SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

23.03.2011.      

Autor: Željko Ivnik

Photo i video: Željko Ivnik

 

Petzen

Skijaški romantičari zasigurno će na krajnjem jugu Koruške pronaći kutak za sebe u ne toliko marketinški eksponiranom skijalištu Petzen ob Bleiburg.

Petzen
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 220 km
udaljenost od Zagreba 210 km

Bilo da krećete iz Rijeke cestovnim pravcem preko Ljubljane odnosno iz Zagreba preko Maribora, udaljenost je gotovo identična te iznosi malo preko 210 km. Cesta vas vodi direktno do staza koje se prostiru od 600 do 1900 mnv.

Do skijališta je moguće doći preko Maribora i Dravograda dalje na Bleiburg i Feistritz ob Bleiburg. Na taj način izbjegava se austrijska vinjeta i tunelarina. Za one koji se odluče ići preko Ljubljane (putnici iz Rijeke) imaju dvije mogućnosti. Prva je izbjegavanje Karavanki i odlazak preko Ljubelja na Klagenfurt, a druga je kroz Karavanke pa također na Klagenfurt i dalje autocestom do izlaza za Völkermarkt i dalje za Feistritz ob Bleiburg.

Dolaskom na skijalište prvo se nailazi na dva parkirališta neposredno ispod plavih dječjih staza br. 2 i 6 (tanjurić Übungslift) gdje je moguće iznajmiti opremu, dogovoriti školu skijanja ili najmlađi uzrast prepustiti zabavi u vrtiću na snijegu. Uz dječju stazu nalazi se jedan od ukupno šest ugostiteljskih objekata.

Željko IvnikPetzen - Austrija-.--.-Skijalište Petzen ob Bleiburg

Za kupnju dnevne skijaške karte, koja stoji povoljnih 27,50 eura za odrasle i 15 eura za djecu (sezona 2010/2011), morate potegnuti 400-tinjak metara do blagajni koje se nalaze na početnoj stanici glavne i ujedno jedine kabinske žičare Petzenbahn na 680 mnv.

U slučaju eventualne gužve na Petzenbahnu, vrijeme možete skratiti  zagrijavanjem na lijepoj kratkoj crvenoj stazi br. 4 neposredno uz objekt žičare.

Željko IvnikPetzen - Austrija-.--.-Skijalište Petzen ob Bleiburg

Transport do središnjeg dijela skijališta na 1.708 mnv, uz pomoć kabinske žičare kapaciteta šestero ljudi, traje otprilike 9 minuta. Prvo što je potrebno uočiti nakon izlaska jest predivan pogled na dolinu i okolne vrhove te dva ugostiteljska objekta.

Valja reći da su cijene jela i pića umjerene i niže nego što je to slučaj sjevernije u Koruškoj ili pak u Tirolu. Menu je dostupan već od 3,5 eura, glavna jela, tipa tjestenina sa sirom i salatom kao prilogom, 7 eura, dok pivo od 0,33 lit. stoji 2,5 eura.  Nije zanemarivo reći da jezične barijere gotovo da i nema jer većina osoblja  i djelatnika na Petzenu dolazi iz susjedne Slovenije.

Željko IvnikPetzen - Austrija-.--.-Skijalište Petzen ob Bleiburg

Svi koji vole umjereniji početak skijaškog dana, a nisu iskoristili plave staze u podnožju neka prođu iznad spomenutih restorana (Ezzo's Skistube i GH. Siebenhütten). Tim pravcem dolazite do krajnjeg zapadnog ruba skijališta tj. do sidra (Siebenhuttenlift) koje vodi na najviši vrh (1.900 mnv). Razlog takvog odabira jest uvod u skijanje plavom stazom br. 15 kojom se spuštate do gornje postaje kabinske žičare.

Neka vas ne iznenadi spoznaja da na putu prema  Siebenhuttenliftu postoji još jedan ugostiteljski objekt koji nije ucrtan u mapi skijališta. Alte Zollhüte, smještena na 1.680 mnv, osim lijepog sunčališta i standardne okrijepe nudi mogućnost noćenja u dva apartmana unutar kuće.

Željko IvnikPetzen - Austrija-.--.-Skijalište Petzen ob Bleiburg

Raspored staza na Petzenu lako je pamtljiv i orijentacija je jednostavna. Ispod gornje postaje kabinske žičare nalaze se dvije crveno kategorizirane staze br. 10 i 11 koje povezuje sidro Stollenlift. Potonja je objektivno prenaglašeno crvenog prefiksa, ali glečerski široka te tvrda unatoč izloženosti suncu tokom cijelog dana. 'Desetka' opet mami osmijeh na lica svima koji vole neuređen snijeg i freeride.

Adut u rukavu skijališta jest spust u dolinu većinom kroz šumu i činjenica da ste u mogućnosti svladati visinsku razliku od 1.300 m i pritom odskijati u komadu 12 km spajanjem crvenih i jed(i)ne crne staze. Crna staza br. 7 zbog svog je položaja pomalo dislocirana te zasigurno nećete samo zbog nje kretati prema dolini jer ionako osim kabinske žičare Petzenbahn nemate alternativu povratka prema vrhu. Široka je te iako okrenuta prema jugu zbog šume koja spriječava direktnu izloženost suncu, djelomično ledena prema rubovima, mišljenja smo, svakako vrijedna  pozornosti.

Treba istaknuti da je silazak s vrha u dolinu alternativno mogućne izvesti stazama plavog prefiksa. Na 750 mnv nalazi se Emmi's Mosthüte, dobrodošlo odmorište pri silasku.

Željko IvnikPetzen - Austrija-.--.-Skijalište Petzen ob Bleiburg

Draž Petzena ne skriva se u ukupnoj kilometraži staza koja iznosi oko 26 km. Treba uzeti u obzir da se transport vrši isključivo uz pomoć tri "sidra" i jednog  "tanjurića".  U konačnici to znači cijeli dan proveden na nogama zbog čega imate dojam veće odskijanje dnevne kilometraže i pripadajućeg umora karakterističnog za kudi kamo veća skijališta. Činjenica da vas kupnja dnevne ski karte plus  konzumacija jela stoji manje nego samo cijena karte negdje malo sjevernije, sigurno zvuči kao dobar poziv na skijaško druženje u Petzenu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4717771
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr