SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

25.09.2014.      

Autor: Davor Ivaniš

 

St. Jakob im Defereggental

Smješten u sredini nacionalnog parka Hohe Tauern, St. Jakob je mali austrijski biser koji nudi savršen odmor u obliku svih vrsta zimskih aktivnosti.

St. Jakob im Defereggental
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 311 km
udaljenost od Zagreba 385 km
 

Činjenica kako je okruženo planinskim masivima višim od 3.000 metara ovo mjesto čini malom oazom mira za sve one željne kvalitetnog skijanja u zimskim i proljetnim mjesecima.

Svojim specifičnim položajem, dolina Deferenggental podsjeća na krajolik iz skijaških snova. Idealna za obitelj i nezasitne hedoniste, a posebno za zaljubljenike u zimske sportove koji ne vole masovna skijališta već traže kompletnu uslugu s naglaskom odmora od svakodnevnice. Smješten s južne sunčane strane, Defereggental je zaštićeni rezervat u sklopu nacionalnog parka Hohe Tauern, a svojom duljinom od cca. 60 km jedna od najdužih dolina austrijskih Alpa. Za razliku od susjednih Južnog Tirola, Salzburga i Koruške, Defereggental nam, pored nenadmašne prirode, i bogate gastronomske ponude, nudi priliku upoznati drevni austrijski turizam, gdje posebnost čine tzv. Jagdhausalmen, seoske poljoprivredne kolibe, najstarije u Austriji čije postojanje je dokumentirano još u 13. stoljeću.


Put iz Zagreba prema dolini Defereggental vodi trasom Ljubljana-Villach-Lienz u kojemu se odvaja za smjer Matrei te nakon 19 km skreće lijevo kod mjesta Huben gdje odlična, brza cesta vodi 21 km do najvećeg i najznačajnijeg mjesta ove regije - St. Jakoba. Neposredno uz mjesto smješten je skijaški centar St. Jakob-Brunnalm koji je, između ostalog, poznat po tome što više od 25 godina predstavlja zimsku trening bazu Skijaškog kluba Zagreb, ali i obitelji Kostelić koja je ovdje provela mnoge skijaške dane. U znak zahvale domaćini su to iskoristili kao odličnu reklamu te ih proglasili počasnim građanima i simbolično im predali ključeve mjesta.

-.-Davor Ivaniš-.-

Samo skijalište se proteže na 96 hektara, od 1400 mnv do 2525 mnv, uz 23 kilometra staza od kojih je 5 km plavih, 11 km crvenih, 1.5 km crnih, te 5 km staza za freeride. Od početne stanice vozi kabinska gondola za šestero skijaša, dok se na vrhu nalaze jedan četverosjed, novi šesterosjed Weißpitzbahn i tri vučnice od kojih ona Almspitzlift vozi do najviše točke od 2525 mnv. U podnožju gondole nalazi se vučnica predviđena za djecu i početnike te predstavlja idealan teren za održavanje škole skijanja, kao i mogućnost skijanja usred loših vremenskih uvjeta na vrhu planine. Kapacitet svih žičara je približno 10.300 skijaša u satu, što će omogućiti ulazak na žičaru bez duljih čekanja i u visokoj sezoni.

-.-Davor Ivaniš-.-

Na vrhu skijališta smješten je snowpark za ljubitelje ekstremnog skijanja i bordanja, i to s popriličnim brojem elemenata na kojima bi pozavidjela i mnogo veća skijališta. Kraj snowparka nalazi se obilježena trkaća staza na kojoj oni hrabriji mogu ispitati granice brzine, dok će onima željnim brzine i dugih zavoja svakako biti zanimljiva najduža 6 km duga staza koja kreće od najviše točke do stanice gondole.

Ljubitelji skijaškog trčanja na raspolaganju imaju 35 km staza od kojih se najduža od 8 km nalazi na nadmorskoj visini od 2000 metara, dok u podnožju postoji i osvijetljena staza uz rijeku Schwarzach dužine 2 km. Za 'freeridere' St. Jakob će biti odlična alternativa francuskim skijalištima, jer su u njemu neuređene staze zastupljene u velikom postotku, a obzirom na količinu padalina, nadmorsku visinu i šumovito okruženje, podsjećaju malo na sjeverno-američka odredišta.

Već spomenuta nadmorska visina te okruženje visokih planinskih masiva jamče odlične snježne uvjete za skijanje od prosinca do Uskrsa. Staze su široke, dobro obilježene, a zahvaljujući prisutnosti prirodnog snijega i jako dobro uređene. Od samog vrha skijaši imaju opcije spuštanja širokom plavom stazom koju bismo preporučili slabijim rekreativcima, do crvene staze koja se spušta od najviše točke kao trening poligon za natjecatelje ili jako dobre rekreativce. U slučaju da nedostaje 'centimetara' na stazi u pripravnosti su 52 snježna topa, no prema riječima lokalnih žičničara zadnjih nekoliko sezona skijalište nema problema s pripremom i održavanjem staza.

-.-Davor Ivaniš-.-

Na skijalištu postoji 7 ugostiteljskih objekata koji pored standardne 'skijaške kuhinje' nude autohtone tirolske specijalitete poput 'Schlipfkrapfe', 'Gröstl', tjestenine od krumpira, juhe od hrena i razne vrste knedla. Svakako sugeriramo posjet restoranu Mooseralm, koji je smješten na gornjoj stanici četverosjeda, i s kojega se mogu napraviti odlični kadrovi fotoaparatom ili kamerom te iskoristiti prilika za ljenčarenje u ležaljci s pogledom na dolinu Defereggental. U sklopu njega nalazi se jedini apres ski na skijalištu koji je, u proljetnim danima, mjesto dobre zabave i učestalog okupljanja mladih. Cijene ne odskaču od prosjeka, premda su ipak nešto niže od većih skijališta u regiji, pa tako ručak stoji 7 eura na više, dječji meni oko 5 eura, kolači 3 eura, a donja granica alkoholnih pića je 2 eura.

Za ne-skijaše u ponudi je vožnja zaprežnim saonicama cross-country stazama, klizanje, curling ili pješačenje obilježenim stazama uz prisustvo planinarskih vodiča. Vrijeme nakon skijanja može se iskoristiti kroz zabavne igre koje nudi samo mjesto St. Jakob poput dvorana za tenis, nogometa, kuglane i badmintona, kao i kroz raskošnu wellness ponudu koju nude hoteli uz stazu. Obzirom kako je ovo prije svega obiteljsko skijalište, cijelonoćnih klubova ovdje nema.

Za obitelji s malom djecom, koja rade prve korake na skijama, tik uz parking nalazi se najjednostavniji tip ski lifta – 'pokretni tepih' zajedno s ograđenim dječjim vrtićem te sportskom trgovinom u kojoj se može iznajmiti ili kupiti skijaška oprema.

-.-Davor Ivaniš-.-

Jedna od danas najvažnijih stvari koju treba naglasiti jest i cijena skijaških karata koja za djecu do 5 godina nema naknade, dok djeca i odrasli do 18 godina plaćaju 50 % iznosa pune cijene skijaške karte. Pri tome, kupljena skijaška karta osim za regiju St. Jakob vrijedi i za susjedne Kals/Matrei, Ankogel, Lienz, Kartitsch, Sillian, Obertilliach i Mölltal ledenjak. Prilikom kupnje skijaške karte moguće je platiti svim karticama plus Maestro i Visa debitne kartice izdane od naših kartičnih kuća.

Smješten na oko 385 km od Zagreba, te oko 311 km od Rijeke, St. Jakob je skijalište koje bi svakako trebalo uvrstiti na popis skijaških destinacija. Glavni aduti za to su geografski položaj koji jamči dosta sunčanih dana, garantirani snijeg u proljetnim mjesecima, autohtona gastronomska ponuda i različiti sadržaji prilagođeni svakoj dobnoj skupini. Ako ste mislili kako je za freeride potrebno posegnuti do Francuske, ili za odmor duše i tijela svratiti u Dolomite, definitivno još niste posjetili St. Jakob im Defereggental.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 25. veljače 2014.   12:35h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Davno sam bio tamo (30 i još koja godina), ali da ću obići ovo skijalište još koji put, svakako. Više vrijede dvije dugačke brze sedežnice svaka sa značajnom visinskom razlikom, i k tome svaka s više staza, nego hrpa kratkih.
  • Objavljeno: 25. veljače 2014.   00:27h

    Član od:
    22.01.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " ne pada mi na pamet da za 2 sedežnice plati skipass 42.50 eura,hvala "
    (Član jadran07)

    Najbolji su mi ovi koji nikad nisu bili tamo, ali zato imaju komentar...
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   21:51h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    ne znam odakle je autor članka uzeo podatak niti zašto svi baratate s tih 110km u GG resortu bez da provjerite jer i na njihovom webu stoji 37km

    St.Jakob je vrlo pristojno skijalište i svakako ga vrijedi obići...a pošto su sva istočno-tirolska skijališta manja, onda ih se uzima u kompletu pa ti nije karta 42,50 € nego 216€ za 6 dana

    razočaranje stazama u GGu o kojima "dlonca" govori ja osobno nisam doživio, dapače, sasvim suprotno

    [Editirano] 24. veljače 2014. u 21:52h
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   21:42h

    Član od:
    23.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Te dvije sedežnice + gondola + 3-4 sidra, vrijede više nego sve sedežnice na skijalištima tipa Kals/Matrei. Prije neku godinu smo nakon 2 sezone skijanja u St.Jakobu, odlučili se na promjenu i odabrali Matrei. Uredno piše da skijalište skupa povezano s Kalsom ima 100 km staza i ne znam koliko sedežnica. Uglavnom toliko smo bili razočarani tim stazama i pripremom samih staza, da smo se već nakon drugog dana odlučili voziti svaki dan 30 km do St.Jakoba. Treba otići odskijati par dana u St.Jakob pa onda pisati kometare o isplativosti plaćanja ski karte i o tome kako skijaliste ima samo 2 sedežnice.
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   19:29h

    Član od:
    31.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    ne pada mi na pamet da za 2 sedežnice plati skipass 42.50 eura,hvala
  • Objavljeno: 22. veljače 2014.   23:11h

    Član od:
    22.01.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Totalno se slažem. St Jakob mi se odmah svidio čim sam prvi put bio tamo pred par godina. Pokušat ću ići do njega negdje u 3.mj
  • Objavljeno: 22. veljače 2014.   19:05h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    bio danas...
    "carstvo bijelog" - krajolik baš po mome guštu sa ovih miljon vrhunaca iznad 3000m...
    volim te gole vrhove, šuma je ovdje samo u nižim predjelima na spsustevima u nizinu
    jako lijepo skijalište - odlične staze, duuuuuuugačke, široke, razgibane...
    spust u nizinu dostupan sa svake točke skijališta
    jedino, protiv prirode se ne može - cijelu noć i dan padal snijeg...a to onda znamo što znači - ujutro prvih par vožnji vrhunski i imaš feeling kak da lebdiš...al potom se naprave veliki hupseri i do pola metra visine pa ostaje dalje "borba" sa stazama...
    tome nažalost nema pomoći...

Prikazano 7 od 7 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249270
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr