovično dobar dojam. 

Upravo ta mala težina, ključ je svega. Skiju takvih karakteristika možda i nije problem napraviti, no pravi problem je istodobno zadržati torzijsku i fleksijsku tvrdoću te brzinu reakcije, odnosno brzinu prijenosa energije sa skijaške cipele na skiju. Tu je Fischer zablistao. Od svih slalom skija na testu za sezonu 12/13. Fischerova slalomica djeluje najtanje u vertikalnom presjeku te odaje dojam najmanje mase. No reakcija skije je upravo obrnuto proporcionalna. Brzina prijenosa sile te brzina prebacivanja s rubnika na rubnik je munjevita i praktički će u 90% slučaja sporiju reakciju uzrokovati samo skijaševa nedorasla tehnika, nikako ne i skija sama. 

Torzijski je RC4 Worldcup SC vrlo tvrd (no ipak dovoljno mekaniji od FIS modela, nap.a.) te će jednostavno tjerati na sve jače postavljanje skije na rubnik, a bez da istodobno pokazuje znakove zamora. Fleksijski je skija vrlo odmjerena te ju je moguće vrlo lagano voziti manjim brzinama, pri čemu neće odviše umarati. Umor, barem potpisniku ovih redova, se pojavio tek nakon širih i bržih zavoja, pri kojima treba iznimno paziti i korigirati putanju skije. Zbog tvrdoće i malog radijusa skije pri zavojima većih radijusa javljaju se one poznate vibracije, a kako je u takvim uvjetima potrebno skiju lagano "popuštati", ne bi li se napravio radijus zavoja veći od nominalnog, potrebno je uložiti nešto više koncentracije i energije. 

Slalom vožnja je prava milina. No upravo ta munjevita reakcija prilikom prebacivanja s rubnika na rubnik može uzrokovati određene probleme. Skijaši s većom masom i nešto slabijom tehnikom mogli bi se uloviti da jednostavno utroše previše snage prilikom izvođenja novog zavoja, na što će skija reagirati nenadanim ispucavanjem koje će nerijetko dovesti do gubitka kontrole. Odličnim balansom težišta te odmjerenom uzdužnom tvrdoćom skija će akumulirati sasvim dovoljno snage da praktički sama krene prema novom zavoju. Ovo je iznimno osjetno kod ovog modela za sezonu 12/13.

RC4 WC SC najbolje će leći istinskim tehničarima, koji se ne boje postaviti skiju na rubnik te onima koji su u odličnoj fizičkoj spremi i čije reakcije su dovoljno brze kako bi znale ukrotiti ovaj punokrvni komercijalni slalom model.   

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315595
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr