SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

04.12.2009.      

Autor: Ante Pašalić

 

 

Dachstein

Dachstein ledenjak jedan je od najbližih našoj regiji. Riječ je o masivu koji dijeli tri austrijske pokrajine.

Dachstein
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 357 km
udaljenost od Zagreba 354 km
 

Podno Dachstein masiva smješteno je mjesto Ramsau (1.135 mnv). Raštrkani hoteli i apartmani kroz cijelu Enns dolinu tvore idiličnu austrijsku atmosferu s Dachstein masivom koji dominira pejzažom. Iako je Ramsau/Dachstein dio Schladming skijaške arene, skijališta nisu povezana stazama, nego je riječ o dva odvojena skijališta. Ramsau je danas skijaški centar sa skakaonicama i stazama za nordijsko skijanje. 1999. godine ovdje je održano i Svjetsko skijaško prvenstvo u nordijskim disciplinama.


-.--.-
Pogled na Höhe Dachstein

Do Dachstein glečera stiže se preko Schladminga, bez obzira dolazite li sa sjevera, odnosno iz smjera Radstadta i Salzburga, ili sa juga iz smjera Liezen i Graza. Iz Zagreba put vas vodi preko Maribora, Graza, Liezena i Schladminga, a iz Rijeke putem Ljubljane, Karavanki, Radstadta, te Schladminga. U Schladmingu je sve iznimno dobro postavljeno sa smjernicama za Dachstein. Tamo je potrebno skrenuti na istok i nakon nekoliko kilometara dolazi se do mjesta Ramsau, nakon kojeg se cesta penje prekrasnim prijevojem (Dachstein Strasse) do samog glečera.

-.--.-
Dachstein glečer

Dolaskom podno glečera ubrzo shvaćamo koliko je u biti masivna planina koja se uzdiže iznad nas. Höhe Dachstein (Visoki Dachstein, nap.a.) koji je smješten na 2.995 mnv, ujedno je i  najviši vrh Dachstein masiva te najviši vrh Štajerske i gornje Austrije. Dio masiva geografski spada i pod regiju Salzburg, tako da ga često nazivaju "glečer tri regije"UNESCO ga je stavio pod svoju zaštitu kao dio svjetske baštine. Prvi put u povijesti vrh je osvojio Peter Gappmayr, davne 1832. godine, te je od tada iznimno popularno odredište za penjače iz cijelog svijeta.

Do glečera vodi moderna gondola koja kreće s parking platoa (1600 mnv) i vozi sve do do 2700 mnv, od kuda i počinju skijaške staze. Ski liftovi protežu se od 2296 - 2700 mnv, a na raspolaganju su četiri sidra, i jedna dvosjedežnica. Dvosjedežnica je na raspolaganju za jedinu dužu stazu na glečeru, Rittisberg, a ostale tri staze poslužuje dva "sidra", te jedan "tanjurić".

Dachstein glečer je naspram ostalih austrijskih glečera jako malih skijaških dimenzija. Prostire se na svega tri staze, od kojih su dvije u snowparku, te jedna crvena staza Rittisberg, koja vodi na istočni dio glečera. Uz skijaške staze, postavljen je najveći snowpark u ovom dijelu Europe, koji funkcionira već punih sedam godina, te se može nazvati centrom istočno Europske snowboard i freeski scene. Osim toga, zovu ga i malim rajem za "langlaufere". Na glečeru se nalazi 7-15 km staza za skijaško trčanje, a ako ovome pridodamo činjenicu da se nalaze na 2.700 mnv, čine najbolji teren za trening i pripreme za skijaško trčanje u ovom dijelu Alpa. Tome svjedoče sve reprezentacije svijeta koje treniraju baš na Dachstein glečeru.

-.--.-
Po ljeti ledenjak radi od  svibnja do početka prosinca, kada je u biti prava sezona na Dachsteinu

U ljetnom periodu Dachstein funkcionira u punom smislu te riječi. Osim bordera i skijaša, koji pohode snowpark, koji je jedni ljetni snowboard park u istočnoj Europi, te mnogobrojni "langlauferi" na ljetnim pripremama, Dachstein glečer je centar istočnoalpskog turizma. S gradom Schladmingom postaje i kulturna meka u ljetnim mjesecima, jer nudi brojne koncerte, izložbe, natjecanja i slične manifestacije.

Zimi, glečer radi kako vremenske prilike dopuste, što je u realnosti iznimno rijetko, no kada ipak radi onda je odlična freeride destinacija s prekrasnim Edelgreiss kuloarom (18 km, nap.a.), koji čini savršen freeride teren skroz do Ramsaua. Taj "skriveni" dragulj Dachsteina je jako opasan, a posebna napomena je da se ta ruta isključivo vozi s vodičima, zbog opasnog i varljivog terena.

-.--.-
Staze se uređuju svakodnevno

Od ostalih zanimljivosti izdvojili bi turnu rutu do mjesta Obertrauna, udaljenog 25 km. Iceplast muzeja od leda, s isklesanim raznim umjetničkim figurama od leda (plaća se poseban ulaz nap.a.) i sl. Najveću popularnost zasigurno odnosi Skywalk, s kojeg se vidi prekrasan pogled na skoro cijelu zapadnu Austriju te mnoge vrhove uključujući i najvišji vrh Austrije - Grossglockner.

-.--.-
Skywalk pogled na Planai

Snowpark

Atomic Super Park je priča za sebe. Osim što vizualno dominira cijelim ledenjakom, ujedno je i jedan od najvećih snowparkova Austrije i Europe. Park se dijeli na dva dijela, početnički i napredni.

U početničkom parku nalazi se mini kicker line s tri kickera veličine od 1 do 3 m flata te mnogobrojni boxevi; straight 2 m, stepdown 4 m, rainbow 3 m, butter box 2 m, elephant box 4 m, i kink box 4 m. 

-.--.-
Ana Rumiha na svakodnevnom treningu

Napredni park sadrži elemente koji su izrazito veći te se ne preporučaju početnicima. Napredni park je podijeljen na tri linije, pro, medium i jib line. Pro line je sastavljen od dva velika Big Air kickera, od 12 m i 16 m tablea te 10 m rollerom na kraju. Medium line se sastoji od 3 kickera sa 6-metarskim tableom na desnoj strani te na lijevoj s 8 m i 11 m kickerlineom. Jib line se sastoji od 10 m downraila, 4 m C-boxa, dva picknik tablea, 9 m kinkboxa, Rainbowa od 10m, Double kink raila od 13 m, A framea s 13 m te na kraju Wall ridea.

-.--.-
Odvojeni begginer park

Sve u svemu zaista impresivan setup parka, koji se mijenja iz godine u godinu.

Dachstein ledenjak je skoro jedini izbor za sve snowboardere, free skijaše i langlaufere u kasno proljeće, rano ljeto i gotovo cijelu jesen. Osim odličnih snježnih uvjeta u okolici glečera i obližnjim naseljima naći ćete sve što vam treba, bilo dozu snijega u ljetnim danima ili odličan poligon za vaš omiljeni sport. Dachstein sadrži sve to.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 290395
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr