SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

03.02.2012.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto i video: Goran Razić

 

Altenmarkt - Radstadt

Široke staze, predivan pogled, najduže noćno sanjkanje u Ski Amadeu, poslije čega slijedi opuštanje u termama. To je samo dio onoga što Radstadt pruža.

Altenmarkt - Radstadt
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 332 km
udaljenost od Zagreba 361 km
 

Znate gdje su Flachau i Schladming? Već ste skijali u Zauchenseeu ili Obertauernu? Povežete li desetak kilometara ceste od ovih skijališta u jednu točku spajanje će vam biti točno na jednom malom obiteljskom skijalištu. Ponad dva tradicionalna alpska gradića, u samom srcu regije Ski amade gdje prolaze svi glavni putevi, smjestilo se skijalište Altenmarkt - Radstadt.

Upravo su to imena dva naselja iznad kojih se nalazi istoimeno skijalište. Malo, no ne i manje vrijedno, svoju reputaciju čvrsto brani bogatim sadržajima te nekim "velikim imenima". No krenimo redom.

Na samoj autocesti Villach - Salzburg, svega 5 kilometara udaljen od većeg i poznatijeg brata Flachaua, smjestio se Altenmarkt s pripadajućim skijalištem. Ukoliko krenete iz Rijeke, 322 kilometara dug put vodi vas preko Ljubljane i Villacha prema Salzburgu, gdje je nakon Tauern tunela i već spomenutog Flachaua potrebno loviti izlaz Altenmarkt. Lokalna cesta dalje ide do svih ranije navedenih skijališta. Iz Zagreba, put je 35 kilometara duži te od Ljubljane vodi istim putem kao i iz Rijeke.

-.-Goran Razić-.-

Pristup skijalištu moguć je na dva načina; iz 3 kilometra udaljenijeg Radstadta ili iz Altenmarkta. U centru Radstadta potrebno je pratiti putokaz Königslehenbahn dok se novitet iz sezone 11/12., gondola iz Altenmarkta imena Hochbifangbahn diže sa same ceste koja vodi prema Zauchenseeu. Ukoliko ste smješteni negdje u blizini sve polazne točke povezane su besplatnim ski busom, a za osobne automobile gotovo uvijek ima mjesta na besplatnom parkiralištu.

Skijalište se proteže od 860 do 1.570 mnv te ima deklariranih 20 kilometara staza, od čega gotovo pola otpada na plave, a druga polovina na crvene staze. Nagib i sama gradacija staza je gotovo pa savršena. Skoro sve staze su duge i široke te tako pružaju odlične uvjete za beskompromisno uživanje u skijanju, što će dodatno začini pogled na okolna mjesta te obližnji Dachstein glečer.

-.-Goran Razić-.-

Infrastruktura na skijalištu je u vrlo dobrom stanju. Na stazama će vas transportirati jedan par gondola, sjedežnica i isto toliko vučnica, a snježna artiljerija zasnježit će gotovo cijelo skijalište, ukoliko priroda ostane "kratkih rukava". Po svemu nabrojenom, lako se da zaključiti kako su ciljana skijaška skupina ovog skijališta većinom obitelji s djecom, što se na samom skijalištu lako može primijetiti. Gotovo na svakoj stazi u bilo koje vrijeme zateći ćete škole skijanja. Gužvi ovdje u pravilu nema, jer većina skija na okolnim većim centrima, što u danima visoke sezone može biti velika prednost. Za okrjepu duše i tijela na raspolaganju stoji nekoliko odličnih restorana na samim stazama u tradicionalnom stilu, s klasičnim austrijskim cijenama.

Što se iznajmljivanja opreme tiče, servisa, izbora odjeće i obuće, gotovo da je nemoguće izabrati bolje skijalište. Naime, na samom ulazu u Altenmarkt, nalazi se tvornica Atomica, ponos žitelja grada i okolice, pa su tako sve trgovine u gradu opskrbljene proizvodima istoimene marke, ali i njoj srodne, poput primjerice Salomona, s ponudom koju je ponekad teško pronaći bilo gdje osim ovdje. No osim Atomica, treba spomenuti kako je Radstadt rodno mjesto poznatog skijaša Michael Walchhofera - svjetskog prvaka u spustu iz 2003. godine, koji živi u Altenmarktu te ima također i svoju školu skijanja.

-.-Goran Razić-.-

Osim skijanja, Altenmarkt - Radstadt već duži niz godina pruža i definitivno najbolji "okus" noćnog sanjkanja na najdužoj osvijetljenoj stazi u okolici Salzburga. Šest kilometara čistog užitka i 720 m visinske razlike od vrha do dna staze, izvući će osmijeh na lice i najvećim ovisnicima o adrenalinu. Sanjkalište je besplatno uz važeću skijašku kartu, i to svaki dan za vrijeme rada gondole, dok je utorkom i petkom moguće noćno sanjkanje. Cijena noćnog sanjkanja iznosi 21 euro, dok iznajmljivanje sanjki stoji 5 eura (uz dodatnih 5 eura depozita).

Nikako ne treba zapostaviti niti novo izgrađene "Terme Amade", koje se prostiru na 30.000 m², a smještene su na samom ulazu u Altenmarkt. U ponudi je tako pregršt sadržaja; od onih dječjih, preko bazena za odrasle i tobogana namijenjenih za sve, pa sve do sauni i opuštajućih masaža.

Kako je Altenmarkt - Radstadt dio regije Ski amade, cijene su identične kao i u ostalim susjednim centrima, pa tako dnevna karta stoji nešto više od 42 eura, što realno i nije neki isplativi omjer cijene i ponuđenih skijaških staza, no ukoliko ionako imate skipass za cijelu regiju svakako treba uzeti u obzir i ovo odredište. 

Iako su nam se staze dopale, prvenstveno zbog nepostojanja gužvi, a samim time i zbog dobre uređenosti i duljine, mišljenja smo kako ovo ipak nije skijalište za skijaše koji vode utrku s proskijanim kilometrima. No za obitelji i skijaše koji se žele na tren maknuti od masovnih ski centara, ovo shvatite kao pun pogodak. Ako se k tome još pridodaju i dodatni sadržaji, predomišljanju nema mjesta.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 02. veljače 2013.   17:18h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Pripremljena staza je širok pojam, ali ukoliko žice i staze ne rade zbog lavina, ili nevremena temelja za povrat svakako ima.

    Na svaku kartu bih dodao 20% da skijam po powderu!!
  • Objavljeno: 02. veljače 2013.   12:15h

    Član od:
    31.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    " Ne slažem se. Bio tamo, platio preskupu kartu od 40 EUR da bih skijao na totalno nepripremljenim stazama. Preko noći je pa snijeg a gospoda ralice niti takli. Tražio povrat novaca skoro završio na policiji.
    PREPORUKA - IZBJEĆI U ŠIROKOM LUKU! "

    (Član SIMUN08..)

    zamisli da kad kod nas 3-4 dana pada kiša i turisti se nemogu kupati traže povrat novaca za godišnji,
    vjerojatno nebi završili u policiji već u bolnici
  • Objavljeno: 01. veljače 2013.   18:02h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    necu reci svugdje jer naravno svugdje nisam bio... ali ratrak redovito izlazi na stazu poslije kraja rada zicara, sav snijeg koji poslije padne.....

    nekome smeta a nekoga uveseljava
  • Objavljeno: 01. veljače 2013.   17:20h

    Član od:
    04.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    Ne slažem se. Bio tamo, platio preskupu kartu od 40 EUR da bih skijao na totalno nepripremljenim stazama. Preko noći je pa snijeg a gospoda ralice niti takli. Tražio povrat novaca skoro završio na policiji.
    PREPORUKA - IZBJEĆI U ŠIROKOM LUKU!

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222740
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr