SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

06.04.2010.      

Autor: Elinka Barišić

Photo: Skijanje.hr
Napomena: cijene su iz sezone 09/10

 

Saalbach - Hinterglemm

Skijalište Saalbach – Hinterglemm austrijski je raj za skijaše, u pokrajini Salzburg.

Saalbach - Hinterglemm
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 412 km
udaljenost od Zagreba 442 km
 

Nešto dalje od, hrvatskim skijašima dobro poznatog, Zell am Seea, nalazi se Skicircus, združeno skijalište sastavljeno od tri mjesta - Saalbacha, Hinterglemma i prije nekoliko godina žičarama spojenog Leoganga.

Samim time i broj žičara te kilometraža staza izmamit će osmjeh ljubiteljima većih i raznolikijih skijališta. Cijeli kompleks tako obuhvaća više od 250 km staza raspoređenih na 94 staze, na koje vodi 55 žičara. Samo skijalište nalazi se na ne prevelikoj nadmorskoj visini, tek 1003 - 2100m, što za vrijeme proljetnih dana rezultira poprilično mekanim stazama pri dnu. Staze su većinom crvene, no nisu prezahtjevne. Početnici će ovdje naći dovoljan broj laganih staza, dok za malo zahtjevnije postoji 6 crnih staza i nekoliko crvenih na kojima su vožene utrke FIS Svjetskog kupa.

-.-Goran Razić-.-

Ono po čemu Saalbach odskače od ostalih skijališta izrazito su duge staze. Gotovo sve imaju 2, 3 i više kilometara, a čak dvije staze, prema deklaraciji, broje preko 7 km (realno je to ipak 4,6 km, nap.a.). Također, mogućnosti za freeride ovdje su vrlo dobre, jer su gornji dijelovi skijališta bez drveća i s velikim prostranstvima koja još nisu vidjela žičare.

Žičarama je teško naći zamjerku, jer su sve brze i moderne, a uprava skijališta trudi se svake godine zamijeniti dotrajale nekim novima. U posljednjih nekoliko godina uvedeno je puno novih, grijanih  sjedežnica i nove gondole, tako da na skijalištu vučnice, osim na početničkim poligonima, gotovo da i ne treba koristiti. Kad smo već kod gondola, minus bi eventualno mogli dati činjenici da gondole i prevladavaju, ali na žalost stajaće, pa očekivanog odmora na žičarama - nema.

-.-Goran Razić-.-

Primjerice, nakon što ste odvozili najdužu stazu, na dnu će vas dočekati stajaća gondola, pa ćete zasluženi odmor pronaći tek na vrhu - na jednom od mnogih, ali ujedno i najvećem "sunčalištu" na stazama. Ugostiteljskih objekata ovdje ima, rekli bi, na izvoz. Primjerice, jedna staza ponegdje ima čak 3-4 objekta, a svi su redom u austrijskom "štihu" - simpatični, drveni, s velikim terasama, glazbom i ležaljkama (besplatnim). Cijene su također austrijske i ne odudaraju previše od ostalih skijališta.

Mapa skijališta, kao i oznake na stazi vrlo su precizne i nije se teško snaći, no treba upozoriti da kod ovoliko velikih skijališta dan treba pomno isplanirati kako bi se na vrijeme uspjeli vratiti na ishodišnu točku. Za krug oko skijališta dobrim skijašima dovoljan je dan, no želite li u cijelu priču ubaciti i Leogang, morat ćete izdvojiti ipak više vremena. Isto tako, treba paziti jer najduža staza (od 7,5 km) završava na mjestu koje nije spojeno nikakvom žičarom. U slučaju da ipak "zaglavite" na naželjenom mjestu, nekoliko autobusnih linija besplatnih za skijašte povezuje glavne punktove, no oprez - samo između mjesta Saalbach i Hinterglemm.

Mjesto Saalbach nalazi se 3 km ispod Hinterglemma i malo je veće od njega, dok je sam Leogang dosta dislociran i na drugoj strani brda.

-.-Goran Razić-.-

U samom centru Saalbacha mnoštvo je kafića s terasama, na kojima lokalno stanovništvo i gosti vole ispijati kavu za sunčanih dana, a noću tulumariti do ranih jutarnjih sati. U Saabachu su smještene i garaže u kojima automobil za vrijeme dana možete parkirati besplatno, dok se nakon zatvaranja žičara parking plaća. Hinterglemm je, za razliku od Saalbacha, puno mirnije mjesto, jer se sastoji samo od hotela i pansiona, uz tek nekoliko ugostiteljskih objekata. Noćni život je ovdje raznolik, vrlo bogato osmišljen i jedno je sigurno - dosade ovdje nema, a ako vam smeta buka raznih partija smještaj možete potražiti i nešto dalje od samog centra grada.

Osim odličnog skijanja, Saalbach s okolicom nudi i vrlo puno popratnih aktivnosti. Noćno skijanje je naravno tu, no osim toga tu je i noćni snow park, zatim noćno sanjkanje, staze na kojima postoji automatsko fotografiranje, ali zanimljivo i video kamere koje će zabilježiti vašu vještinu koju kasnije preko Interneta možete pogledati i napraviti pravu malu video-analizu.

Briga za najmlađe ovdje je na vrlo visokom nivou i slobodno možemo reći da je u samom centru Saalbacha vjerojatno jedan od najboljih ski-vrtića koje smo do sada vidjeli. Ogroman i potpuno ograđen centar s čak četiri natkrivene pokretne trake, mini vučnicom, te puno raznih dječjih elemenata na stazi. Luksuz prati i  adekvatna cijena koja iznosi otprilike 200 EUR na tjedan, a nije na odmet spomenut da primaju bebe od 3 mjeseca (!!) pa na više.

Spremate li se put Saalbacha treba napomenuti kako su mjesta s hotelima uglavnom smještena u kotlini, a aparmanske kuće su redom na skijaškim stazama. Pristup do njih stoga ponekad može biti problematičan, pa obavezno pripremite lance. Ukoliko idete autobusom, prtljagu će do kuća prevesti traktori, a vama ne preostaje ništa drugo nego zagrijavanje uz brijeg. Ukoliko ste bez automobila problem bi moglo predstavljati i radno vrijeme trgovina koje je (samo do) 18:00, te javni autobusni prijevoz, koji ima radno vrijeme od 9 do 17 h. Nakon toga, želite li izbjeći pješačenje, možete iznajmiti taxi. Taxi služba ovdje radi punom parom (kome se uostalom u sitne noćne sate da pješačiti 45 minuta do apartmana), a cijene su oko 15 Eur po vožnji (u taxi obično stane oko 8 osoba).

Cjenovno, ovo je skijalište među skupljima u Austriji, no to ne čudi jer nudi daleko više od ostalih. Dnevni skipass u sezoni je tako 41,70 EUR, dok je tjedni 201,50 EUR za 6 dana.

-.-Goran Razić-.-

Automobilom do Saalbacha treba oko 4 - 5 sati, ovisno koji put odaberete, a postoji nekoliko varijanti. Možete odabrati put autovlakom preko Mallnitza ili put kroz Katschberg i Tauern tunele te izlazak u Bischofshofenu nakon kojeg je dobra lokalna i brza cesta koja se spaja s onom preko Mallnitza. Put je istovjetan onome idete li u Zell am See/Kaprun - Saalbach je smješten svega desetak kilometara od Zell am Seea. I jedna i druga varijanta podjednako koštaju (vlak je skuplji od tunela, no zato je kilometarski ta ruta kraća), a vremenski se također ne razlikuju puno. Problem može biti ako ne stignete na vlak jer ćete tada izgubiti vrijeme na čekanje (vlak vozi u razmacima od jedan sat). Za detalje i cijene pogledajte članak Auto info za Austriju.

Kompleks Saalbach-Hinterglemm-Leogang definitivno vrijedi posjetiti jer je riječ o jednom od boljih skijališta u Austriji koje nudi ponešto za svakoga, a s obzirom na veliku kilometražu staza onima naviklima na velika prostranstva (primjerice francuskih skijališta) ni ovdje ne bi trebalo biti dosadno. Idealan je kao obiteljsko odredište jer za manje vještije članove ili djecu ima puno plavih poveznica, puno dodatnih atrakcija uz staze i puno restorana. Uz takve epitete na žalost neizbježne su i više cijene, no omjer uloženo/dobiveno ovdje je svakako odličan.

Dogovorena poveznica Saalbach - Fieberbrunn

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 09. listopada 2015.   00:30h

    Član od:
    13.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Novosti u Saalbachu....
    Kao i prema vašem pisanju Saalbach je spojen gondolom za 10 osoba sa Fieberbrunn-om čime službeno postaje najveće povezano skijaško područje u Austriji sa impresivnih 270 kilometara staza, također tu je i nova 6-ero sedežnica sa tzv. "bubble-om" i grijanim sjedalima koja je zamjenila staru dotrajalu vučnicu.

    https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/12045702_10150532422734982_816483812151537180_o.jpg

    [Editirano] 09. listopada 2015. u 00:33h

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 589253
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr